De curand am descoperit un alt tip de salate decat cele clasice din frunze, cateva felii de rosii si poate niste branza. Salatele ce contin cereale sau seminte sunt foarte satioase, se pot combina diverse ingrediente si cel mai important, se prepara simplu. Am mancat salata de dovleac si quinoa doua zile la rand, pe post de pranz. Si a fost perfecta.
Despre quinoa v-am mai povestit aici si aici. Imi plac tare mult bobitele astea pentru ca se pot folosi in multe combinatii si sunt foarte nutritive. 200 de grame asigura 30% din necesarul zilnic de magneziu si fosfor si 15% din necesarul de fier.
Pentru salata aveti nevoie de:
jumatate de cana de quinoa
150 de grame de dovleac copt (dovleacul se curata, se taie in bucati medii si se coace la foc mediu 40 de minute – o ora)
50 de grame de migdale hidratate peste noapte si decojite
un morcov mic taiat rondele
jumatate de legatura de patrunjel, taiat marunt
un fir subtire de ceapa verde
o mana de seminte decorticate de canepa
o lingurita de za’atar
sare
piper
ulei de masline
zeama de lamaie
Mai intai am pus o cana jumate de apa la fiert si am spalat semintele de quinoa foarte bine in apa rece. Le pun intr-o sita si le amestec bine sub un jet de apa rece. Astfel, elimin pelicula amaruie.
Am amestecat quinoa cu za’atar-ul, sarea si piperul si am pus-o la fiert, la foc mic, pentru 15 minute. Oala se acopera cu un capac care nu trebuie ridicat, pentru ca textura bobitelor sa fie perfecta. Dupa ce se opreste focul, capacul trebuie sa mai acopere oala inca 5-10 minute. Cand in sfarsit descoperiti oala, amestecati boabele cu furculita pentru a le aera.
Dupa ce se raceste putin, quinoa se amesteca intr-o farfurie cu restul ingredientelor. Puteti pune orice altceva va place, de exemplu, dovlecei sau vinete coapte, rosii, oua fierte sau broccoli.
Andreea-Elena C. says
o bunatate sanatoasa!
Andreea says
Asa este! Merita incercata :).
Andra says
Nu am mancat niciodata quinoa, insa cu siguranta o pun pe lista de cumparaturi, combinatia cu dovleac mi se pare excelenta!
Pupici! :*
Zazuza's Gulaschsuppe says
o, da! eu am facut mai nu-stiu-cand (acum vreo trei saptamani, dar eram pe fuga si n-am apucat sa pozez) o salata cu cuscus, peste afumat si mult patrunjel si iarasi nu-mai-siu-ce :)), atat de buna a fost, un pranz rapid, dar delicios! cu proxima ocazie cand pun mana pe un dovleac o incerc pe-asta a ta, ca tare suna bine!
Andreea says
Andra, trebuie sa o incerci. Iti recomand sa incepi cu ceva dulce, ca asa n-are cum sa nu-ti placa :P. Neparat neaparat sa o speli bine ca sa nu fie amara.
Zazu, sunt bune combinatiile astea. Pacat ca nu le-am incercat mai devreme :).