• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • desert
    • bauturi
  • travel
  • Despre
  • Contact

Chiftele grecesti din dovlecei cu tzatziki

24/05/2013 By Andreea 8 Comments

Azi am sustinut un workshop de gatit unor colegi de serviciu si am plecat de acolo incarcata cu multa energie pozitiva. Mi-am amintit cat de mult imi place sa le vorbesc oamenilor despre mancare, despre ingrediente mai putin cunoscute, despre beneficiile produselor naturale si in general, despre gatit. Mi-am dat seama ca in ultima perioada am adunat multe informatii despre alimentatia sanatoasa si diversificata, despre produse noi pe care le putem introduce in dieta noastra si chiar cateva lucruri despre nutritie. Ma bucura tare mult sa pot transmite lucrurile astea mai departe si sa ajut alte persoane sa descopere lucruri noi. Am pregatit si am mancat impreuna guacamole, pate din seminte de floarea soarelui, brownie raw si ice tea cu capsuni. Castroanele s-au golit iar oamenii au fost incantati de faptul ca poti prepara mancare sanatoasa si gustoasa intr-un timp scurt.
Cam asta incerc sa fac si pe blog si mi s-a facut dor sa mai scriu ceva. Asa ca mi-am zis ca azi trebuie neaparat sa va aduc o noua reteta.
Vara trecuta m-am indragostit de mancarea greceasca si de atunci am tot incercat diverse retete, printre care si cunoscutele chiftelute din dovlecei. Eu n-am vrut sa le prajesc, ci le-am copt si asa am obtinut o varianta mai sanatoasa.

chiftelute de dovlecei

Pentru chiftelute aveti nevoie de:
3 dovlecei medii
1 ou
100 gr faina integrala
150 gr feta
3-4 linguri de pesmet
o ceapa verde
o legatura de marar
2-3 fire de menta
sare
piper

Feta traditional greceasca are textura ca o telemea si nu are nici o treaba cu acea crema super procesata ce se gaseste in cutiile acelea vidate. O puteti cumpara din supermarketuri – marca Olympus sau de la magazinele grecesti. Eu am gasit unul langa piata Matache, pe strada Atelierului unde preturile sunt foarte bune. Tot acolo gasiti si halloumi si iaurt grecesc autentic.

Dovleceii se spala si se dau prin razatoarea cu gauri mari. Apoi se pun intr-o strecuratoare, se presara cu sare si se lasa la scurs timp de 30 de minute. Apoi se storc cu mana si se pun intr-un castron. Se adauga feta maruntita bine, menta, mararul si ceapa tocate marunt. Se amesteca bine si apoi se adauga oul batut care se omogenizeaza in compozitie. Se pune faina, apoi pesmentul, sarea si piperul si se framanta.
Luati cate doua linguri de compozitie si formati bile de marimea unei mingi de golf si asezati-le pe o tava acoperita cu hartie de copt. Daca incep sa se lipeasca de palme, clatiti-va pe maini si continuati cu palmele usor umede.
Dupa ce terminati compozitia, cu o lingura sau cu palma, aplatizati bilele pana la o grosime de aproximativ 1 cm. Bagati tava in cuptorul incalzit dinainte la 170-180 de grade.
Dupa 5-10 minute, intoarceti chiftelele si lasati-le sa se rumeneasca inca 5-10 minute. Ca sa verificati daca sunt gata, scoateti una, lasati-o sa se raceasca si gustati.
Daca doriti, le puteti praji in ulei de masline timp de 4-5 minute pe fiecare parte.

chiftelute de dovlecei-2
Pentru tzatziki, va trebuie:

300 gr iaurt grecesc
3 castraveti medii
2 catei de usturoi
2 linguri de ulei de masline
o lingura de zeama de lamaie

Castravetii se dau tot prin razatoarea mare si se scurg bine. Se amesteca cu iaurtul, usturoiul maruntit bine, uleiul si zeama de lamaie.
chiftelute de dovlecei-3

Save

Articole asemanatoare:

  • Chiftelute indoneziene de porumbChiftelute indoneziene de porumb
  • Briose sarate cu branza, dovlecei si ardeiBriose sarate cu branza, dovlecei si ardei
  • Chiftelute de risotto (risotto cakes)Chiftelute de risotto (risotto cakes)
  • Chiftelute de morcovi, caise uscate si seminte de pinChiftelute de morcovi, caise uscate si seminte de pin

Filed Under: aperitive, retete, vegetarian Tagged With: chiftelute, dovlecel, grecia

Previous Post: « Vacanta foodie la Londra
Next Post: Inghetata de banane cu unt de arahide »

Reader Interactions

Comments

  1. Paula Gafitescu says

    27/05/2013 at 5:41 am

    Si eu iubesc mancarea greceasca, iar chiftelutele astea le ador. La cuptor sigur sunt mai bune si mai sanatoase.

    Reply
  2. Veronica says

    12/06/2013 at 6:00 pm

    Incercat, testat, gustat ..belea! 🙂 Din pacate sunt bune si cele prajite nu doar cele la cuptor, dar..incercam sa mancam sanatos. Data viitoare fac doar la cuptor sa nu mai existe termen de comparatie! 😛

    Reply
  3. AndreeaG says

    03/07/2013 at 11:46 am

    … m-ai lovit la fix cu postul asta, balesc mai tare ca la cel cu rulada cu mac, desi nu credeam ca e posibil :))
    Tzatziki fac fregvent, cu “iaurt de oaie, bivolita si vaca” (parca) de la Napolact, 7% grasime, si mai bag si cate un pic de branza de vaci, daca am, sa fie super-cremos 🙂
    Iar compozitia de chifteleute eu o fac “placinta”, o stiu dupa numele de pastalopita, e cam p’acolo 🙂 Ai mei nu prea se ating de ea insa, incerc si varianta cu chiftele, poate am mai mult succes asa, mie imi place oricum 🙂

    Reply
  4. Andreea says

    04/07/2013 at 7:38 am

    Buna ideea asta cu branza in tzatziki, il mai reinventez si eu :).

    Reply
  5. Ada says

    08/08/2013 at 8:32 pm

    De ce nu mai postezi? 🙁

    Reply
  6. Andreea says

    17/08/2013 at 6:42 am

    Buna Ada! Am avut o perioada foarte aglomerata vara asta si nici nu am stiut cand a trecut timpul.
    Dar nu v-am abandonat. De azi am revenit si chiar sunt pregatita cu mai multe retete :).

    Reply
  7. Anonymous says

    25/11/2013 at 8:46 am

    Buna ziua!

    Imi puteti spune, va rog, cum se numeste magazinul grecesc aflat pe strada Atelierului? As vrea sa-i fac o vizita, iar Google nu ma ajuta sa stabilesc exact locatia…Multumesc anticipat! 🙂

    Ana

    Reply
    • Andreea says

      25/11/2013 at 11:56 am

      Magazinul nu are un nume specific. Are un panou albastru pe care scrie Delicatese grecesti, este chiar inainte de intrarea in piata, pe stanga.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Gaseste mai multa inspiratie pe contul de Instagram

Am văzut săptămâna trecută în Stories la @de Am văzut săptămâna trecută în Stories la @deliciouslyella un fel de mâncare care mi-a atras Instant atenția pentru că din descrierea ei îmi părea o combinație tare bună. Orzo cu broccoli, zucchini, mazăre, spanac și pesto, servit cu semințe de floarea soarelui.
Azi am adunat ingredientele și am pregătit rețeta și mi s-a confirmat bănuiala: este delicios. Se pregătește super ușor, e un "one pot meal" și e gata în 20 de minute.
Mie mi s-a părut super gustos și o modalitate perfectă de a mânca mai multe legume. Ce m-a surprins a fost că și Petrei i-a plăcut atât de mult încât a mâncat toată porția. 
Clar intră pe lista de favorite și o să încerc și cu alte legume. 

Ce aș mai menționa este că orzo-ul meu s-a gătit în aprox. 12 minute și pentru că legumele au fost puse odată cu el la fiert, cred că au fiert un pic prea mult. Data viitoare aș pune orzo prima dată în oală și după 2 minute aș adăuga legumele, ca să rămână un pic mai al dente.

Ingrediente (aprox. 4 porții)
200 gr orzo 
200 gr broccoli
200 gr zucchini 
150 gr mazăre congelată 
100 gr spanac proaspăt sau 50 gr spanac congelat 
2 linguri generoase de pesto de busuioc 
parmezan pentru servit

Se pun la fiert 1,5 litri de apă (eu am fiert în fierbator).
Broccoli și zucchini se taie în bucăți medii. 
Într-o oală se pune orzo, broccoli, zucchini și mazărea congelată. Se pune oala pe foc și se toarnă apa fiartă în ea.
Se adaugă și puțină sare și se lasă la fiert 10-12 minute, până când se gătește orzo. Se mai amestecă din când în când (orzo-ul meu a avut tendința să se adune, așa că îl mai desprindeam amestecând).

Într-o tigaie fără ulei se prăjesc 20-30 gr de semințe de floarea soarelui.
Se scurge apa în care au fiert legumele și orzo, păstrând în oală în jur de 100 ml. Puteți să păstrați din apa scursă încă o ceașcă în plus, dacă vreți să mai ajustați cremozitatea.
Se adaugă pesto-ul și se amestecă bine. Se condimentează cu sare și piper după gust.
Se servește cu semințele prăjite și cu fâșii de parmezan.
.
.
.
.
.
#orzo #broccoli #zucchini #peas #spinach #pesto #greenfood #vegetables #vegetarian #eatrealfood #quickrecipes #inmykitchen #hereismyfood
Una din rezoluțiile mele culinare de anul acesta Una din rezoluțiile mele culinare de anul acesta este să experimentez mai multe rețete cu maia. Ieri am făcut o focaccia cu maia care a ieșit genial. Efortul a fost minim, pentru că aluatul se pregătește fără frământare, însă a trebuit să am ceva răbdare, căci a dospit vreo 10 ore.
Am făcut aluatul dimineață și l-am copt la cină.
Eu am folosit un mix de făinuri, pentru că așa am avut, dar puteți folosi un singur tip de făină. Ideal e să fie o făină de pâine, rezistentă la o hidratare mai mare.

Ingrediente:

380 apa
60 gr maia hranita 1:1:1 (la punctul maxim de fermentare)
500 gr făină albă de pâine (eu am folosit 150 gr făină 480 de la Harmopan și 350 gr făină Manitoba Caputo)
9 sare

Într-un bol mare am amestecat apa cu maiaua, apoi am adăugat făina și sarea. Am amestecat cu mâna până s-a omogenizat aluatul. Am acoperit bolul și am lăsat aluatul să dospească la temperatura camerei (22-23 de grade).
După 15 minute am făcut un set de întinderi și împăturiri (stretch and folds) direct în vas.
După alte 30 de minute am repetat aceleași împăturiri.
Am acoperit iar bolul și l-am lăsat la temperatura camerei încă 7 ore.
Am pus într-o tavă o bucată de hârtie de copt, pe care am uns-o cu o lingură de ulei de măsline.
Am turnat o lingură de ulei și pe deasupra aluatului, l-am uns peste tot, apoi am acoperit tava cu o folie alimentară și am lăsat aluatul din nou la dospit o oră jumătate la o temperatură mai mare (aprox. 25 de grade).
Cu vreo 20 de minute înainte de a fi gata aluatul, am preîncălzit cuptorul la 220 de grade.
Am mai turnat o lingură de ulei peste aluat și l-am uns bine peste tot. Am întins aluatul în tavă și l-am împuns cu degetele, astfel încât să se creeze niște adâncituri.
Am pus deasupra aluatului niște roșii cherry tăiate în două, măsline verzi, pesto de fistic și fulgi de sare Maldon. Eu doar asta am avut, dar puteți să mai puneți rozmarin, busuioc, căței de usturoi.
Am băgat tava în cuptor pentru 25 de minute.
Noi am mâncat focaccia cu o salată cu nuci și clementine, cu niște mozzarella. Dacă rămâne, se păstrează bine învelită în folie alimentară, la temperatura camerei. A doua zi puteți face niște sandvișuri delicioase cu mozzarella și prosciutto.
Prânzul de azi: pulpe de pui cu sos de muștar ș Prânzul de azi: pulpe de pui cu sos de muștar și miere, cartofi dulci la cuptor și salată de varză roșie.
Pentru sosul de muștar am amestecat 3 linguri de muștar cu o lingură de ulei de măsline, o lingură de miere, o linguriță de oțet, o linguriță de rozmarin uscat, jumătate de linguriță de usturoi granulat, sare și piper. Am întins sosul pe toată suprafața pulpelor, le-am așezat într-o tavă unsă cu puțin ulei și le-am copt cam 45 de minute la 180 de grade.
.
.
.
.
.
#chicken #honeymustard #honeymustardchicken #sweetpotato #redcabbage #lunch #hereismyfood #inmykitchen #myopenkitchen #shareyourtable #goodmoodfood
Era ora 00:08 când am făcut poza asta, după ce Era ora 00:08 când am făcut poza asta, după ce am stat pe întuneric în bucătărie să ne uităm la artificii. Am ciocnit un pahar de prosecco, apoi am scos tarta cu lime din frigider și pentru că mi-a plăcut tare mult cum a ieșit, l-am rugat pe @madagrecu să-mi facă o poză cu ea. N-aveam ținută festivă și nici n-aveam coafura aranjată, dar eram liniștită și încrezătoare că vom avea un an bun, așa că m-am gândit să împărtășesc și cu voi această imagine.
Vă doresc un an liniștit, să fiți sănătoși și să vă bucurați de tot ce aveți. Vă mulțumesc că sunteți aici și că îmi dedicați și mie puțin din timpul vostru. Înseamnă tare mult pentru mine ❤️.

P.S. Rețeta tartei cu lime și lapte și o găsiți la @prajiturela.
.
.
.
.
.
#happynewyear #livethelittlethings #thehappynow #mytinyatlas
Dacă și voi petreceți Revelionul acasă, am pen Dacă și voi petreceți Revelionul acasă, am pentru voi o idee de desert festiv cu care să vă răsfățați. Un parfait cu straturi de brownie, mousse de ciocolată  și vișine, un vis dulce amărui numai bun de savurat în ultima zi din an.

Alături de @heidi.chocolate, vă invităm să pregătiți acest desert și să publicați în feed o poză cu el (în care să apară și ciocolata Heidi 75) până pe 5 ianuarie și puteți câștiga un voucher de 1000 de lei la @kitchenshopromania. În postare e necesar să dați tag @heidi.chocolate pe imagine, iar în text să includeți #HeidiToCook. Dacă doriți, îmi puteți da și mie tag să vă admir creațiile ❤️ 🍫.

Eu am făcut un blat de brownie pentru a-l așeza în straturile parfait-ului, iar rețeta lui o veți găsi în Highlights. Dacă nu aveți timp sa îl  pregătiți, puteți folosi biscuiți digestivi, cu ciocolată sau Speculoos (200 gr).

Ingrediente (4 porții)

70 gr zahăr
4 ouă 
160 ciocolată Heidi 75 tocată mărunt
2 linguri cacao
o lingură de cafea instant 
o lingură de unt 
300 ml smântână lichidă rece

200 gr vișine congelate (sau din compot)
o lingură de zahăr 
50 gr migdale măcinate 

Vișinele congelate se pun într-o oală împreună cu o lingură de zahăr și se fierb 15 minute.

Se pun într-un castron termorezistent ouăle și zahărul și se așază la bain marie. Se amestecă în continuu cu un tel timp de 8 minute până când se formează o cremă spumoasă.
Castronul se ia de pe foc și se adaugă în el ciocolata tocată, cacaoa, cafeaua instant și untul și se amestecă până se omogenizează. Se lasă la răcit 10 minute.
Se mixează 300 ml smântână până se întărește. Se pune o treime din smântâna bătută în crema de ciocolată și se încorporează cu mișcări ușoare. Se adaugă și restul de smântână și se amestecă până la omogenizare.
Se fărâmițează blatul de brownie/ biscuiții într-un bol. Se toarnă deasupra zeama de la vișinele fierte (sau 50 ml de compot) și se amestecă.
Într-un pahar se așază 3 linguri de firimituri de brownie/ biscuiți, o lingură de migdale, apoi 3 linguri de mousse. Se pun câteva vișine, apoi iar 3 linguri de mousse. Se repetă așezarea straturilor. Paharele se țin la frigider minimum o oră. Se decorează paharele cu frișcă și fulgi de ciocolată.
AD
Vă povesteam acum câteva zile că am pus în Vă povesteam acum câteva zile că am pus în meniul de Crăciun și o salată cu nuci și clementine pe care o descoperisem pe @delish. Mi se păruse o combinație interesantă de gusturi și texturi, numai bună să aducă ceva prospețime și culoare pe masa festivă. 
N-am reușit să o pregătesc de Crăciun, dar am făcut-o aseară și ne-am plăcut atât de mult încât am făcut-o din nou și azi. 
Ieri am mâncat-o alături de o pastă de morcovi copți cu năut și migdale, iar în seara aceasta alături de cartofi dulci copți cu bacon. A mers super bine în ambele variante.
Vă las mai jos rețeta pe care eu am adaptat-o puțin.

Ingrediente 
80 gr mix de frunze verzi (baby spanac, rucola, fetică)
3 clementine 
60 gr miez de nucă 
20 gr merișoare
50 gr brânză maturată (se poate folosi parmezan sau cheddar)

Pentru dressing
2 linguri de oțet balsamic 
2 linguri de ulei de măsline 
o lingură de suc de clementine 
o linguriță de miere
o linguriță de muștar 
1/2 linguriță sare
piper

Se prăjesc nucile într-o tigaie, fără ulei.
Într-un borcan mic se pun ingredientele pentru dressing, se fixează capacul și se agită puternic câteva secunde pentru a se omogeniza.
Într-un bol se așază frunzele verzi și peste ele se toarnă 3/4 din dressing. Se amestecă bine.
Clementinele se curăță de coajă și se feliază. Se așază peste frunze. Se pun nucile prăjite, merișoarele, iar brânza se rade pe deasupra cu un curățător de legume. 
La fina se toarnă și restul de dressing.
.
.
.
.
.
#salad #clementine #clementinesalad #walnuts #hereismyfood #inmykitchen #vegetarianfood #eatrealfood #mykitchenstories
În Ajun am gătit, am făcut cozonaci cu Petra În Ajun am gătit, am făcut cozonaci cu Petra și am împachetat cadouri până târziu. Ieri am desfăcut cadouri, am stat în pijamale toată ziua, ne-am jucat, am mâncat ceva bun la cină și ne-am uitat la artificii pe geam. 
Au fost niște zile frumoase și liniștite în trei, la noi acasă ✨.
Sper că nu e târziu să vă urăm sărbători frumoase, liniștite, cu tihnă și mici bucurii care să vă aducă zâmbete și armonie.
Cozonacul e gata, pâinea cu maia e gata, am făcu Cozonacul e gata, pâinea cu maia e gata, am făcut și o supă de găluște cu pui și un chec aperitiv și aproape am terminat de gătit pe ziua de azi. 
Diseară fac prăjitura cu smântână și nuci, iar mâine pregătesc friptura pentru masa de Crăciun.
Voi cum stați cu pregătirile?
Cozonacul l-am făcut după rețeta de cozonac cu aluat opărit de la @andreeachinesefood și a ieșit divin! Aluatul se rupe în fâșii (swipe pentru video), iar proporția de aluat/ umplutură e perfectă. Eu am înjumătățit cantitățile de ingrediente din reteta ei și mi-au ieșit doi cozonaci medii.
.
.
.
.
.
#cozonac #cozonaccunuca #christmasdessert #christmaseve #christmastime #homebaked #inmykitchen
Cina din seara asta: paste cu creveți și sos de Cina din seara asta: paste cu creveți și sos de unt cu usturoi și vin alb.
Am încins în tigaie o lingură de unt și o lingură de ulei de măsline, am pus 4 căței de usturoi feliați subțire și i-am călit vreo 2 minute. Am adăugat cam 500 gr de creveți congelați, 100 ml de vin alb și sare. Am prăjit creveții cam 3 minute pe fiecare parte, până când s-au făcut roz și s-a pătruns carnea, apoi am oprit focul. Am adăugat în tigaie 200 gr de tagliatelle fierte, cam 50 ml de apă în care au fiert pastele, pătrunjel și am ras parmezan pe deasupra. Am amestecat bine totul și cina a fost gata în 20 de minute.
.
.
.
.
.
#shrimp #shrimppasta #quickdinner #inmykitchen #hereismyfood #garlicbuttershrimp #tablesituation #goodmoodfood #ourfoodstories
Follow @tastebazaar on Instagram

Cauta pe blog

Calatorii

Muntenia brunch la Urlati

Milano & The Cube by Electrolux

Mai multe calatorii →

Deserturi

Orez cu lapte si piersici caramelizate si o confesiune

Tarta cu gutui si caramel de curmale

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Rosti cu praz si oua prajite

Mic dejun sanatos: budinca raw de cacao

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Salata cu nuci si clementine

Salata turceasca de morcovi cu iaurt

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Salata cu grau spelta, porumb si rosii coapte

Chilli con carne

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2021 · Taste Bazaar ·