Am descoperit acest ricotta dip acum un an și de atunci l-am făcut de cel puțîn 10 ori. Este o pastă caldă cu mai multe tipuri de brânză: ricotta, mozzarella și parmezan, plus niste roșii uscate, usturoi, coajă de lămâie, rozmarin și nuci, rezultatul este cremos, aromat și extrem de gustos. Este aperitivul perfect pentru o masă festivă sau pentru când aveți musafiri. Se pregătește în 30 de minute cu tot cu copt și vă garantez că o să fie pe placul oricui o încearcă.
Ricotta dip
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Portii: 6
Ingrediente
- 400 gr ricotta
- 50 gr parmezan
- 50 gr roșii deshidratate, în ulei
- 200 gr mozzarella proaspătă
- 3 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei de masline
- o lingură de zeamă de lămâie
- ½ linguriță de coajă de lămâie (netratată)
- o crenguță de rozmarin proaspăt
- 50 gr miez de nucă
- sare, piper
Preparare
- Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade.
- Parmezanul se rade pe răzătoarea mică. Mozzarella se scurge de apă și dacă are mult lichid, se absoarbe cat mai mult cu niste prosoape de hârtie. Apoi se rupe în fâșii mici.
- Roșii deshidratate se scurg bine de ulei și se taie în bucăți mici.
- Usturoiul se zdrobește.
- Frunzele de rozmarin se rup de pe crenguță și se toacă mărunt.
- Nucile se toacă grosier.
- Într-un bol se amestecă ricotta cu parmezanul ras, ¾ din cantitatea de mozzarella, uleiul de măsline, roșiile deshidratate, usturoiul zdrobit, zeama și coaja de lămâie, jumătate din cantitatea de rozmarin, sare și piper.
- Se transferă amestecul într-un vas termorezistent adânc.
- Pe deasupra se distribuie mozzarella rămasă, apoi se presară miezul de nucă tocat și restul de rozmarin. Se stropește cu puțin ulei de măsline.
- Se introduce vasul in cuptorul preîncălzit și se lasă la copt 20-25 de minute, până când se formează o crustă rumenă deasupra.
Leave a Reply