Rulouri cu scortisoara am mai facut si am povestit despre ele aici, insa trebuie sa va dau si reteta asta, pentru ca e un pic diferita. Dupa ce aluatul e pregatit, umplut si portionat, rulourile se lasa la crescut in frigider, peste noapte.
Imaginati-va ca in dimineata de Craciun va treziti un pic mai devreme decat restul familiei, scoateti tava din frigider, incalziti cuptorul, faceti un ceai si o ora mai tarziu, fara sa munciti deloc, mancati cele mai fragede si proaspete rulouri cu scortisoara, care se desfac in fasii moi. Cine mai are nevoie de cozonac? 🙂
Ce mai e diferit fata de reteta pe care am mai facut-o? Pai, am folosit drojdie proaspata, aluatul a fost mai hidratat si timpul de copt mai scurt, in consecinta, aceste rulouri cu scortisoara sunt mai moi. Si…pentru ca de Mos Nicolae, s-a infiltrat in bucatarie si un borcan de Nutella, cateva bucati au fost mozolite cu crema de ciocolata, in loc de scortisoara, don’t judge! 🙂
Intr-un bol se amesteca drojdia cu apa calduta si cu laptele, apoi se adauga oul si zaharul. Peste ele se pun 250 de grame de faina si se amesteca bine cu o lingura de lemn sau cu mana. Turnati si untul topit si omogenizati. Apoi, turnati restul de faina si framantati 10-15 minute, pana cand aluatul se dezlipeste usor de castron si de maini si devine elastic.
Acoperiti bolul cu o folie de platic si lasati aluatul sa creasca o ora jumate.
Dupa acest interval, aluatul se intinde pe blatul infainat, pana la o grosime de 0.5 cm. Untul moale se amesteca cu zaharul si scortisoara si se intinde pe foaia de aluat. Daca mai aveti loc si vreti sa testati, pe o bucata, puteti intinde Nutella sau alta crema de ciocolata.
Rulati aluatul si apoi taiati-l cu un cutit foarte ascutit in bucati de 5-6 cm grosime. Mai multe detalii tehnice si poze gasiti aici.
Asezati rulourile intr-o tava unsa cu unt, acoperiti-o si bagati-o la frigider.
Dupa 8-10 ore, scoateti tava din frigider si mai lasati-o la temperatura camerei cam o ora. Incalziti cuptorul si  coaceti rulourile in jur de 25 de minute la 170 de grade, pana cand se rumenesc. Cred ca ale mele s-au rumenit cam tare, ar fi mers scoase cu 5 minute mai devreme.
Pregatiti crema amestecand branza cu untul si zaharul. Ungeti rulourile chiar inainte sa le serviti, altfel crema se va usca.
Desfaceti fasiile de aluat direct cu mainile, beti un ceai cald si bucurati-va de o zi linistita! 🙂
Leave a Reply