Mai e putin pana la Craciun si am inceput deja sa pun pe lista felurile de mancare pe care vreau sa le pregatesc. Una din propunerile de anul acesta este de gougeres, mai exact, niste choux-uri sarate, cu branza. Imi place tare mult aluatul de choux pentru ca e destul de simplu de pregatit, iar rezultatul e divin: mici gogosele pufoase ce sunt foarte versatile si pot fi servite in diverse combinatii. Eu am pregatit si o crema de branza, unt si rosii uscate, ce poate fi unsa pe gougeres, iar deasupra merge de minune niste somon afumat.
Pentru choux-uri aveti nevoie de doar cateva ingrediente: unt (eu am folosit unt nesarat cu 82% grasime de la Lurpak), lapte, apa, faina si o branza tare cum ar fi Gruyere sau cheddar. Din cantitatile din reteta obtineti cam 50 de choux-uri.
Daca nu aveti foarte multi invitati la masele de sarbatori, puteti injumatati cantitatile de ingrediente, sau puteti pune doar jumatate din cantitatea de branza in jumatate din aluat, iar restul de aluat sa il coaceti simplu. Puteti umple choux-urile obtinute cu crema de vanilie, ciocolata sau frisca si asa aveti si un desert delicios.
- 85 gr unt
- 120 ml apa
- 120 ml lapte
- ¼ lingurita sare
- 120 gr faina
- 4 oua
- 200 gr branza Gruyere sau cheddar rasa marunt
- piper
- 100 gr crema de branza
- 50 gr unt
- 5 rosii uscate (in ulei)
- Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade.
- Intr-o oala se pun untul, apa, laptele si sarea si se pune pe foc.
- Dupa ce au dat in clocot, se adauga faina si se amesteca energic cu o lingura de lemn cam 2-3 minute (cat timp oala e in continuare pe foc).
- Cand aluatul s-a omogenizat, a devenit lucios si se desprinde de pe oala, se transfera intr-un bol.
- Se adauga cate un ou si se amesteca bine, tot cu lingura de lemn. Initial aluatul se va separa, dar dupa 1-2 minute incepe sa se omogenizeze la loc. Atunci este momentul in care puteti adauga urmatorul ou. Se procedeaza la fel pana cand se incorporeaza toate ouale. La final, aluatul are o consistenta moale, cremoasa si lucioasa.
- Se adauga in aluat branza rasa si piperul.
- Se transfera aluatul intr-un pos si se formeaza mici globuri de aluat ce se asaza pe o tava cu hartie de copt.
- Moturile de aluat se preseaza usor cu degetele umede, pentru a uniformiza choux-urile.
- Se presara putina branza rasa si pe deasupra.
- Se coc timp de 20 de minute in cuptorul preincalzit la 200 de grade.
- Pentru pasta de branza se amesteca crema de branza cu untul si rosiile uscate tocate.
- Gougeres se servesc cu crema de branza si unt, si somon afumat sau prosciutto crud sau copt.
*Acest articol a fost realizat in parteneriat cu Lurpak.
Anca says
Bună! Oare merge cașcaval sau mozzarella in loc de cheddar? Ma gândeam sa înlocuiesc cu ceva ce am deja
Mulțumesc anticipat pentru răspuns
Andreea says
Da, merge.
Raluca says
Buna! O idee minunata, arata super:)
Imi poti spune de unde sunt cumparate acele masline verzi din poza? Le caut de ceva vreme si nu le gasesc (sunt insarcinata si am o slabiciune pentru masline in perioada asta, in special acele verzi:))
Andreea says
Buna, Raluca! Maslinele se numesc masline siciliene sau masline dulci. Eu le-am cumparat dintr-un magazin de produse italiene, Terra Felice, dar se gasesc si in anumite supermarket-uri. Cel mai sigur, insa, le gasesti in magazine cu specific italian. Cred ca se gasesc si online.