Am descoperit de curand aceasta combinatie fantastica si m-am indragostit iremediabil. Chiftelutele nu erau foarte des in meniul nostru inainte de a o avea pe Petra, insa de cand am inceput diversificarea si am inceput sa ii dau carne sub forma de chiftelute, am inceput si noi sa mancam mai des. Bineinteles, nu i le-am prajit niciodata in baie de ulei, ci i le-am gatit in cuptor si am descoperit cat de bune pot fi si cele coapte.
De data aceasta am facut niste chiftelute de porc si vita, carora le-am facut si un sos marinara foarte gustos. Le-am mancat in prima zi cu spaghetii, iar a doua zi am facut o mamaliga cremoasa absolut divina. Aceasta mamaliga mai poate fi servita ca garnitura alaturi de ciuperci trase la tigaie, legume coapte sau, niste oua posate, bacon crocant sau chiar niste carnati. Sau o puteti manca asa simpla, poate cu extra cheese on top 😛 (ma gandesc la o branza cu mucegai sau branza de burduf).
In reteta de mai jos gasiti cantitatile pentru 4 portii de chiftelute cu sos si doua portii de mamaliga cremoasa. Daca doriti, puteti face si mai multe chiftelute si sa congelati o parte. Eu am avut 800 gr de carne si mi-au iesit cam 35 de chiftelute, deci vreo 10 au intrat la congelator si le voi folosi alta data. In reteta am adaptat cantitatile pentru 4 portii, ca sa fie mai usor de urmarit.
- 500 gr carne tocate (vita+porc)
- 1 ou
- 30 gr pesmet
- 20 gr parmezan ras
- o ceapa verde tocata marunt
- o lingura de patrunjel tocat
- ¼ lingurita de sare
- piper
- un catel de usturoi zdrobiti
- ½ lingurita de mix de ierburi aromatice italiene (oregano, cimbru, busuioc, rozmarin)
- 2 linguri de ulei de masline
- o ceapa uscata mica
- 2 catei de usturoi zdrobiti
- o conserva de rosii intregi (400 gr)
- 200 ml sos de rosii
- o foaie de dafin
- o lingurita de cimbru uscat sau 2-3 crengute de cimbru proaspat
- sare
- cateva frunze de busuioc proaspat
- 350 ml lapte
- 250 ml apa
- o lingura de unt
- o lingurita de sare
- 80 gr malai cu fierbere rapida (3 minute)
- 100 ml smantana lichida
- 40 gr parmezan ras
- Mai intai se pregatesc chiftelutele. Se preincalzeste cuptorul la 190 de grade.
- Se amesteca toate ingredientele, apoi se formeaza (cu mainile usor umede) bile de compozitie (o lingura pentru fiecare chifteluta - ies aprox. 20 de bucati).
- Se pune chiftelutele intr-o tava cu hartie de copt si se baga in cuptor pentru 35 de minute.
- Pentru sos, se caleste ceapa in uleiul de masline.
- Dupa ce s-a inmuiat ceapa (5-6 minute), se adauga usturoiul si se mai lasa un minut, pe foc mediu, amestecand din cand in cand.
- Se adauga rosiile din conserva, sosul de rosii si condimentele. Se lasa la fiert la foc min pentru 20 de minute.
- La final se opreste focul si se adauga frunzele de busuioc.
- Cand sunt gata, chiftelutele se adauga in sos.
- Pentru mamaliga se pun la fiert apa, laptele, untul si sarea.
- Cand dau in clocot, se reduce intensitatea focului si se adauga treptat malaiul, amestecand in continuu cu un tel. Se lasa la fiert 3 minute.
- Se adauga smantana, se omogenizeaza si se opreste focul.
- Se adauga parmezanul si se omogenizeaza.
- Chiftelutele cu sos se servesc deasupra mamaligii cremoase.
Â
Leave a Reply