Incepem cu ceva simplu. Foarte simplu. O reteta de hummus, cunoscut ca si pasta de naut.
Mult timp am avut impresia ca hummus-ul este un aliment fad. Nici nu ma gandeam sa cumpar si cu atat mai putin sa pregatesc.
Lucrurile s-au schimbat cand am incarcat mancarea libaneza si l-am combinat cu lipie, patrunjel si salata.
Este un aperitiv satios si care se poate prepara in casa in mai putin de 15 minute.Iata cum:
Igrediente
1 cutie de naut conservat (400gr)
1 lingura de pasta de susan
1 lingura de ulei de masline
2 linguri de seminte de pin (una pt pasta – crude si una pt servit – se vor rumeni). Se pot inlocui cu migdale.
1 catel usturoi
1 lingura zeama de lamaie
1 lingura de iaurt (puteti renunta daca doriti un aliment de post)
sare
Nautul se clateste sub un jet de apa inainte de a-l prepara.
Toate ingredientele se amesteca cu blenderul cateva minute pana se obtine o pasta omogena.
In final, hummus-ul se serveste cu lipie incalzita, cu seminte de pin usor rumenite (intr-o tigaie,cu foarte putin ulei) si cu patrunjel.
Timp: 15 minute
Portii: 3-4
Costuri: aprox. 7 ron
Unde se gaseste:
Conserva de naut : in supermarket-uri la raionul de conserve sau la cel de alimente bio (germeni de naut care se pot fierbe). Conserva de 400gr costa aprox. 3 ron.
Seminte de pin : in magazinele arabesti/turcesti.Eu am gasit intr-un singur loc la pretul de 250 ron/kg. Cum nu aratau foarte proaspete in bidonul de plastic (de apa!) de 5l, am amanat achizitia si am cumparat pana la urma din Spania (tot la aprox. 50 eur/kg) cam 200 de gr. Dar mi-au ajuns timp de 4 luni si aduc un gust deosebit mancarurilor libaneze.
Pasta de susan (tahini) : in supermarket-uri la raionul de produse internationale. Costa in jur de 20 ron borcanul de 400gr dar si aceasta ajunge pentru mai mult timp si poate fi folosita la diverse preparate.
uca says
Felicitari pentru blog, dar mai ales pentru tot ce iese din mainile tale!!! Cu siguranta voi incerca sa fac acesta reteta saptamana viitoare.Abia astept noi retete, poate sa le si gust 🙂
Raluca
Andreea says
multumesc! abia astept si eu pareri despre retete si noi propuneri :).
Nina says
Buuun, dar eu il prepar din naut la punga( de la Megaimage-6,50lei/500gr), pe care-l las la inmuiat de seara, apoi il fierb ca pe fasolea uscata, iar in reteta pun si 2 catei de usturoi -mmmm!-si multa zeama de lamaie, iese mai cremos, nu asa de tare !
Andreea says
Ahaa! Deci aceea e reteta in care iese cremos :). Chiar ma intrebam de ce mie imi iese asa dens, desi puneam destula zeama de lamaie. Acum am inceput sa mai pun putina apa, ca sa iasa mai cremos.
Eu fac foarte des hummus pentru ca se prepara foarte usor daca e deja fiert. Nu cred ca as avea rabdare sa fierb de fiecare data. Dar o sa incerc sa vad diferentele :).