Granola este un mix de fulgi de ovăz cu nuci, semințe și fructe uscate, ce se poate mânca la micul dejun cu iaurt sau lapte. Eu o pregătesc des acasă pentru că îmi place să combin ingredientele după preferințele noastre. Am încercat acum câțiva ani rețeta aceasta cu unt de cocos și sirop de arțar și mi s-a părut o combinație foarte reușită la gust, așa că am rămas la ea.
Nucile și semințele pot fi înlocuite cu oricare vă plac, doar să aveți grijă la cele care se pot coace prea tare și să le puneți la final. Fructele uscate se pun și ele la final, după ce se scoate granola din cuptor, pentru a nu se usca. În loc de unt de cocos puteți folosi ulei de măsline, sau chiar și ulei de floarea soarelui, dacă preferați, iar în loc de sirop de arțar puteți folosi miere.
- 200 gr fulgi fini de ovăz
- 40 gr semințe de floarea soarelui
- 30 gr semințe de dovleac
- 20 semințe de susan
- 40 gr alune de pădure
- o linguriță de scorțișoară pudră
- 40 gr migdale
- 40 gr miez de nucă
- 50 gr ulei de cocos topit
- 50 gr sirop de arțar
- 20 gr fulgi de cocos
- 30 gr stafide
- 10 gr semințe de chia
- Se preîncălzește cuptorul la 160 de grade.
- Se pun într-un bol fulgii de ovăz, semințele de floarea soarelui, de susan, de dovleac, scorțișoara și alunele, nucile și migdalele tocate grosier.
- Într-un pahar se amestecă untul de cocos topit cu siropul de arțar și se toarnă peste ingredientele uscate. Se amestecă bine și se transferă într-o tavă cu hârtie de copt.
- Tava nu trebuie să fie foarte mare, astfel încât stratul de granola să nu fie foarte subțire și să se ardă. Tava mea are aprox. 20 x 30 cm.
- Se bagă în cuptor pentru 20 de minute, după care se amestecă și se mai lasă 10-15 minute (cât să se rumenească peste tot, dar să nu se ardă alunele și migdalele).
- Se adaugă fulgii de cocos, se amestecă bine și se mai lasă 5 minute la copt.
- Se scoate din cuptor, se lasă la răcit și apoi se adaugă stafidele și semințele de chia.
- Se păstrează într-un borcan închis etanș și rezistă bine până la 3-4săptămâni.
Leave a Reply