De cand am descoperit varianta de baba ganoush de la Bagdad, n-am avut liniste. Avea ceva deosebit, mi-a placut atat de mult incat de fiecare data cand am comandat mancare de la ei, am luat negresit si baba ganoush. DIn ce mi-am putut da seama, avea in el bucatele foarte mici de ardei gras verde, cateva bucatele de rosii si putina ceapa. Dar ce mi-a placut foarte tare a fost gustul usor acru care dadea prospetime salatei. M-am tot gandit ce putea fi…lamaie, nu, caci s-ar fi simtit gustul, otet nu, caci nu era atat de acru. Era altceva, dar n-am putut identifica. Si n-am avut pace pana cand n-am aflat.
Am tot cautat pe net retete insa n-am gasit secretul. Pana intr-o zi cand am cumparat o cutie de baba ganoush din Mega Image si pe eticheta revelatoare scria “pasta de rodii”. Ok, asta era tot?! Doar niste pasta de rodii si eu n-am fost in stare sa-mi dau seama? Mda…se pare ca mai am mult pana sa devin master chef :D.
Super nerabdatoare sa vad daca descoperirea mea va duce la replicarea celei mai bune salate de vinete din lume, marti dimineata am scos un pachet de vinete coapte de la congelator iar seara am pregatit reteta dupa cum m-a dus capul :).
Am tocat marunt vinetele (cam 3-4 bucati) cu un cutit si le-am amestecat cu o rosie, un ardei kapia, un castravete, o ceapa verde, toate taiate marunt, zeama de la o jumatate de lamaie mare, doi catei de usturoi tocati foarte marunt, sare, cam 4-5 linguri de ulei de masline, o legatura de patrunjel taiat, o lingurita de menta uscata si maruntita si muulta pasta de rodii :). Sa tot fi fost vreo 7-8 linguri. Am ajustat-o pe masura ce gustam si mi se parea ca gustul se apropie de cel original. La fel am facut si cu sarea, zeama de lamaie si uleiul de masline.
In final, salata mea a iesit foarte apropiata de cea de la restaurant, doar cu o consistenta putin difertita. A mea a fost ceva mai densa, dar gustul m-a multumit pe deplin. Miercuri la pranz, la birou, am mancat o mare portie de baba ganoush, alaturi de o lipie rupta in bucati, unsa cu ulei de masline si coapta usor, 5-10 minute in cuptor. Si uite asa, inca o reteta simpla, mi-a salvat pranzul si mi-a incantat stomacelul :).
Anonymous says
pai si pasta de rodii de unde? sau cum se face?Ani.
Andreea says
Buna Ani! Pasta de rodii am cumparat-o de la Cora, dar se gaseste in majoritatea supermarket-urilor, la raionul de produse internationale.
Restaurant Bagdad says
Daca locuiesti in Bucuresti, poti gasi chiar sucul de rodii pe care il folosim la magazinele arabesti de pe Colentina sau la magazinul iranian de pe Mosilor. Si astfel consistenta va fi la fel. 🙂