• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • desert
    • bauturi
  • travel
  • Despre
  • Contact

Chiftele grecesti din dovlecei cu tzatziki

24/05/2013 By Andreea 8 Comments

Azi am sustinut un workshop de gatit unor colegi de serviciu si am plecat de acolo incarcata cu multa energie pozitiva. Mi-am amintit cat de mult imi place sa le vorbesc oamenilor despre mancare, despre ingrediente mai putin cunoscute, despre beneficiile produselor naturale si in general, despre gatit. Mi-am dat seama ca in ultima perioada am adunat multe informatii despre alimentatia sanatoasa si diversificata, despre produse noi pe care le putem introduce in dieta noastra si chiar cateva lucruri despre nutritie. Ma bucura tare mult sa pot transmite lucrurile astea mai departe si sa ajut alte persoane sa descopere lucruri noi. Am pregatit si am mancat impreuna guacamole, pate din seminte de floarea soarelui, brownie raw si ice tea cu capsuni. Castroanele s-au golit iar oamenii au fost incantati de faptul ca poti prepara mancare sanatoasa si gustoasa intr-un timp scurt.
Cam asta incerc sa fac si pe blog si mi s-a facut dor sa mai scriu ceva. Asa ca mi-am zis ca azi trebuie neaparat sa va aduc o noua reteta.
Vara trecuta m-am indragostit de mancarea greceasca si de atunci am tot incercat diverse retete, printre care si cunoscutele chiftelute din dovlecei. Eu n-am vrut sa le prajesc, ci le-am copt si asa am obtinut o varianta mai sanatoasa.

chiftelute de dovlecei

Pentru chiftelute aveti nevoie de:
3 dovlecei medii
1 ou
100 gr faina integrala
150 gr feta
3-4 linguri de pesmet
o ceapa verde
o legatura de marar
2-3 fire de menta
sare
piper

Feta traditional greceasca are textura ca o telemea si nu are nici o treaba cu acea crema super procesata ce se gaseste in cutiile acelea vidate. O puteti cumpara din supermarketuri – marca Olympus sau de la magazinele grecesti. Eu am gasit unul langa piata Matache, pe strada Atelierului unde preturile sunt foarte bune. Tot acolo gasiti si halloumi si iaurt grecesc autentic.

Dovleceii se spala si se dau prin razatoarea cu gauri mari. Apoi se pun intr-o strecuratoare, se presara cu sare si se lasa la scurs timp de 30 de minute. Apoi se storc cu mana si se pun intr-un castron. Se adauga feta maruntita bine, menta, mararul si ceapa tocate marunt. Se amesteca bine si apoi se adauga oul batut care se omogenizeaza in compozitie. Se pune faina, apoi pesmentul, sarea si piperul si se framanta.
Luati cate doua linguri de compozitie si formati bile de marimea unei mingi de golf si asezati-le pe o tava acoperita cu hartie de copt. Daca incep sa se lipeasca de palme, clatiti-va pe maini si continuati cu palmele usor umede.
Dupa ce terminati compozitia, cu o lingura sau cu palma, aplatizati bilele pana la o grosime de aproximativ 1 cm. Bagati tava in cuptorul incalzit dinainte la 170-180 de grade.
Dupa 5-10 minute, intoarceti chiftelele si lasati-le sa se rumeneasca inca 5-10 minute. Ca sa verificati daca sunt gata, scoateti una, lasati-o sa se raceasca si gustati.
Daca doriti, le puteti praji in ulei de masline timp de 4-5 minute pe fiecare parte.

chiftelute de dovlecei-2
Pentru tzatziki, va trebuie:

300 gr iaurt grecesc
3 castraveti medii
2 catei de usturoi
2 linguri de ulei de masline
o lingura de zeama de lamaie

Castravetii se dau tot prin razatoarea mare si se scurg bine. Se amesteca cu iaurtul, usturoiul maruntit bine, uleiul si zeama de lamaie.
chiftelute de dovlecei-3

Save

Articole asemanatoare:

  • Chiftelute de curcanChiftelute de curcan
  • Chiftelute de somon si quinoaChiftelute de somon si quinoa
  • Chiftelute la cuptor cu sos de rosii si mamaliga cremoasaChiftelute la cuptor cu sos de rosii si mamaliga cremoasa
  • Paste cu sos de mascarpone si dovleceiPaste cu sos de mascarpone si dovlecei

Filed Under: aperitive, retete, vegetarian Tagged With: chiftelute, dovlecel, grecia

Previous Post: « Vacanta foodie la Londra
Next Post: Inghetata de banane cu unt de arahide »

Reader Interactions

Comments

  1. Paula Gafitescu says

    27/05/2013 at 5:41 am

    Si eu iubesc mancarea greceasca, iar chiftelutele astea le ador. La cuptor sigur sunt mai bune si mai sanatoase.

    Reply
  2. Veronica says

    12/06/2013 at 6:00 pm

    Incercat, testat, gustat ..belea! 🙂 Din pacate sunt bune si cele prajite nu doar cele la cuptor, dar..incercam sa mancam sanatos. Data viitoare fac doar la cuptor sa nu mai existe termen de comparatie! 😛

    Reply
  3. AndreeaG says

    03/07/2013 at 11:46 am

    … m-ai lovit la fix cu postul asta, balesc mai tare ca la cel cu rulada cu mac, desi nu credeam ca e posibil :))
    Tzatziki fac fregvent, cu “iaurt de oaie, bivolita si vaca” (parca) de la Napolact, 7% grasime, si mai bag si cate un pic de branza de vaci, daca am, sa fie super-cremos 🙂
    Iar compozitia de chifteleute eu o fac “placinta”, o stiu dupa numele de pastalopita, e cam p’acolo 🙂 Ai mei nu prea se ating de ea insa, incerc si varianta cu chiftele, poate am mai mult succes asa, mie imi place oricum 🙂

    Reply
  4. Andreea says

    04/07/2013 at 7:38 am

    Buna ideea asta cu branza in tzatziki, il mai reinventez si eu :).

    Reply
  5. Ada says

    08/08/2013 at 8:32 pm

    De ce nu mai postezi? 🙁

    Reply
  6. Andreea says

    17/08/2013 at 6:42 am

    Buna Ada! Am avut o perioada foarte aglomerata vara asta si nici nu am stiut cand a trecut timpul.
    Dar nu v-am abandonat. De azi am revenit si chiar sunt pregatita cu mai multe retete :).

    Reply
  7. Anonymous says

    25/11/2013 at 8:46 am

    Buna ziua!

    Imi puteti spune, va rog, cum se numeste magazinul grecesc aflat pe strada Atelierului? As vrea sa-i fac o vizita, iar Google nu ma ajuta sa stabilesc exact locatia…Multumesc anticipat! 🙂

    Ana

    Reply
    • Andreea says

      25/11/2013 at 11:56 am

      Magazinul nu are un nume specific. Are un panou albastru pe care scrie Delicatese grecesti, este chiar inainte de intrarea in piata, pe stanga.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Cu bazaarul in vacanta: prin Atena

Gustul Romei

Mai multe calatorii →

Deserturi

Rulouri cu scortisoara (cinnamon rolls) in miez de noapte…

Inghetata de vanilie cu zmeura

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Pancakes

Oua in paine

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Pasta de fasole alba si ardei copti

Cauliflower toasts (sandvisuri calde cu conopida)

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Creveti saganaki

Vinete la cuptor cu sos de iaurt

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2022 · Taste Bazaar ·