Mucenici moldovenești
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Portii: 16
Ingrediente
Pentru aluat
  • 500 gr făină albă
  • 80 gr unt la temperatura camerei
  • 200 ml lapte călduț
  • 50 gr zahăr
  • 20 gr drojdie proaspătă (sau 7 gr drojdie uscată)
  • 3 ouă + 1 ou pentru uns
  • ¼ linguriță de sare
Pentru sirop
  • 500 ml apă
  • 200 gr miere (sau zahăr)
  • o linguriță de coajă de portocale
Pentru topping
  • miere
  • 100 gr miez de nucă măcinat
Preparare
  1. Laptele de încălzește ușor și se amestecă cu o lingură de zahăr și drojdia. Se lasă 15 minute la dospit.
  2. Într-un bol se pun făina, restul de zahăr, sarea, ouăle, untul moale și amestecul de lapte și drojdie. Se frământă timp de 10 minute în mixer sau de mână, până când aluatul se încheagă și începe să devină nelipicios. Eu l-am frământat în mixer, dar la final am făcut câteva întinderi și împăturiri în bol, pentru a ajuta aluatul să devină mai elastic și mai neted.
  3. Se acoperă bolul cu un prosop și se lasă aluatul la dospit cam o oră și jumătate, până se dublează în volum.
  4. Se transferă aluatul pe blatul ușor înfăinat și se taie în 16 bucăți. Din fiecare bucată se formează un șnur din aluat de aproximativ 30 cm lungime. Apoi șnurul se modelează în formă de opt. Fiecare mucenic se așază într-o tavă cu hârtie de copt. În timp ce se formează mucenicii, se acoperă cu un prosop atât bucățile de aluat tăiate, cât și mucenicii din tavă, pentru a nu se usca.
  5. Mucenicii formați se mai lasă să dospească 30 de minute.
  6. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade (căldură sus și jos).
  7. Mucenicii se ung cu ou bătut și se bagă în cuptor pentru 13-14 minute, până când se rumenesc.
  8. Se pune la fiert apa. Când a dat în clocot, se adaugă mierea și coaja de portocale și se mai dă un clocot.
  9. Când mucenicii sunt gata, se toarnă sirop peste ei. Apoi, fiecare mucenic se unge cu miere și peste el se presară miez de nucă măcinat.
Recipe by Taste Bazaar at https://tastebazaar.ro/2023/03/mucenici-moldovenesti.html