Am descoperit aceasta reteta de orzo cu legume verzi acum cateva luni la Deliciously Ella pe Instagram si am stiut imediat ca vreau sa o incerc. Este o reteta vegana, dar combinatia m-a convins pe loc.
Orzo sunt niste paste mici, asemanatoare cu bobul de orez, sau mai degraba de orz, de unde ii vine si numele. Se mai gaseste pe piata si sub numele de risoni, in italiana insemnand ‘orez cu bob mare’. Odata gatit, orzo absoarbe apa si devine aproape cremos, ca un risotto. Cand se adauga pesto, acesta leaga toate ingredientele ca un sos si da o aroma placuta de busuioc. Semintele de floarea soarelui sunt optionale, dar dau un gust si o textura crocanta foarte placute, asa ca va recomand sa le adaugati daca aveti.
Orzo cu legume verzi este un ‘one pot meal’, adica folosesti un singur vas pentru a-l pregati, mai exact, oala in care se fierbe totul si este gata in 20 de minute. Daca va mai ramane, poate fi reincalzit a doua zi, adaugand putina apa .
- 200 gr paste orzo/ risoni
- 200 gr broccoli
- 200 gr zucchini
- 150 gr mazare congelata
- 100 gr spanac proaspat sau 50 gr spanac congelat
- 2 linguri generoase de pesto de busuioc
- parmezan pentru servit (optional)
- 20 gr miez de seminte de floarea soarelui crude (optional)
- Se pun la fiert 1,5 litri de apa.
- Broccoli si zucchini se taie in bucati medii.
- In oala in care fierbe apa se adauga sare si orzo, se amesteca bine si se fierbe 2 minute.
- In oala cu orzo care fierbe se adauga broccoli, zucchini si mazarea congelata si se mai lasa la fiert aprox 10 minute (pana cand se implineste timpul de fierbere al pastelor). Din cand in cand se mai amesteca in oala, deoarece pastele au tendinta sa se lipeasca.
- Intr-o tigaie fara ulei se prajesc semintele de floarea soarelui.
- Se scurge apa in care au fiert legumele si orzo, pastrand in oala in jur de 100 ml. Puteti pastra si din apa scursa inca o ceasca in plus, daca vreti sa mai ajustati cremozitatea.
- Se adauga in oala si pesto-ul si se amesteca bine. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
- Se serveste cu semintele prajite de floarea soarelui si cu parmezan daca doriti.
Leave a Reply