Inainte de a citi postul asta, uitati-va in cosul de fructe. Aveti piersici? Daca da, verificati si rezervele de oua, unt si faina. Daca sunt toate prezente, puteti citit in continuare, pentru ca cel mai probabil atat de tare o sa va bat la cap cu prajitura rasturnata cu piersici, incat o sa vreti sa o faceti si voi imediat.
Prajitura asta e cea mai buna dintre toate prajiturile facute in ultima vreme (ok, mai putin cheesecake-ul :), ala e la fel de bun).
Cautam eu acum vreo doua saptamani o reteta de prajitura in tava care sa poata fi impartita in vreo 20 de portii, sa poata fi servita la un eveniment. Nu am multe site-uri pe care caut retete si ca obicei m-am oprit si de data asta la BBC Good Food de unde am adaptat prajitura rasturnata cu piersici.
Trebuie sa pregatiti:
un kg de piersici
un amestec dintr-o lingura de faina si doua de zahar
250 gr unt la temperatura camerei (moale)
250 gr zahar
4 oua la temperatura camerei
150 ml iaurt grecesc (10-15% grasime)
o lingura de extract natural de vanilie
280 gr faina
2 lingurite si jumatate de praf de copt
Porniti cuptorul la foc mic pentru a se incalzi.
Taiati piersicile in felii destul de groase. Prima oara cand am facut prajitura le-am taiat subtirele dar pentru ca mi-a placut atat de tare combinatia blat-piersica coapta, am vrut ca a doua oara sa pun bucati mai mari de fructe.
Deci o piersica medie se imparte in 6 felii.
Intr-o tava se aseaza o bucata de hartie de copt si se acopera cu amestecul din faina si zahar. El trebuie intins intr-un strat subtire, pe toata suprafata tavii. Daca raman portiuni in care stratul e mai gros, la copt, faina se va inchega si va acoperi piersicile cu o pelicula alba.
Se aseaza feliile de piersici in tava, intr-un singur strat.
Intr-un bol se mixeaza mai intai untul cu zaharul cam 3-4 minute, apoi se adauga ouale pe rand, iaurtul, vanilia, faina (toata odata) si praful de copt. Cand aluatul devine omogen, se toarna in tava, peste piersici. Se niveleaza si se introduce in cuptor cam 20-30 de minute, pana cand se rumeneste si o scobitoare introdusa in blat iese curata.
Prajitura se lasa putin la racit, dupa care se rastoarna pe un tocator. Eu il pun deasupra tavii o apoi o intorc, iar prajitura iese foarte usor datorita hartiei de copt. Aceasta se dezlipeste usor de pe partea cu piesicile coapte, dupa ce prajitura se mai raceste cateva minute.
In aproximativ 45 de minute minunata prajitura e gata. Blatul e super fin si fraged, parca ar fi insiropat, iar piersicile sunt usor acrisoare si aromate. Combinatia asta mi se pare geniala si daca nu mai apuc sa o repet, vreau sa o sa incerc cu mere, pere sau chiar portocale. Blatul asta merita adaptat cu orice ocazie.
Diana Oana says
Wow, e un must try! Ador fructele in combinatie cu pandispan pufos!
Poliana says
Foarte bine ti-a iesit. Si eu iubesc GoodFood! 😉
Sandra says
Buna! Poate ar fi o idee sa precizezi cam ce marimi avea tava. Mi-a iesit un dezastru, pentru ca am folosit ontava mult prea mare ..