• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Pizza cu aluat fara framantare

03/02/2018 By Andreea 11 Comments

Am facut pizza dupa multe retete de-a lungul timpului. Cu drojdie uscata, cu maia sau cu drojdie proaspata, cu zahar sau cu ulei de masline in aluat, cu faina integrala sau faina de porumb. Mai tarziu am aflat ca pentru un aluat de pizza traditional e nevoie doar de faina, apa si drojdie. De cativa ani am facut aluat doar din aceste ingrediente, dar niciodata nu am incercat sa fac pizza cu aluat fara framantare. Reteta aceasta m-a surprins nu doar pentru ca nu trebuie sa depui efort, dar si pentru ca cere foarte putina drojdie. Singurul dezavantaj este ca trebuie sa pregatesti aluatul cu minim o zi inainte de a face pizza, pentru ca trebuie sa stea multe ore la dospit, atat la temperatura camerei, cat si in frigider. Dar rezultatul merita asteptarea.

Cand am mancat pentru prima oara pizza in Italia, am avut o revelatie. Multi ani nu am stiut ce inseamna o pizza buna. Mancam tot felul de variante de la firmele de delivery sau in restaurante care aveau de toate in meniu, de la sarmale la pizza si paste. Cred ca e inutil sa precizez ca imaginea despre acest fel de mancare era destul de mult deformata. Pizza ideala are blatul subtire, cu margini crocante si aerate, are un sos de rosii aromat cu oregano si niste mozzarella de buna calitate. Anul trecut, in vacanta din Napoli, am mancat cea mai buna pizza la Antica pizzeria da Michele, unde aveau doar doua sortimente: margherita si marinara. O coceau intr-un cuptor cu lemne, doar cateva minute si iesea perfect.

Acum imi este foarte greu sa mai comand pizza la un restaurant pentru ca stiu ca primesc o bucata uscata de blat, cu niste ingrediente fade, care nu au nicio legatura cu pizza. In Bucuresti am mancat pizza asemanatoare cu cea din Napoli doar la Camionetta. Am citit ca ar mai fi cateva locuri care merita vizitate, insa nu am ajuns inca. Daca aveti recomandari, le astept in comentarii.

Pana sa ajung in oras sa mananc pizza, mi se face destul de des pofta atunci cand sunt acasa, mai ales in weekend. E prima idee care imi vine in minte cand vreau sa fac ceva cu care sa ne rasfatam sau atunci cand am musafiri, asa ca am avut ocazia sa exersez tot felul de retete de aluat de pizza. La cel fara framantare am ajuns printr-un Insta Story al celor de la Food52 si m-a intrigat faptul ca are doar un (!!!) gram de drojdie la 500 de grame de faina. Niciodata n-am lucrat cu cantitate asa mica de drojdie, insa mi s-a parut ca merita incercat.

Fata de alte aluaturi, acesta s-a modelat foarte usor. Nu a fost foarte lipicios, nu s-a rupt si am putut sa ii dau o forma rotunda, cu margini usor mai groase, care au devenit crocante in exterior si pufoase in interior.

Topping-urile pe care le folosesc sunt destul de simple. In general ma opresc la mozzarella, prosciutto sau bacon, cateva felii de ciuperci si bucatele de ardei copt. O descoperire interesanta a fost ca langa pizza merge numai bine o salata proaspata din frunze de spanac sau rucola, cateva rosii cherry si un dressing cu ulei de masline si otet balsamic. Stiu ca suna ciudat, insa merita sa incercati macar o data.


Pizza cu aluat fara framantare
 
Print
Timp de preparare
20 mins
Timp de gatire
10 mins
Timp total
30 mins
 
Portii: 3
Ingrediente
Aluat
  • 500 gr faina de paine (650)
  • 1 gram de drojdie uscata
  • 16 gr de sare
  • 350 gr de apa
Sos
  • 200 ml sos de rosii mai dens/ passata
  • 2 linguri de ulei de masline
  • ½ lingurita de sare
  • ½ lingurita de oregano uscat
  • ¼ lingurita de busuioc uscat
Topping-uri
  • 3 bile de mozzarella (aprox. 100 gr buc)
  • bacon, prosciutto cotto, chorizo (optional)
  • ciuperci, ardei gras, dovlecei (optional)
Preparare
  1. Pune faina, drojdia si sarea intr-un castron. Amesteca-le usor.
  2. Toarna apa peste faina si amesteca pana se omogenizeaza aluatul.
  3. Acopera castronul cu o folie alimentara si lasa-l la temperatura camerei pana cand creste un pic mai mult decat dublul cantitatii initiale. La mine a durat cam 8 ore, dar depinde de temperatura din camera.
  4. Cand aluatul a crescut, baga castronul in frigider pentru minim 8 ore. Eu l-am tinut 20. Il poti tine maxim 72 de ore.
  5. Scoate aluatul din frigider, imparte-l in 3 parti egale si formeaza 3 bile. Acopera-le cu un prosop textil umed si lasa-le sa mai creasca inca 2-3 ore.
  6. Inainte de a face pizza, incalzeste cuptorul la 250 de grade. Daca cuptorul e electric, seteaza-l pe programul "caldura sus jos". Daca ai o piatra de copt, bag-o in cuptor in timp ce acesta se preicalzeste. Alternativ, introdu o tava de cuptor cu 10 minute inainte sa coci pizza.
  7. Taie ingredientele pentru topping-uri. Taie mozzarella in 3-4 bucati groase. Carnea sau legumele trebuie sa fie foarte subtiri.
  8. Infaineaza-ti palmele si formeaza un disc de aluat. Aseaza discul pe un tocator de lemn, peste care ai pus o bucata de hartie de copt. Mai intinde aluatul pana la grosimea dorita, pastrand marginile un pic mai groase. Ai grija ca aluatul sa pastreze bule de aer, nu apasa foarte tare.
  9. Pune cateva linguri de sos peste aluat si intinde-l bine. Nu exagera cu sosul, va umezi blatul mai mult decat trebuie.
  10. Aseaza mozzarella si apoi restul ingredientelor.
  11. Cu ajutorul tocatorului, transfera pizza pe piatra de copt sau pe tava.
  12. Coace pizza timp de 10 minute, pana cand marginile aluatului devin rumene.
3.5.3228

 

Articole asemanatoare:

  • Paine fara framantare (cu drojdie)Paine fara framantare (cu drojdie)
  • Pizza cu tahini si vinetePizza cu tahini si vinete
  • La cererea cititorilor: pizza cu faina de porumbLa cererea cititorilor: pizza cu faina de porumb
  • Orez cu lapte si piersici caramelizate si o confesiuneOrez cu lapte si piersici caramelizate si o confesiune

Filed Under: fel principal, retete Tagged With: aluat fara framantare, pizza

Previous Post: « Orez cu lapte si piersici caramelizate si o confesiune
Next Post: Pasta de macrou afumat »

Reader Interactions

Comments

  1. costin says

    10/02/2018 at 12:03 pm

    Buna Andreea,

    Foarte buna reteta pentru pizza. Poti recomanda o piatra de cuptor si de unde se poate cumpara? Inteleg ca cele de la magazinele de bricolaj ar fi tratate si nerecomandate pentru gatit. Am gasit Baking stone – Cordierite pe amazon, dar in Romania ?

    Multumesc.

    Reply
    • Andreea says

      22/02/2018 at 1:43 pm

      Buna, Costin! Multumesc. Eu am doua pietre de copt. Sunt bucati de granit de aprox. 2 cm grosime, cumparate din Valea Cascadelor. Deci, probabil sunt asemanatoare cu ce gasesti in magazinele de bricolaj. Eu nu stiu nimic despre faptul ca ar fi tratate. La o scurta cautare pe Google, am gasit un articol la piatraonline despre gatitul pe piatra. De aici deduc ca au anumite pietre care s-ar putea folosi si pentru asta. Cred ca poti cere mai multe detalii la ei. De asemenea, vad ca la Emag mai au cateva optiuni de pietre pentru pizza.

      Reply
  2. Dana says

    13/11/2019 at 7:05 pm

    Buna ziua
    E o reteta grozava, foarte asemanatoare cu cea pe care o fac eu, dupa multe incercari si cercetari…
    As avea o intrebare: ce fel de faina folositi din moment ce se pun la aluat 350 g de apa? Am folosit si eu tip 650 produsa de diferite firme dar trebuie totdeauna sa folosesc mai putina apa, altfel aluatul e prea moale si nu se poate modela.
    Multumesc.

    Reply
    • Andreea says

      13/11/2019 at 10:06 pm

      Buna, Dana,
      Cel mai des am folosit faina Backsai sau Csaladi, luate din Metro sau din Selgros. Ideea e ca acest aluat este destul de hidratat si trebuie sa lucrezi cu el cu rapiditate si mai multa faina cand ii dai forma. Ca pizza sa iasa aerata, trebuie sa incerci sa pastrezi cat mai mult hidratarea initiala. Faina trebuie sa aiba un procent cat mai ridicat de proteine, ca aluatul sa se comporte cat mai bine si la un procent mare al hidratarii.

      Reply
      • Dana says

        14/11/2019 at 1:38 pm

        Multumesc!

        Reply
        • Dana says

          17/11/2019 at 4:33 pm

          Am fost la Selgros si am vazut ca faina Backsai are 9.8% proteina. E suficient de mare acest procent pentru a obtine hidratarea din reteta? Au punga de 5 kg si nu as vrea sa risc. Am mai incercat cu alte tipuri de faina cu acest procent de proteine si nu am obtinut alutul dorit.
          Multumesc.

          Reply
  3. Bordeianu Maria says

    25/11/2019 at 12:16 am

    Bună, cam cât înseamnă 1g de drojdie, că nu văd cum aș putea să o cântăresc?

    Reply
    • Andreea says

      14/12/2019 at 10:52 pm

      daca ai un plic de 10 grame, de exemplu, il poti imparti in 10 parti, cu un cutit.

      Reply
  4. Monica says

    03/01/2021 at 10:19 pm

    Mie imi place pizza Margherita la Volare. 🙂

    Reply
  5. Oana says

    22/03/2022 at 7:57 am

    Buna,

    Apa pentru aluat trebuie sa fie calduta sau la temperatura camerei?

    Merciii,
    Oana

    Reply
    • Andreea says

      10/05/2022 at 6:51 pm

      La temperatura camerei e ok.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Cu bazaarul in vacanta: Londra

Cu bazaarul in vacanta: prin Atena

Mai multe calatorii →

Deserturi

Tarta cu migdale si fructe de padure

Orez cu lapte si piersici caramelizate si o confesiune

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Crumble cu fructe de padure, ovaz si quinoa

Frittata cu legume si feta

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Tartă cu praz și ciuperci

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·