Zilele trecute am scos cartea ‘5 ingrediente’ a lui Jamie Oliver din biblioteca si am rasfoit-o dupa mult timp. Am dat peste o multime de retete faine, printre care si aceste chiftele cu pesto in sos de rosii cu mozzarella, servite in chifle si instant mi s-a facut pofta. O pofta din aua pentru care iesi din casa sa cumperi ingrediente. Si chiar asta am facut. Dupa ce m-am intors de la cumparaturi, m-am si apucat de treaba. Reteta e simpla si dureaza cu totul cam 30 de minute.
Eu am modificat cateva lucruri la reteta: in loc de carne tocata de vita am folosit un mix de carne de vita si porc, iar pentru ca am avut 500 gr de carne in loc de 400 cat era in reteta, am suplimentat si cantitatea de rosii pentru sos (am pus si niste passata pe langa rosiile la conserva recomandate in reteta). Pentru ca mi-au iesit mai multe chiftele decat am mancat la o masa, am impartit cantitatea in doua: pe jumatate din chiftelutele cu sos am pus mozzarella si am mancat pe loc, iar cealalta jumatate am scos-o din tigaie inainte sa pun mozzarella si am mancat-o a doua zi (cand am pus mozzarella inainte de servire).
Iese destul de mult sos de rosii, dar Jamie recomanda sa il puneti in farfurie si sa inmuiati chiflele in el pe masura ce mancati. Pot confirma, mi-a placut mult asa, practic, bucatile de paine au fost mereu acoperite de sos. Noi am mancat alaturi de o salata simpla din frunze de fetica (valeriana) cu otet balsamic, un strop de ulei de masline si sare.
- 500 gr carne tocata (de vita sau mix de vita si porc)
- 150 gr pesto de busuioc
- 2 linguri de ulei de masline
- o conserva de rosii in conserva (cu suc)
- 200 ml passata de rosii
- 350 gr mozzarella (pentru toate cele 6 portii ce ies din aceste cantitati)
- 5-6 chifle pufoase (de burger)
- sare, piper, frunze de busuioc, mix de condimente uscate (busuioc, oregano, rozmarin, cimbru)
- Carnea tocata se amesteca cu 90 gr de pesto, sare si piper si apoi se formeaza chiftelute rotunde (mie mi-au iesit 22 de chiftele mici).
- Se pune o tigaie incapatoare (28 cm) pe foc mediu spre mare si se inchige uleiul in ea.
- Chiftelutele se asaza in tigaie si se prajesc pe toate partile, cam 7-8 minute. Intoarceti-le cu grija de pe o parte pe alta, caci e posibil sa se desprinda sau sa se lipeasca.
- Daca ramane multa grasime in tigaie, puteti absorbi o parte cu un servetel de hartie.
- Se toarna in tigaie conserva de rosii, passata, sare, mixul de condimente si frunzele de busuioc tocate. Se zdrobesc usor rosiile cu o ligura de lemn/ spatula si se mai lasa la fiert timp de 5-6 minute.
- Daca nu mancati toate chiftelele odata, scoateti deoparte cantitatea pe care nu o mancati (cel mai bine puneti mozzarella care sa se topeasca deasupra doar inainte de a manca).
- Reduceti intensitatea focului, asezati mozzarella taiata in felii peste chifltelutele din tigaie, acopetiti tigaia cu un capac si mai lasati pe foc 5 minute.
- Taiati chiflele in doua si incalziti-le in cuptor sau intr-o tigaie timp de 1-2 minute.
- Ungeti chiflele pe interior cu pesto-ul ramas si asezati apoi chiftelutele cu so inauntrul chiflelor. Puneti restul de sos in farfurie pentru a inmuia chiflele in el pe masura ce mancati.
- Puteti manca chiflele cu chiftele alaturi de o salata din frunze verzi.
Alina Zaharia says
Bună,
De unde ai luat chiflele de burger?
Mersi.
Andreea says
Buna! De la o brutarie de la mine din sat.