Nu mai tin minte cand am descoperit metoda asta de a pregati cartofi prajiti la cuptor, insa de atunci nu am mai facut cartofii pai in alt fel. Foarte multe persoane care i-au incercat au spus ca sunt foarte buni, chiar mai buni decat cei prajiti in ulei si mi-au cerut “reteta”. Ei bine, reteta nu e mare lucru, nici macar nu o pot numi reteta, sunt mai degraba cateva tehnici care ajuta cartofii sa ramana intregi si sa devina crocanti si rumeni la exterior si fragezi inauntru.
Eu folosesc doar cartofi rosii pentru ca acestia isi pastreaza cel mai bine forma si nu se dezintegreaza. Mereu ii pregatesc cu tot cu coaja, dar daca preferati, ii puteti curata.
Un lucru foarte important este ca, in tava, cartofii sa stea cat mai rasfirati si sa nu se atinga prea mult intre ei. Acest lucru va ajuta la coacerea uniforma, la pastrarea formei si la formarea crustei pe toate laturile. De asemenea, este important sa nu ii intoarceti prea des. O singura data, dupa primele 20 de minute de copt, este suficient, cu precizarea ca si dupa ce sunt intorsi, trebuie rasfirati cat mai bine, fara a-i manevra prea mult.
Pentru a obtine crusta, eu elimin aburul din cuptor (cand intorc cartofii) si folosesc spre final modul de coacere cu ventilatie si apoi chiar si modul de ventilatie plus grill. Un alt lucru pe care il fac este sa nu pun sare la copt. Cred ca sarea inmoaie cartofii, asa ca o presar deasupra abia dupa ce ii scot din cuptor.
Cel mai des pregatesc cartofi prajiti la cuptor cand facem carne la gratar sau burgeri, insa ii folosesc drept garnitura si pentru pulled pork sau ii mancam doar cu niste branza rasa deasupra. E metoda mea preferata de a gati cartofii. Uneori ii mai tai in bucati mai mari (wedges) si ajustez putin in plus timpul de coacere.
- 4 cartofi rosii medii
- 2 linguri de ulei de masline
- sare
- Incalzeste cuptorul la 200 de grade (caldura sus jos, daca este cuptor electric).
- Spala bine coaja cartofilor cu o perie de vase. Alternativ, curata-i de coaja si spala-i.
- Taie cartofii in bete de aproximativ un cm si pune-i intr-o tava de cuptor, pe care ai asezat o bucata de hartie de copt.
- Toarna uleiul deasupra si maseaza bine cartofii pana ii acoperi pe toate partile cu ulei.
- Aseaza cartofii cat mai rasfirati, avand grija sa se atinga cat mai putin unii de altii.
- Baga tava in partea de sus a cuptorului si lasa cartofii sa se coaca timp de 20-25 de minute.
- Cand cartofii au inceput sa prinda o crusta aurie, deschide usa cuptorului cu grija (vor iesi aburi foarte fierbinti), scoate tava si intoarce cartofii pe cealalta parte, fara a-i manevra prea mult. Intinde-i din nou astfel incat sa nu se atinga.
- Baga tava inapoi in cuptor si schimba programul cuptorului la cel cu ventilatie.
- Mai lasa cartofii la copt inca 5-10 minute, pana cand prind crusta si pe cealalta parte. In situatia in care par ca nu s-au rumenit suficient, in ultimele 5 minute trece cuptorul pe programul de grill plus ventilatie.
- Cand sunt gata, scoate cartofii din cuptor si presara peste ei sarea.
Carmen says
Buna,
Cartofi arata apetisant , iti voi spune si eu reteta mea , cartofi curatati si taiati in bucati mari -wedges, separat pun la fiert apa intr-un vas , cand apa clococteste pun cartofi doar pt 5-8 minute, dupa care scurg apa si pun peste ei sare,boia,rozmarin si ulei de masline , amestec bine totul si pun in tava pe hartie de copt ,cand cartofii prind crusta se scoate tava si se intorc pe partea cealalalta , se lasa pana se coc ,ultimele minute la program grill.
Prin aceata metoda de oparire , se scurteaza timpul de preparare iar ei sunt crocanti pe exterior si moi in interior.Pofta buna !!!!
Andreea says
Multumesc pentru reteta, Carmen! Stiam si eu de tehnica oparirii cartofilor si chiar mi-am propus sa o incerc.
Roxi says
Eu m-am mutat acum 3 ani de la parinti si nu aveam tigaie pentru prajit cartofi. Asa ca mi-am zis – ce ar fi sa ii bag in cuptor? De atunci doar asa ii gatesc. 😀
Andreea says
Ies chiar foarte asemanatori, e o alternativa excelenta :).