Cateodata gasesc pe net cate o reteta care imi ramane intiparita pe retina si trebuie sa o fac imediat. Asa a fost cu acest video de pe site-ul Marthei Stewart,in care doamna prezentatoare face un quiche mult mai inalt ca cele pe care le-am mai vazut si gatit. Asa de tare m-a incantat ideea asta, ca am cumparat repede ingredientele ce-mi lipseau si m-am apucat de treaba chiar a doua zi.
Si pentru ca tot aveam in frigider niste galbiori proaspeti cu care n-aveam planuri, am ajuns la aceasta varianta de quiche cu galbiori.
Ingrediente:
210 gr faina alba
1 lingurita de sare
110 gr unt rece
1 ou
1 galbenus de ou
3 linguri de apa foarte rece (se poate pune un cub de gheata pt a o raci bine)
6 oua
300 ml lapte
300 ml smantana
o lingurita de sare
jumatate de lingurita de piper
300 gr galbiori
doua linguri de patrunjel tocat
Untul se taie in cuburi. Intr-un robot de bucatarie se pune faina, sarea si untul si se mixeaza de 3-4 ori scurt, pana se formeaza firimituri. Se pot framanta de mana intr-un castron, insa trebuie sa se intample totul foarte rapid, fara ca untul sa se inmoaie.
Intr-un castronel se pun oul, galbenusul si apa, se amesteca usor si apoi se adauga peste amestecul de faina si unt. Se mixeaza din nou, de cateva ori, pana cand aluatul incepe sa se lege.
Se transfera pe o bucata de folie alimentara, se strange intr-o bila (cu ajutorul foliei), i se da o forma rotunda si se acopera bine cu folia. Aluatul trebuie sa se raceasca in frigider timp de 30 de minute.
Pe blatul de bucatarie, bine infainat, se aseaza aluatul si cu un sucitor (la fel de infainat), se intinde intr-un disc destul de mare incat sa acopere o tava de tort, cu tot cu peretii interiori. Se transfera aluatul in tava si se lipeste usor de margini. Daca raman resturi care ies din cadrul tavii, ele se taie cu un cutit.
Tava se introduce in congelator pentru 20 de minute. In acest timp, puteti incalzi cuptorul la 180-190 grade. Dupa cele 20 de minute, tava se scoate, iar peste aluat se aseaza o bucata de hartie de copt, peste care se pun vreo 300 gr de fasole uscata, care sa preseze aluatul si sa nu ii permita sa creasca. Crusta se coace 20 de minute, dupa care se scoate tava, se inlatura hartia de copt si fasolea, dupa care se mai coace inca 10-15 minute, pana cand se rumeneste. Fasolea o puteti folosi ulterior la multe alte tarte pe care le veti coace in orb.
In acest timp, curatati si taiati marunt galbiorii. Apoi, caliti-i cu 3 linguri de ulei de masline si 3 catei de usturoi, pana cand se evapora apa si se rumenesc. Daca mai ramane ceva lichid la final, se scurg foarte bine galbiorii.
Intr-un castron spargeti ouale, amestecati-le putin cu un tel, apoi adaugati laptele, smantana, sarea, piperul si patrunjelul. Turnati compozitia in crusta de tarta si apoi asezati deasupra galbiorii.
Tarta se coace din nou 10 minute la 190 de grade si inca 40-50 de minute la 160 de grade. In timpul coptului, umplutura se va umfla putin, insa cand se raceste, isi revine.
Desigur, inaltimea tartei e doar o chestiune de estetica, gustul fiind acelasi ca al unui quiche obisnuit, insa nu-i asa ca e foarte frumusel acest quiche cu galbiori? Era inevitabil sa ma indragostesc :).
Leave a Reply