La finalul anului trecut am incercat o noua reteta de pate de ficat casa care mi-a placut tare mult. Mai facusem eu mai demult o varianta, dar in aceea pusesem vin, iar acum, deoarece ii dau si Petrei sa manance pate, nu il mai pot prepara cu alcool :). Motivul pentru care m-am apucat sa fac mai des pate de ficat este chiar pentru ca vreau sa ii dau Petrei alimente cu continut ridicat de fier, iar ficatul este unul din cele mai bogate in acest nutrient. Cum ea nu mananca ficat intreg, ii dau pate, pe care il accepta mai usor. Cu aceasta ocazie am redescoperit si noi cat de bun este pateul de ficat casa.
Din cantitatile din reteta iese o portie destul de mare, pe care nu reusim sa o mancam in 2-3 zile, dar ultima data cand am facut, am congelat jumatate din pate pe care l-am scos dupa 2 saptamani si a fost la fel de bun.
- 400 gr ficat de pui
- 100 gr unt cu 82% grasime
- o ceapa medie
- 2 catei de usturoi
- 2 linguri de ulei de masline
- ½ legatura patrunjel
- sare
- cateva crengute de cimbru (sau cimbru uscat)
- Optional:
- o mana de stafide
- 30 ml de vin dulce/ rom/ coniac
- 3 linguri de unt topit
- Daca folositi stafide, ele se pun la inmuiat in alcool sau in apa.
- Se caleste ceapa tocata in uleiul de masline si 1-2 linguri de apa. Dupa ce s-a inmuiat ceapa (3-4 minute), se adauga usturoiul zdrobit si se mai calesc impreuna timp de 1 minut.
- Se adauga untul taiat in bucati mari si se lasa sa se topeasca.
- Se adauga ficatul, cimbrul si sarea, se aduc la punctul de fierbere, se acopera oala cu un capac si se lasa la fiert, pe foc mediu, timp de 10-12 minute.
- Se lasa la racit in jur de 30 de minute, se scot crengutele de cimbru, se adauga patrunjelul tocat, apoi se paseaza totul cu un blender vertical (sau intr-un chopper).
- Se transfera pateul intr-un vas, se pun deasupra lui stafidele scurse de lichid, crengutele de cimbru, iar peste ele se toarna untul topit.
- Se lasa la racit in frigider, pana cand untul se intareste.
Leave a Reply