Cautand pe Pinterest idei de retete pentru Craciun, am dat de o salata cu mandarine care mi-a aprins beculetele pentru ca avea o combinatie tare interesanta de ingrediente: mandarine, nuci, merisoare si parmezan. Pentru ca reteta originala cerea mandarine din compot, dar si pentru ca nu am avut anumite ingrediente de acolo, am adaptat-o putin si am ajuns la o salata cu nuci si clementine absolut geniala, pe care odata ce am gustat-o am stiut ca o sa o avem des pe masa. Am facut-o de 3 ori intr-o saptamana si nu ne-am saturat de ea.
Se potriveste bine cu o friptura de pui, alaturi de un quiche, cu un hummus sau chiar langa un peste la gratar sau la cuptor, dar poate fi si un fel de mancare in sine, pentru un pranz sau o cina light.
Noi am mancat-o de Craciun cu un dip de morcovi copti si naut, a doua zi am pregatit-o din nou langa niste cartofi dulci copti umpluti cu bacon, iar a treia oara am mancat-o cu un quiche cu ceapa caramelizata.
- 80 gr mix de frunze verzi (baby spanac, rucola, fetica)
- 3 clementine
- 60 gr miez de nuca
- 20 gr merisoare deshidratate
- 50 gr branza maturata (parmezan, cheddar)
- 2 linguri de otet balsamic
- 2 linguri de ulei de masline
- o lingura de suc de clementine/ portocale
- o lingurita de miere
- o lingurita de mustar (ideal un mustar de tip Dijon, sau mustar de casa)
- ½ lingurita de sare
- piper
- Nucile se prajesc usor intr-o tigaie, fara ulei.
- Intr-un borcan mic se pun toate ingredientele pentru dressing, se fixeaza capacul si se agita puternic cateva secunde pentru a se omogeniza.
- Intr-un bol se asaza frunzele verzi spalate si uscate si peste ele se toarna ¾ din dressing. Se amesteca bine.
- Clementinele se curata si se feliaza. Se asaza peste frunze.
- Se adauga nucile prajite, merisoarele, iar branza se rade pe deasupra cu un curatator de legume.
- La final se toarna si restul de dressing.
Leave a Reply