La televizor nu ma uit foarte des, insa atunci cand il deschid, de cele mai multe ori, raman minute bune pe TV Paprika. Din emisiunile lor ma inspir frecvent, fie ca reproduc o reteta, caut un restaurant prezentat sau aflu despre noi locuri foodie si bucatari talentati. Intr-una din seri am prins un episod in care o italianca pregatea o prajitura cu pere, migdale si miere. Ce mi-a atras atentia, a fost modalitatea de preparare, mai exact, ca perele erau date prin razatoare, ceea ce m-a dus cu gandul la textura frageda pe care trebuie sa o dea prajiturii. Mi-a trezit interesul si faptul ca se prepara foarte usor si ca nu are zahar sau gluten.
Mi-am notat rapid ingredientele si in urmatoarele zile m-am aprovizionat. Singurii care lipseau erau fulgii de migdale, pe care nu i-am gasit nicaieri. Acestia nu erau absolut necesari, folosindu-se doar pentru decor, insa am vrut sa ii procur, pentru ca imi placea foarte mult aspectul oferit de ei. Intr-un final, dupa o saptamana de cautari fara rezultat, am renuntat sa ii mai caut si am decorat prajitura cu migdale maruntite.
Rezultatul final a fost minunat. Prajitura e foarte frageda, asa cum ma asteptam, cu o textura usor grunjoasa, data de faina de migdale si pare a fi insiropata, de la umiditatea oferita de pere. Din ce am observat, isi pastreaza prospetimea destul de mult timp. Eu am tinut-o la frigider cateva zile si nu s-a alterat deloc. Se poate servi cu o lingura de iaurt grecesc amestecat cu putina miere.
- 225 gr faina de migdale
- 3 pere mici
- 3 oua
- 100 ml miere
- 50 ml ulei de masline
- 1 lingurita de scortisoara macinata
- 1 lingurita de praf de copt
- ½ lingurita bicarbonat de sodiu
- ½ lingurita de sare
- migdale maruntite/ fulgi de migdale pentru decor
- Preincalzeste cuptorul la 160 de grade.
- Intr-o tava rotunda, aseaza un strat de hartie de copt.
- Rade perele prin razatoarea mare (cu tot cu coaja).
- Intr-un castron amesteca faina de migdale, scortisoara, praful de copt, bicarbonatul si sarea.
- Separa galbenusurile de albusuri si bate albusurile spuma tare.
- Peste galbenusuri, adauga mierea, uleiul si perele rase si amesteca-le.
- In mixul de galbenusuri si pere, adauga ingredientele uscate si omogeniza aluatul.
- La final, adauga albusurile batute, cu miscari lente, de jos in sus.
- Toarna compozitia in tava si bag-o in cuptor timp de o ora.
Larisa says
Bună, Andreea!
Eu am urmat pas cu pas reteta… Cu toate astea prăjitură s-a copt doar la suprafață.. În interior a rămas cruda.. În plus nici n-a crescut deși am pus mai mult praf de copt.. Pt ca eu locuiesc în Italia și folosesc un produs ce poate diferi ușor de cel din Ro am zis sa pun un pliculeț întreg de praf de copt.. Mi-a părut atât de rău pt ca dincolo de banii cheltuiți pe ingrediente a tb sa arunc totul întrucât nu se putea manca.. Am și ținut-o la cuptor 30 min în plus acoperind ușor cu staniolul ca să nu se ardă crusta.. Spune-mi de ce anume n a crescut 😕☹️
Te salut cu drag din Venetia 🤗🤗 și te urmăresc zilnic pe instagram 😊
Andreea says
Buna, Larisa! Imi pare rau sa citesc ca ai patit asta :(. Aceasta nu e o prajitura care sa creasca foarte mult, doar se pufoseste putin. Tot ce imi trece prin cap e ca problema ar putea fi de la cuptor. Desigur, daca vrei sa mai incerci, incearca si cu un alt praf de copt. Nu stiu ce sa zic de ingrediente, n-as zice ca acolo e problema. Eu am preluat reteta de la Silvia Colloca si ea sigur folosea alte ingrediente fata de ce am folosit eu…
Andreea (chichiridiche) says
Bună Andreea,
Am făcut rețeta ta de multe ori și e absolut delicioasa. Întra în categoria și topul deserturilor mele preferate. Acum o fac din nou și am simțit nevoia sa îți mulțumesc că într-o zi ți-ai facut timp sa o scrii.
Andreea says
Ce draguta esti! Multumesc pentru mesaj, ma bucur ca ti-a placut! 🙂
Oana Oprescu says
Am o întrebare. Se poate folosi in loc de faină de migdale, aceeași cantitate de făină albă, iar în loc de miere, aceeași cantitate de zahar alb, ori brun? Și eventual în locul uleiului de măsline, ulei de floarea soarelui? Asta având in vedere că nu aș vrea să fie neapărat vegană, de aceea întreb. Eu m-am gândit că ar putea fi o alternativă, dar mai bine întreb fiindcă nu aș dori să epuizez ingredientele în zadar.
Andreea says
Nu am testat cu alte ingrediente. Dar din ce stiu, faina de migdale nu se inlocuieste 1:1 cu faina alba. La zahar si ulei nu ar trebui sa fie o problema.
Baciu Liliana says
Buna. Perele se scurg bine inainte de a le amesteca cu celelalte ingrediente?
Andreea says
Nu, nu se scurg.