Am vazut de foarte multe ori retete de porridge (terci de ovaz), dar parca nu m-a atras niciodata. Nu ma inspira deloc fiertura asta si nu intelegeam de ce ar fi diferita de laptele pe care il amestec cu ovaz in mod normal la micul dejun si de ce ar trebui sa ma chinui sa le si fierb.
Nu stiu ce m-a indemnat sa o incerc pana la urma, dar am descoperit in sfarsit de unde vine fascinatia porridge-ului. Mai exact, cand ovazul e fiert in lapte, se inmoaie foarte tare si se face de consistenta unei budinci cleioase. Poate nu suna asa apetisant, dar credeti-ma, e o textura foarte faina.
Mai mult, am fost inspirata sa fac cea mai buna combinatie posibila.
V-o las si voua aici, in caz ca nu mai stiti ce sa pregatiti la micul dejun si vreti sa incercati ceva delicios.
Ingrediente (2 portii)
80 gr fulgi de ovaz
300 ml lapte (de vaca sau vegetal)
un praf de sare
1/4 lingurita de scortisoara
zmeura congelata (sau proaspata cand e in sezon)
nuci
fulgi/fasii de cocos deshidratat
miere
Se pun la fiert laptele, ovazul, sarea si scortisoara. Cand dau in clocot, incepeti sa amestecati din ce in ce mai des si mai fierbeti timp de 5 minute. Spre final, cand compozitia se ingroasa, va trebui sa amestecati tot timpul, pentru a nu se lipi de oala.
La final, adaugati nucile, zmeura, fulgii de cocos si mierea. Mie imi place sa le amestec bine bine, pentru ca aromele sa se combine.
Am incercat pana acum reteta asta cu lapte de vaca si cu lapte de migdale si mi s-a parut la fel de buna in ambele variante.
Eu cumpar zmeura congelata de la Lidl. E foarte aromata, destul de intreaga si stiu ca are un pret foarte bun (doar ca nu mi-l amintesc acum ). Iar fasiile de cocos pe care le vedeti sunt de la Rapunzel (eu le iau din magazinele naturiste) si desi sunt ceva mai scumpe (in jur de 15 ron o punga), merita pe deplin, caci sunt mult mai aromate decat fulgii de cocos traditionali si arata si mai frumos ca decor pe prajituri.
Yolanda says
De fapt, nici nu se pune laptele de la inceput in porridge. Am facut intotdeauna terci (stiu, suna aiurea in romana!) dupa reteta lui Jamie- are tutorial pe canalul lui de pe youtube. Laptele se pune la sfirsit ca sa ii dea o consistenta cremoasa. The sky is the limit. Am facut si porridge sarat, cu ou posat, ciuperci si ceapa caramelizata.
Andreea says
Hmm…pai si ce pui la inceput, apa? Eu tot de la Jamie m-am inspirat pentru reteta asta si nu zicea nimic ca nu se pune laptele de la inceput. Oricum, nu stiu ce sa zic de combinatiile sarate, mi se par cam ciudate :).