Ultima dată când am cumpărat camembert am căutat câteva zile o rețetă de camembert la cuptor care să mă convingă. Mai făcusem rețete simple, cu ierburi aromatice și usturoi, dar de data aceasta căutam ceva mai special. Și am găsit o rețetă cu un sos de afine și nuci care mi s-a părut promițătoare. Doar că eu aveam în frigider niște merișoare proaspete pe care nu le mai mânca nimeni și am zis că o să fac sosul cu merișoare în loc de afine. Mi-a plăcut mult combinația asta și am de gând să încerc și cu afine, coacăze, struguri roșii sau chiar vișine (congelate).
Ce vreau să mai menționez este că de-a lungul timpului am cumpărat diverse brand-uri de brânză Camembert și unele se topesc mai tare, altele mai puțin. Nu stiu exact cum se pot identifica cele care se topesc, însă dacă al vostru nu se topește chiar la fel ca cel din pozele mele, să știți că nu faceți voi ceva greșit, ci așa este tipul de Camembert pe care l-ați folosit. Totuși, se poate mânca și așa fară probleme, doar că brânza nu va fi la fel de moale.
Camembert la cuptor cu nuci și sos de merișoare
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Ingrediente
- o rotiță de brânză Camembert
- o crenguță de rozmarin
- o crenguță de cimbru
- 150 gr de merișoare proaspete (puteți folosi și merișoare congelate, struguri roșii, afine sau coacăze)
- 5 linguri de sirop de arțar
- 40 gr miez de nucă
- o demi-baghetă sau câteva felii de pâine
Preparare
- Merișoarele se pun împreună cu siropul de arțar într-o crăticioară și se fierb la foc mic până când fructele se înmoaie și zeama se încheagă ușor.
- Se preîncălzește cuptorul la 190 de grade.
- Se taie bagheta în feli care se ung cu puțin ulei de măsline și se pun în cuptor pentru aprox. 10 minute până se rumenesc.
- Brânza se scoate din ambalaj și se așază fie într-un vas ceramic, fie într-o tavă cu hârtie de copt. Se poate coace și în baza cutiuței de lemn in care a fost ambalată dacă nu are etichete lipite sau alte bucăți de plastic. Chiar dacă o puneți în cutia de lemn, e necesar să o așezați într-o tavă cu hârtie de copt dedesubt pentru că e posibil să se scurgă brânza topită.
- Coaja de pe partea superioară a brânzei Camembert se crestează pe ambele diagonale, creând un model de tip romburi.
- Se presară frunzele de rozmarin și cimbru și se pun 3 linguri din gemul de merișoare.
- Pe deasupra se așază miezul de nucă.
- Tava se bagă la cuptor (pe o treaptă din mijloc sau chiar de mai jos, pentru a nu se arde nucile) pentru aproximativ 15 minute.
- După ce se scoate, se pune deasupra și restul de gem de merișoare.
- Se servește cu pâine prăjită sau baghetă proaspătă.
Leave a Reply