• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Cheesecake raw cu dovleac

17/01/2013 By Andreea 5 Comments

Bine v-am regasit dragii mei. Imi pare rau ca mi-a luat atata timp sa revin pe blog, insa in prima saptamana din an n-am prea gatit. M-am bucurat de vacanta, dar  si cand m-am intors, am stat vreo 3 zile in bucatarie :). Imi era tare dor sa gatesc ceva si mai ales sa fac paine.
Am inceput cu o supa crema de dovleac si radacinoase, am continuat cu multe salate, niste sarmale grecesti (dolmades), cus cus cu spanac si menta, bineinteles, painea mea preferata cu seminte si am ajuns zilele astea la un desert delicios.
Aveam in balcon un dovleac de prin toamna, care s-a pastrat perfect si pe care am vrut sa il folosesc inainte sa vina primavara :), asa ca am facut supa amintita mai sus, am bagat cateva bucati la congelator si din ce a mai ramas, am vrut sa fac un desert raw, pentru ca tare mult mi-au placut prajiturile raw cu dovleac.
Cum am terminat anul trecut cu un cheesecake, mi se pare corect sa il incepem pe cel nou la fel. Doar ca de data asta avem o varianta mai sanatoasa :).
cheesecake_raw_dovleac (2)
Am folosit:
pentru blat
200 gr nuci macinate
5 curmale mari
o lingura de miere
pentru crema
150 gr dovleac crud
o nuca de cocos
apa de la nuca de cocos
200 gr caju crud
5 linguri de ulei de cocos
2 linguri de miere
zeama de la un lime
jumatate de lingurita de scortisoara
un sfert de lingurita de cardamom macinat
un sfert de lingurita de cuisoare macinate
Primul pas este sa lasati caju-ul la inmuiat cel putin 8 ore. Eu l-am lasat in apa plata, peste noapte.
Ca sa imi fie mai usor, in aceeasi seara am spart nuca de cocos (care a avut cea mai dulce si aromata apa din toate cele pe care le-am incercat pana acum) si am curatat pulpa de coaja maro subtire cu un curatator de legume.
Apoi am ras bucatile de nuca pe razatoarea mica.
La fel am procedat si cu dovleacul. L-am curatat de coaja si l-am dat prin razatoare.
Daca aveti un robot mai puternic, puteti sari partea cu razatoarea, insa eu am vrut sa ma asigur ca toate ingredientele vor fi cat mai fin macinate in crema.
Peste dovleac am stors zeama de lime si am pus condimentele. Am amestecat si nuca de cocos si am pus castronul in frigider peste noapte.
Tot seara am macinat nucile la robot, impreuna cu mierea si curmalele. Daca aluatul se lipeste bine datorita curmalelor, nu mai e nevoie si de miere. Curmalele mele au fost foarte moi si carnoase si cred ca ar fi fost de ajuns sa lege nucile, insa nu mi-am dat seama de la inceut si am pus si miere. Astfel am obtinut un blat mai moale decat mi-as fi dorit, insa a fost foarte bun si asa.
Am rasturnat nucile intr-o tava rotunda cu pereti detasabili (aprox. 20 cm diametru), in care am pus hartie de copt. Am presat bine pana cand blatul s-a lipit de fundul tavii. Am acoperit tava cu folie alimentara si am pus-o in frigider.
Dimineata, inainte sa plec la serviciu :), am aruncat apa in care a stat caju-ul, l-am clatit tot cu apa plata si am mai pus peste el cam 50-70 ml de apa. L-am mixat bine cu blenderul pana cand s-a format o pasta fina. Apoi am adaugat treptat peste el compozitia de dovleac si nuca de cocos.
 cheesecake_raw_dovleac  
La sfarsit am adaugat uleiul de cocos si mierea si am omogenizat totul.
Am turnat crema in tava si prin crema am aruncat cateva merisoare congelate. Am nivelat-o si am acoperit iar tava cu folie. Am bagat-o la congelator pana seara. Cand am ajuns acasa, am scos tortul la temperatura camerei si dupa 15 minute am desfacut peretii tavii si am taiat cateva felii, astfel incat sa ramana frumos taiate. Crema isi va pastra forma si dupa ce se decongeleaza.
cheesecake_raw_dovleac (3)
Am bagat prajitura in frigider si am mancat-o a doua zi. A fost foarte foarte buna. Aroma de dovleac este subtila si nu are gust de dovleac copt :).
Trebuie sa incercati si voi un astfel de desert pentru ca e surprinzator si puteti adauga ce fructe doriti in crema, sub forma de piure sau chiar intregi.

Articole asemanatoare:

  • Prajitura cu prune si bezea cu migdalePrajitura cu prune si bezea cu migdale
  • Cheesecake cu dulce de leche, fistic si zmeuraCheesecake cu dulce de leche, fistic si zmeura
  • Mini cheesecakesMini cheesecakes
  • Prajiturele raw cu dovleacPrajiturele raw cu dovleac

Filed Under: desert, raw vegan, retete Tagged With: cheesecake, cocos, desert, dovleac

Previous Post: « Mini cheesecakes
Next Post: Quiche cu sparanghel si busuioc »

Reader Interactions

Comments

  1. Paula Gafitescu says

    18/01/2013 at 6:47 am

    Arata tare, tare bine!

    Reply
  2. Mihaela says

    18/01/2013 at 8:31 am

    arata excelent, numai ca nu-mi inchipui cum de a iesit asa crema multa din asa cantitati mici. super!

    Reply
  3. Anki says

    18/01/2013 at 11:28 am

    Waw! Sigur sigur voi incerca reteta si voi reveni cu impresii 🙂

    An nou plin de sanatate si bucurii!

    Reply
  4. Natalia says

    19/01/2013 at 5:54 pm

    Wow, arata asa de bine, imi lasa gura apa!

    Reply
  5. Andreea says

    21/01/2013 at 6:21 pm

    Mihaela, sincer, nu am cantarit toate ingredientele, insa de obicei le estimez corect. Poate ca am subestimat dovleacul cu vreo 50 de grame…Insa sa stii ca dupa ce le dai pe razatoare, atat cocosul cat si dovleacul au un volum destul de mare.

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Cu bazaarul in vacanta: Prin Cluj

Gustul Romei

Mai multe calatorii →

Deserturi

Prajitura cu migdale si sirop de portocale rosii

Mini pavlova

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Frittata cu legume si feta

Sandvis cald cu branza topita (grilled cheese sandwich)

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Pui cacciatore cu dovleac

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·