Această salată cu linte, cartofi dulci și ceapă murată a fost o descoperire delicioasă pe care am făcut-o anul trecut. Este hrănitoare și extrem de gustoasă. O puteți pregăti și într-o variantă vegană/ de post dacă înlocuiți iaurtul grecesc cu un iaurt vegan sau un dressing pe bază de ulei de măsline, zeamă de lămâie, usturoi, sare și piper. O puteți pregăti cu cartofi dulci, cum am făcut eu, sau cu dovleac.
Salată cu linte, cartofi dulci și ceapă murată
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Portii: 2
Ingrediente
- 500 gr cartofi dulci (sau dovleac)
- 3 linguri de ulei de măsline
- 400 gr linte verde din conservă
- ½ linguriță boia (dulce/ afumată)
- o ceapă roșie mică
- zeama de la o lămâie
- 200 gr iaurt grecesc
- un cățel de usturoi
- 100 gr frunze de kale sau baby spanac
- o lingură de pătrunjel tocat
- sare, piper
Preparare
- Ceapa se taie rondele subțiri și se pune într-un bol împreună cu zeama de lămâie.
- Cartofii (sau dovleacul) se taie cuburi, se amestecă cu o lingură de ulei de măsline, sare și piper și se bagă în cuptorul preîncălzit la 190 de grade cu ventilație pentru 30 de minute.
- Lintea se scurge, se clătește și se așază pe niște prosoape de hârtie. Se absoarbe cât mai multă umezeală de pe boabele de linte, apoi se transferă într-un bol împreună cu o lingură de ulei de măsline, boia, sare și piper și se amestecă bine.
- Se întinde pe o tavă cu hârtie de copt și se bagă în cuptor pentru aprox. 20 de minute, amestecând-o la jumătatea timpului.
- Se amestecă iaurtul cu usturoiul zdrobit, puțin ulei de măsline, sare și piper.
- Frunzele de kale se curăță de pe tulpini și se toacă grosier. Apoi se masează cu o lingură ulei de măsline, 3 linguri de zeamă de lămâie și sare, până când se înmoaie. Dacă folosiți frunze de spanac, doar le amestecați cu ulei, zeamă de lămâie și sare.
- Pe un platou se întinde sosul de iaurt, se așază deasupra cartofii copți, lintea, ceapa murată și pătrunjelul.
Leave a Reply