Cand am vazut feliutele astea dragute de lamaie cu mousse de ton, pe blogul Laurei m-am indragostit :).
Am asteptat un eveniment deosebit pentru a prepara si eu acest aperitiv (ca sa impresionez audienta :)), dar de Paste, cand planuisem sa-l fac, a fost atata mancare incat stricam bunatate de ton :).
Asa ca l-am pregatit dupa Paste, intr-o desebita zi de miercuri, fara prea multi martori :P.
Am cumparat:
2 cutii de ton bucati (poate fi si maruntit) in suc propriu (pe cutie scria ‘in saramura’ dar nu era deloc sarat)
2 lamai
50 gr de unt la temperatura camerei
o mana de masline kalamata (carora le-am scos samburii)
o lingura de zeama de lamaie
sare
piper verde
Mai intai am curatat lamaile de pulpa ca in reteta de sufleu in lamaie doar ca am avut grija sa tai doar foarte putin din fundul lamailor pentru a nu subtia coaja (era necesar sa tai putin ca sa stea pe masa, pentru a le putea umple mai bine).
Am amestecat cu mixerul tonul (foarte bine stors de apa) cu untul, zeama de lamaie si condimentele pana cand am obtinut o crema moale. Am taiat maslinele in feliute si le-am amestecat in pateu.
Am umplut bine lamaile cu aceasta pasta. Am apasat umplutura foarte bine cu ajutorul unei linguri dar si cu mana :), ca sa nu ramana goluri.
Am invelit lamaile in folie alimentara si le-am bagat la congelator.
Dupa 2 ore pareau inca moi si le-am lasat pana a doua zi. Dar cand le-am scos si am incercat sa le tai, erau atat de tari incat se sfaramau. Asa ca le-am mai lasat la temperatura camerei vreo ora, sau poate chiar doua pana cand am vazut ca se puteau taia bine (din jumatate in jumatate de ora mai taiam o feliuta ca sa testez :))).Deci, cred ca e ok sa se taie dupa 2-3 ore de stat la congelator, inainte sa se intareasca prea tare.
Le-am pastrat la frigider pentru 3 zile si au rezistat foarte bine.
Mi-a placut foarte tare mousse-ul de ton, dar cred ca umplerea lamailor poate fi folosita doar pentru impresie artistica :), altfel, cred ca e mai eficient sa faceti pateul in 10 minute si sa-l intindeti pe o felie de paine proaspata la micul dejun :).
Timp: 20 minute + 2-3 ore pt congelare
Portii: 4
Costuri: 15 ron
Leave a Reply