Am dat de ideea aceasta de pasta de feta pe Pinterest acum cativa ani si am salvat-o acolo in mai multe variante. Cea care mi-a atras cel mai mult atentia a fost varianta cu masline coapte pe deasupra si m-am gandit ca ar fi un aperitiv interesant pentru mesele festive.
Am tot zis ca o incerc in anii trecuti de sarbatori, dar n-am reusit. Insa acum cateva saptamani am facut in sfarsit reteta si a fost un hit. Noua ne-a placut foarte mult, iar dupa ce am postat-o pe Instagram, foarte multe persoane au pregatit-o si au fost incantate de ea. Asa ca am hotarat sa o scriu si pe blog. Se face foarte simplu si puteti sa o pregatiti fie doar cu masline , fie doar cu rosii cherry coapte, sau cu un mix intre cele doua, asa cum am facut eu. Sau, daca vreti, sau nu aveti timp prea mult, puteti pune pe deasupra niste verdeata (ceapa verde, chives, busuioc tocat), cateva rosii uscate tocate, nuci sau fistic maruntit, fulgi de ardei iute, dukkah. Pasta de feta se poate manca la temperatura camerei sau usor calduta.
- 220 gr branza feta
- 100 gr crema de branza
- o lingura generoasa de miere (lichida)
- o lingura de ulei de masline
- 2 linguri de zeama de lamaie
- o lingurita de coaja de lamaie (bio/netratata)
- piper
- 150 gr mix de masline (eu am folosit masline verzi siciliene si masline kalamata)
- 150 gr rosii cherry
- 3 catei de usturoi
- o lingurita de cimbru uscat (sau frunzele de la o crenguta de cimbru proaspat)
- o lingura de ulei de masline
- Pentru ca si feta si maslinele sunt sarate, preparatul poate fi destul de sarat. Daca doriti, puteti desara fie branza, fie maslinele, fie pe ambele in prealabil (se tin in apa cateva ore).
- Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade.
- Intr-o tava se pun maslinele, rosiile, cateii de usturoi (taiati in doua), cimbrul si uleiul de masline. Se amesteca si se baga in cuptor pentru 20-25 de minute.
- In vasul unui robot de bucatarie se pun feta, crema de branza, mierea, uleiul de masline, piperul si coaja si zeama de lamaie.
- Se mixeaza bine, cateva minute, pana cand se obtine o pasta foarte cremoasa si fina (e posibil sa fie nevoie sa mai amestecati cu o lingura din cand in cand pentru a amesteca bine bucatile ramase pe peretii vasului robotului).
- Pasta de feta se asaza intr-un bol, iar deasupra se pun maslinele si rosiile coapte. Se adauga si zeama lasata in tava.
- Se poate servi cu paine coapta. Eu am uns cateva felii de paine cu maia cu ulei de masline si am copt-o cam 10 minute in cuptor.
Leave a Reply