Desi povestea despre vacanta la Londra e aproape gata si va vedea lumina blogului foarte curand, nu pot sa ma abtin sa nu va impartasesc noua mea iubire: socata.
Deja am baut vreo doi litri din prima portie si tocmai am mai pus la fermentat in alte trei vase.
E foarte buna, racoritoare si mai ales, sanatoasa. Socul are proprietati antiinflamatoare, emoliente si detoxifiante si ajuta impotriva racelilor, asteniei si infectiilor urinare. Si daca in socata folositi miere si nu zahar, beneficiati si de antioxidanti, vitamine si minerale.
Pentru ca poza pe care am postat-o acum cateva zile pe pagina de facebook a avut un succes neasteptat si pentru ca m-au intrebat deja mai multe persoane ce reteta de socata am, m-am hotarat sa va prezint si voua metoda mea de preparare.
Ingrediente:
1 litru de apa plata
5-6 flori de soc
3 linguri de miere
o lamaie mica feliata
Florile de soc se pun intr-un castron cu apa pentru a se curata. Nu se tin sub jet de apa, deoarece florile sunt foarte delicate si se pot rupe usor.
Intr-un vas de sticla (poate fi o carafa sau un borcan) se pune jumatate din cantitatea de apa in care se amesteca bine mierea. Se aseaza florile si feliile de lamaie si apoi se toarna restul de apa.
Vasul se acopera cu un capac, fara a se infileta, sau se acopera cu trei straturi de tifon.
Sucul se lasa la fermentat 48 de ore si ar fi bine daca va amintiti sa amestecati de cateva ori in el.
Dupa acest timp, socata se strecoara si se bea cu multa gheata si cateva felii proaspete de lamaie.
Anonymous says
Frumoasa reteta,mersi mult 😉