Primul picnic de anul asta a fost de 1 mai, intr-o padure frumoasa si fara fum, galagie, pet-uri si manele.
Asta a fost frumos si ne-am simtit bine, insa partea mai putin vesela a fost ca destrabalarea m-a costat un drum la spital pentru extragerea unei vedete din perioada asta – o capusa :). Initial m-am cam panicat, dar apoi m-am relaxat si mi-am zis ca nu o sa ma tina capusele in casa toata vara, asa ca pregatesc un nou meniu pentru o iesire. Ce-mi mai place la picnic :D…
Dar pana la urmatorul meniu, sa va povestesc ce-am avut pe “masa” de 1 mai.
Pentru aperitiv am pregatit un hummus cu salata de patrunjel (nu tabbouleh, ca n-am avut timp, ci doar patrunjel cu lamaie, ulei si putin sos de rodii) si lipii, o salata de cartofi noi fierti, cu fasole alba (de la conserva), ceapa verde, smantana si ceapa alba lasata putin in otet balsamic, o salata coleslaw (varza, morcov ras, ceapa mica alba, taiata marunt , 2 linguri de maioneza si 150 ml de iaurt grecesc si patrunjel), iar Andie a facut celebrele pepitas.
La felul principal s-a pregatit un gratar cu de toate, cartofi copti in jar (inveliti in staniol), doua salate mari, iar Andie ne-a lasat cu burtile in sus pentru ca nu ne mai opream din mancat dip-urile ei super-special-de-delicioase. Adica un aioli cu marar, un sos de rosii cu chilli si busuioc si un dip de ciupercute.
Pentru desert, prietena noastra, Nicoleta, a facut biscotti cu fistic si merisoare, chiar mai bune decat cele pe care le facusem eu. Adica un pic mai moi si mai mancabile fara ceai sau lapte :).
Iar eu am mai aruncat pe masa un tort de mere, pe care l-am facut dupa reteta pe care o stiu de la mama.
Intr-o oala (fara manere de plastic si rezistenta la cuptor), se caramelizeaza pe aragaz, 6 linguri de zahar. Se intinde bine caramelul pe peretii vasului, prin invartirea lui si se lasa la racit. Intre timp se curata cam 6 mere mari si li se scoate cotorul. Se aseaza in oala si se baga la cuptor, la foc mediu, pana se coc (40 min – o ora). Se scoate oala si se lasa la racit. Eu am mai pus peste mere o mana de stafide, o lingurita de ghimbir ras si o lingura de extract de vanilie.
Intre timp se bat bine 6 albusuri si dupa ce se intaresc, se adauga pe rand, 6 linguri de zahar. Se mixeaza bine, inca vreo 5 minute, pana cand albusurile nu se mai dezlipesc de castron, daca il intoarceti. Se bat foarte putin (cu o furculita), cele 6 galbenusuri ramase cu putina sare si se adauga usor, cu o spatula, in albusuri. Apoi, se pun 6 linguri de faina si se amesteca foarte usor, cu miscari de sus in jos (maxim 10 miscari), pana cand faina se incorporeaza in aproape toata compozitia. Nu trebuie sa se omogenizeze prea tare.
Aluatul se aseaza in oala peste mere si se baga la copt, tot la foc mediu, cam 40-45 de minute, pana cand se rumeneste, iar scobitoarea iese uscata din el. Cat inca este cald (ca sa nu se lipeasca), se scoate din oala cu fudul in sus. Adica, asezati o farfurie deasupra oalei si, cu grija, intoarceti oala, astfel incat tortul sa cada in farfurie.
Se poate orna cu frisca dupa ce se raceste. Aluatul va creste destul de mult in cuptor, dar apoi se lasa destul de mult, dar e normal.
Eu am folosit zahar brun si am observat ca s-a caramelizat mult mai tare decat zaharul alb, de aceea e mai inchis la culoare.
Cam asta a fost meniul nostru. Voi ce mai mancati la picnic?
Andie says
Ce bine ca cineva a facut poze! Altcineva a fost mult mai preocupat sa rada toata mancarea, ca un haplea :))))
A fost foarte frumos, pacat de capuse :((
Angelica says
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Angelica says
Minunata padurea!!!Fain loc v-ati ales
Cand am citit de capuse mi s-a facut pielea de gaina,am avut o experienta in copilarie si se pare ca am ramas cu sechele.
Sa inteleg ca a fost si Anddie?
Sa va fie de bine!!!!
Andreea says
Da, a fost froarte frumos :). A fost si Andie si ne-am destrabalat impreuna :).
Cos de picnic says
Asta e masa festiva, nu picnic. Arata dumnezeieste!