Pentru unele retete nu ma pregatesc deloc inainte. Pur si simplu se intampla sa am in casa anumite ingrediente si fie sa le combin eu dupa cum mi se pare ca se potrivesc, fie caut inspiratie pe net sau in cartile mele de retete. Asa s-a intamplat cu aceasta placinta cu branza, pentru care am pornit de la o reteta din cartea 30 minute meals a lui Jamie Oliver, dar am adaptat-o la ingredientele pe care le aveam.
Reteta originala este cu feta, are mai mult spanac si mai multe seminte de pin. Eu am inlocuit feta cu o telemea de oaie, am redus cantitatile de spanac si seminte de pin si i-am adaugat verdeata si ceapa verde. A iesit o placinta cu branza delicioasa, din care am mancat 3 zile si am luat si la pachet.
Ce imi place foarte mult la aceasta reteta este ca se pregateste foarte usor si ca nu e deloc pretentioasa. Se poate folosi si alt tip de branza, cum ar fi telemea de vaca sau chiar cas sau ricotta, puteti renunta la semintele de pin, daca nu aveti si puteti adauga orice verdeturi va plac.
- 250 gr foi de placinta
- 5 oua
- 300 gr de telemea de oaie sau feta
- 50 gr cascaval de capra
- 2 linguri de smantana
- 200 gr gr spanac
- o legatura de patrunjel
- o legatura de marar
- 2 fire de ceapa verde
- 50 gr seminte de pin
- ¼ lingurita de nucsoara macinata
- sare, piper
- Preincalzeste cuptorul la 200 de grade.
- Prajeste semintele de pin intr-o tigaie, fara ulei. Scoate-le din tigaie si lasa-le la racit.
- Pune in tigaie o lingura de unt si una de ulei de masline si adauga spanacul. Soteaza-l cateva minute, pana cand se inmoaie.
- Toaca verdeata si ceapa verde.
- Intr-un castron, bate ouale cu sare, piper si nucsoara, adauga smantana, apoi branza faramitata si cascavalul ras.
- Pune in compozitie apanacul, verdeata si ceapa.
- Intinde o bucata de hartie de copt de aproximativ 50 cm pe blatul din bucatarie. Unge hartia cu putin ulei de masline. Aseaza peste ea 4 foi de placinta, fiecare unsa cu putin ulei de masline. Incearca sa le asezi astfel incat colturile sa nu se suprapuna.
- Transfera hartia cu tot cu foi intr-o tava adanca de cuptor. Apasa usor foile, asftel incat sa se aseze bine in tava.
- Toarna compozitia peste foi si presara deasupra semintele de pin.
- Aseaza alte doua foi de placinta peste compozitie, unge-le cu putin ulei si apoi strange toate colturile de foi si acopera placinta cu ele.
- Baga tava in cuptor si coace placinta 30 de minute.
Cristina says
Nu am semințe de pin și nici nu am mâncat vreodată. Acordă semințele de pin un gust deosebit plăcintei sau pot pur și simplu să le înlocuiesc cu nuci pentru a crea un efect crocant?
Andreea says
Da, cu siguranta poti inlocui cu nuci.