Azi am sustinut un workshop de gatit unor colegi de serviciu si am plecat de acolo incarcata cu multa energie pozitiva. Mi-am amintit cat de mult imi place sa le vorbesc oamenilor despre mancare, despre ingrediente mai putin cunoscute, despre beneficiile produselor naturale si in general, despre gatit. Mi-am dat seama ca in ultima perioada am adunat multe informatii despre alimentatia sanatoasa si diversificata, despre produse noi pe care le putem introduce in dieta noastra si chiar cateva lucruri despre nutritie. Ma bucura tare mult sa pot transmite lucrurile astea mai departe si sa ajut alte persoane sa descopere lucruri noi. Am pregatit si am mancat impreuna guacamole, pate din seminte de floarea soarelui, brownie raw si ice tea cu capsuni. Castroanele s-au golit iar oamenii au fost incantati de faptul ca poti prepara mancare sanatoasa si gustoasa intr-un timp scurt.
Cam asta incerc sa fac si pe blog si mi s-a facut dor sa mai scriu ceva. Asa ca mi-am zis ca azi trebuie neaparat sa va aduc o noua reteta.
Vara trecuta m-am indragostit de mancarea greceasca si de atunci am tot incercat diverse retete, printre care si cunoscutele chiftelute din dovlecei. Eu n-am vrut sa le prajesc, ci le-am copt si asa am obtinut o varianta mai sanatoasa.
Pentru chiftelute aveti nevoie de:
3 dovlecei medii
1 ou
100 gr faina integrala
150 gr feta
3-4 linguri de pesmet
o ceapa verde
o legatura de marar
2-3 fire de menta
sare
piper
Feta traditional greceasca are textura ca o telemea si nu are nici o treaba cu acea crema super procesata ce se gaseste in cutiile acelea vidate. O puteti cumpara din supermarketuri – marca Olympus sau de la magazinele grecesti. Eu am gasit unul langa piata Matache, pe strada Atelierului unde preturile sunt foarte bune. Tot acolo gasiti si halloumi si iaurt grecesc autentic.
Dovleceii se spala si se dau prin razatoarea cu gauri mari. Apoi se pun intr-o strecuratoare, se presara cu sare si se lasa la scurs timp de 30 de minute. Apoi se storc cu mana si se pun intr-un castron. Se adauga feta maruntita bine, menta, mararul si ceapa tocate marunt. Se amesteca bine si apoi se adauga oul batut care se omogenizeaza in compozitie. Se pune faina, apoi pesmentul, sarea si piperul si se framanta.
Luati cate doua linguri de compozitie si formati bile de marimea unei mingi de golf si asezati-le pe o tava acoperita cu hartie de copt. Daca incep sa se lipeasca de palme, clatiti-va pe maini si continuati cu palmele usor umede.
Dupa ce terminati compozitia, cu o lingura sau cu palma, aplatizati bilele pana la o grosime de aproximativ 1 cm. Bagati tava in cuptorul incalzit dinainte la 170-180 de grade.
Dupa 5-10 minute, intoarceti chiftelele si lasati-le sa se rumeneasca inca 5-10 minute. Ca sa verificati daca sunt gata, scoateti una, lasati-o sa se raceasca si gustati.
Daca doriti, le puteti praji in ulei de masline timp de 4-5 minute pe fiecare parte.
300 gr iaurt grecesc
3 castraveti medii
2 catei de usturoi
2 linguri de ulei de masline
o lingura de zeama de lamaie
Castravetii se dau tot prin razatoarea mare si se scurg bine. Se amesteca cu iaurtul, usturoiul maruntit bine, uleiul si zeama de lamaie.
Paula Gafitescu says
Si eu iubesc mancarea greceasca, iar chiftelutele astea le ador. La cuptor sigur sunt mai bune si mai sanatoase.
Veronica says
Incercat, testat, gustat ..belea! 🙂 Din pacate sunt bune si cele prajite nu doar cele la cuptor, dar..incercam sa mancam sanatos. Data viitoare fac doar la cuptor sa nu mai existe termen de comparatie! 😛
AndreeaG says
… m-ai lovit la fix cu postul asta, balesc mai tare ca la cel cu rulada cu mac, desi nu credeam ca e posibil :))
Tzatziki fac fregvent, cu “iaurt de oaie, bivolita si vaca” (parca) de la Napolact, 7% grasime, si mai bag si cate un pic de branza de vaci, daca am, sa fie super-cremos 🙂
Iar compozitia de chifteleute eu o fac “placinta”, o stiu dupa numele de pastalopita, e cam p’acolo 🙂 Ai mei nu prea se ating de ea insa, incerc si varianta cu chiftele, poate am mai mult succes asa, mie imi place oricum 🙂
Andreea says
Buna ideea asta cu branza in tzatziki, il mai reinventez si eu :).
Ada says
De ce nu mai postezi? 🙁
Andreea says
Buna Ada! Am avut o perioada foarte aglomerata vara asta si nici nu am stiut cand a trecut timpul.
Dar nu v-am abandonat. De azi am revenit si chiar sunt pregatita cu mai multe retete :).
Anonymous says
Buna ziua!
Imi puteti spune, va rog, cum se numeste magazinul grecesc aflat pe strada Atelierului? As vrea sa-i fac o vizita, iar Google nu ma ajuta sa stabilesc exact locatia…Multumesc anticipat! 🙂
Ana
Andreea says
Magazinul nu are un nume specific. Are un panou albastru pe care scrie Delicatese grecesti, este chiar inainte de intrarea in piata, pe stanga.