Nu mai făcusem de mult un borș ucrainean cu sfeclă, dar mi-am amintit de el văzându-l in meniul de la grădinița Petrei, din care v-am mai povestit eu că mă mai inspir din când în când.
Eu l-am făcut în varianta cu carne de vită, dar poate fi făcut și fără carne. A ieșit tare bun, am mâncat 3 zile toți trei, cu mare poftă.

Borș ucrainean cu sfeclă
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Portii: 8
Ingrediente
Pentru supa de vită
- 800 gr rasol de vită (cu os)
- 2 morcovi
- o ceapă
- un păstârnac
- o bucată de țelină (rădăcină)
- câteva crenguțe de pătrunjel
Pentru ciorbă
- o ceapă mare
- 2 morcovi
- 3 sfecle medii
- 500 ml suc de roșii/ passata
- 3 litri de supă de vită (sau de legume
- 3 cartofi
- 300 gr varză albă
- 2 foi de dafin
- 3 căței de usturoi
- 4-5 linguri de oțet
- 2 linguri de ulei de măsline
- sare
Preparare
- Se pun la fiert toate ingredientele pentru supa de vită, împreună cu 3-3,5 litri de apă și 1-2 lingurițe de sare. Eu le-am fiert sub presiune, la Crockpot, timp de 30 de minute, apoi am lăsat aparatul să elimine singur toată presiunea (1-1,5 h). Pe aragaz, se fierbe la foc mic, până când carnea devine foarte fragedă (se completează cu apă dacă se evaporă prea mult).
- Se mărunțește carnea și se strecoară supa.
- Sfecla și cartofii se taie în cuburi mici, varza se taie fâșii subțiri.
- Se toacă ceapa mărunt, iar morcovii se rad pe răzătoarea mare. Apoi se pun la călit într-o oală, împreună cu 2 linguri de ulei de măsline (4-5 minute).
- Se adaugă sfecla, cartofii, varza, sucul de roșii, supa de vită/ legume, sare și foile de dafin. Se acoperă oala cu un capac și se lasă la fiert pe foc mic in jur de 40-50 de minute.
- La final se oprește focul, se adaugă usturoiul zdrobit, oțetul, carnea mărunțită și morcovul din supă.
- Se servește cu smântână. Dacă vă place și mai acru, mai puteți adăuga oțet.
Irina says
Se poate face si cu sfecla la cutie/conservata (canned beets)? Multumesc.
Andreea says
Buna! Eu nu am incercat, dar cred ca ar merge. Doar sa o pui mai spre final, caci e deja gatita.