Stii serile alea in care ajungi acasa epuizat si infometat, iar frigiderul e gol pentru ca n-ai avut timp sa faci cumparaturi? Ei bine, reteta asta de paste cu sos de rosii si smantana este ideala. Daca ai prin debara niste paste, o conserva de sos de rosii, o cutie de smantana de gatit si o bucata de parmezan (pe care, by the way, eu il tin cu saptamanile, daca nu chiar lunile, in frigider), esti salvat. Dar farmecul ei nu sta doar in ingredientele foarte simple de care ai nevoie, ci in gustul sau demential. Combinatia de arome este pur si simplu magica, iar mancarea asta e definitia perfecta de comfort food, pe care o mananci dintr-un castron, afundat in canapea, vazand un film si uitand de ziua obositoare. Va zic doar sa tineti servetelele pe aproape, ’cause it might get messy :).
Stiu ca intr-o seara din aia in care esti lihnit si nu stii ce sa bagi in gura mai repede, ultimul lucru de care ai chef e sa stai in bucatarie si sa gatesti, dar partea buna e ca aceste paste sunt gata in 15 minute si cand o sa incepi sa mananci o sa te bucuri ca nu ti-ai facut inca un sandvis cu resturile de la micul dejun. La noi in casa e deja in heavy rotation.
- 140 gr paste
- o ceapa mica
- doi catei de usturoi
- o lingura de unt
- doua linguri de ulei de masline
- o cana de suc de rosii (240 ml)
- jumatate de cana de smantana pentru gatit (120 ml)
- jumatate de cana de parmezan ras (60 gr)
- o lingurita de oregano uscat
- jumatate de lingurita de busuioc uscat
- un varf de cutit de fulgi de ardei iute
- sare
- piper
- cateva rosii cherry (optional)
- Pune o oala cu apa la fiert. Cand apa fierbe, adauga jumatate de lingurita de sare si pune pastele la fiert conform instructiunilor de pe ambalaj.
- Spala rosiile, taie-le in doua si caleste-le rapid intr-o tigaie, cu o lingura de ulei de masline.
- Taie ceapa marunt si toaca usturoiul.
- Incinge untul si uleiul intr-o tigaie si caleste ceapa si usturoiul timp de un minut.
- Adauga sucul de rosii si condimentele, redu intensitatea focului si fierbe-l pana cand scade si se ingroasa (se va intampla cam in acelasi timp in care fierb pastele).
- Cand sosul e aproape gata (dupa aproximativ 10 minute), adauga smantana si amesteca pana cand se omogenizeaza. Daca e prea gros, poti adauga 2-3 linguri din apa in care au fiert pastele.
- Ia tigaia de pe foc si adauga parmezanul. Invarte-l pana cand se topeste.
- Scurge pastele si adauga-le peste sos.
- Serveste-le cu rosiile prajite si cu fasii de parmezan.
Andreea says
Extraordinară rețeta asta, jur! Mulțumesc din suflet. Se face repede, cu ingrediente la îndemână, iar gustul e divin
Andreea says
Multumesc tare mult pentru feedback, Andreea! Ma bucur ca iti plac pastele astea, sunt si preferatele mele :).
Andrada says
Am testat si eu reteta astazi. Am adaugat si putina sunca de praga taiata fasii. A fost delicioasa. Saru-mana pt masa!
Andreea says
Ma bucur ca ti-a placut! Sa iti fie de bine!
Eni says
Suc de roșii = bulion?
🙂 mulțumesc!
Andreea says
Cred ca bulionul e ceva mai gros. Iti trebuie un sos/suc de rosii ceva mai lichid.