Chiftelute la cuptor cu sos de rosii si mamaliga cremoasa
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Portii: 4
Ingrediente
Pentru chiftelute (4 portii)
  • 500 gr carne tocate (vita+porc)
  • 1 ou
  • 30 gr pesmet
  • 20 gr parmezan ras
  • o ceapa verde tocata marunt
  • o lingura de patrunjel tocat
  • ¼ lingurita de sare
  • piper
  • un catel de usturoi zdrobiti
  • ½ lingurita de mix de ierburi aromatice italiene (oregano, cimbru, busuioc, rozmarin)
Pentru sosul marinara (4 portii)
  • 2 linguri de ulei de masline
  • o ceapa uscata mica
  • 2 catei de usturoi zdrobiti
  • o conserva de rosii intregi (400 gr)
  • 200 ml sos de rosii
  • o foaie de dafin
  • o lingurita de cimbru uscat sau 2-3 crengute de cimbru proaspat
  • sare
  • cateva frunze de busuioc proaspat
Pentru mamaliga cremoasa (2 portii)
  • 350 ml lapte
  • 250 ml apa
  • o lingura de unt
  • o lingurita de sare
  • 80 gr malai cu fierbere rapida (3 minute)
  • 100 ml smantana lichida
  • 40 gr parmezan ras
Preparare
  1. Mai intai se pregatesc chiftelutele. Se preincalzeste cuptorul la 190 de grade.
  2. Se amesteca toate ingredientele, apoi se formeaza (cu mainile usor umede) bile de compozitie (o lingura pentru fiecare chifteluta - ies aprox. 20 de bucati).
  3. Se pune chiftelutele intr-o tava cu hartie de copt si se baga in cuptor pentru 35 de minute.
  4. Pentru sos, se caleste ceapa in uleiul de masline.
  5. Dupa ce s-a inmuiat ceapa (5-6 minute), se adauga usturoiul si se mai lasa un minut, pe foc mediu, amestecand din cand in cand.
  6. Se adauga rosiile din conserva, sosul de rosii si condimentele. Se lasa la fiert la foc min pentru 20 de minute.
  7. La final se opreste focul si se adauga frunzele de busuioc.
  8. Cand sunt gata, chiftelutele se adauga in sos.
  9. Pentru mamaliga se pun la fiert apa, laptele, untul si sarea.
  10. Cand dau in clocot, se reduce intensitatea focului si se adauga treptat malaiul, amestecand in continuu cu un tel. Se lasa la fiert 3 minute.
  11. Se adauga smantana, se omogenizeaza si se opreste focul.
  12. Se adauga parmezanul si se omogenizeaza.
  13. Chiftelutele cu sos se servesc deasupra mamaligii cremoase.
Recipe by Taste Bazaar at https://tastebazaar.ro/2020/07/chiftelute-la-cuptor-cu-sos-de-rosii-si-mamaliga-cremoasa.html