Am căutat o rețetă de pui potrivită pentru o masă festivă și am dat peste ideea asta de pui cu portocale și ierburi aromatice . Tare bun a ieșit și foarte, foarte fragedă a fost carnea.
Dacă nu agreați coaja de portocale, în special în preparate sărate, puteți folosi doar coajă de lămâie.

Ca garnitură am avut varză de Bruxelles și a fost pentru prima oară când mi-a plăcut cum a ieșit. Mi-am dat seama că secretul e să o gătești foarte puțin și să rămână al dente.
Eu am tăiat cotorul și apoi fiecare varză in două. Le-am opărit 3 minute și apoi le-am tras la tigaie, cu unt, timp de 5 minute. La final le-am condimentat bine cu sare.

Pui cu portocale și ierburi aromatice
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Ingrediente
Pentru puiul la cuptor
- un pui de aprox 1,5 kg
- 50 gr unt la temperatura camerei
- 2 portocale
- o lămâie
- 15-20 crenguțe de cimbru
- 2 crenguțe de rozmarin
- 2 căței de usturoi
- o linguriță de sare
- ½ linguriță de piper
- o lingură de ulei de măsline
- o ceapă
- o căpățână de usturoi
- 250 ml vin alb
Pentru varza de Bruxelles
- 500 gr varză de Bruxelles
- 20 gr unt
- sare
Preparare
- Untul se amestecă cu coaja de la o portocală și de la o lămâie, frunzele de la 2 crenguțe de cimbru, frunzele de la 2 crenguțe de rozmarin tocate mărunt, 2 căței de usturoi zdrobiți, sare și piper.
- Untul aromatizat se introduce pe sub pielea puiului și se unge pe piept și pulpe. Pielea se desface de carne ușor, cu degetele, fără a o rupe.
- În interiorul puiului se introduce lămâia tăiată în două și câteva crenguțe de cimbru.
- Oasele pulpelor se pot lega cu sfoară alimentară.
- Se preîncălzește cuptorul la 180 grade, căldură sus și jos.
- Într-o tavă se pun portocalele tăiate în două, căpățâna de usturoi tăiată în două, ceapa tăiată în 4 și restul crenguțelor de cimbru.
- Peste ele se așază puiul, cu pieptul în sus.
- Se unge puiul cu ulei de măsline și se condimentează cu sare și piper.
- Se toarnă și vinul și apoi tava se bagă în mijlocul cuptorului pentru o oră și 45 de minute.
- Varza de Bruxelles se curăță de cotor și se taie în două.
- Se opărește timp de 3 minute în apă clocotită.
- Se scurge de apă și se pune într-o tigaie încinsă, alaturi de unt.
- Se prăjește amestecând des, timp de 5 minute.
Leave a Reply