Buna seara tuturor! Revin cu o noua transmisiune live de la Taste Festival, courtesy of Electrolux! 🙂
De ce sunt asa entuziasmata, va intrebati? Pai pentru ca azi vorbim despre mancare. Adica despre sufletul festivalului care sarbatoreste gustul, dupa cum ii spune chiar numele.
Pentru ca la acest festival imi voi promova blogul, vreau ca oamenii sa stie ce tip de retete vor gasi pe Taste Bazaar. Daca il vor urmari, vor invata cum sa isi prepare singuri mancare sanatoasa si diferita de optiunile clasice din restaurante sau supermarket-uri. Tema cu care am pornit la drum este “Natural Slow food”. Adica, o alternativa la mancarea de tip fast food, cea super procesata si aditivata.
Miscarea slow food, care este prezenta in foarte multe tari din lume, inclusiv in Romania, incurajeaza folosirea produselor si metodelor de preparare traditionale si promoveaza educarea gustului. Am ales „Natural slow food” ca slogan pentru standul meu, pentru ca reprezinta stilul meu de gatit si mesajul blogului meu. Vreau sa transmit oamenilor dragostea pentru mancarea facuta in casa, cu ingrediente naturale, fara conservanti si pregatita prin metode cat mai sanatoase.
Ingredientele alese vor fi proaspete, pline de nutrienti. Legume si fructe de sezon, oua ecologice, lactate de la ferme locale, nuci, seminte si condimente mai putin cunoscute, dar foarte hranitoare.
Vreau sa prezint mai multe variante pentru orice tip de potential vizitator.Voi avea preparate vegetariene, vegane si chiar si raw vegane, care vor putea fi alternative optime chiar si pentru persoanele cu intoleranta la gluten sau lactoza sau alergie la oua.
Meniul va contine aperitive, feluri principale si deserturi. M-am gandit la o supa crema de dovlecei si sparanghel, o salata cu legume proaspete (diferite tipuri de salata, fasii de castraveti si sfecla, germeni de fasole mung si somon la cuptor in crusta de mustar si susan negru),tarta cu branza de capra si rosii uscate, cosulete cu crema de iaurt si zmeura, o salata cu fructe de sezon si la un desert raw.
Cosulete cu iaurt indulcit cu miere si zmeura
Voi pregati si cateva bauturi naturale: o limonada cu pepene galben, suc proaspat stors de fructe si din sfecla, mere si morcovi.
Ca atractie principala am ales sa prezint ceva simplu, insa care ar reprezenta perfect conceptul de slow food. Acum un an am descoperit farmecul painii cu maia. Pentru aceasta paine nu se foloseste drojdia ca agent de crestere, ci un ferment natural, produs in casa, din faina si apa.
Metoda de preparare a aceste paini este traditionala si presupune dospirea aluatului pentru cel putin 5 ore. Procesul de fermentare indelungat ajuta la neutralizarea acidului fitic ceea ce determina o absorbtie mai buna a mineralelor din faina si ajuta glutenul sa devina mai digerabil.
As dori sa pot transmite oamenilor toate beneficiile painii cu maia si sa le povestesc despre proces, incurajandu-i sa incerce si ei sa faca astfel de paine, sau cel putin sa o aleaga in locul painilor cu aditivi din comert.
Pentru ca painea cu maia cere destul de mult timp pentru preparare si nu as dispune de resursele necesare pentru cantitati foarte mari, nu voi oferi vizitatorilor paini intregi, ci voi pregati niste baghete traditionale (frantuzesti) pe care le voi felia. Apoi incepe distractia! 🙂 Fiecare vizitator va putea sa isi aleaga unul sau mai multe topping-uri pe care le voi aseza pe felii de baghete.
Timpul in care voi prepara aceste bruschete il voi folosi pentru a interactiona cu oamenii si pentru a le povesti despre painea magica :).
Aceste bruschete ar fi servite in loc de mostrele clasice, deci fara nici un cost, pentru ca imi doresc ca un numar cat mai mare de vizitatori sa ajunga sa cunoasca cea mai buna varietate de paine si sa guste din spiritul slow food.
Reteta pentru baghete (adaptata dupa codrudepaine.ro):
Ingrediente:
pentru preferment:
40 gr maia alba proaspat hranita
80 gr apa
80 gr faina alba
pentru aluat:
400 gr faina alba
250 gr apa rece de la frigider
200 gr preferment
10 gr sare
Cu 8 ore inainte de prepararea painii se pregateste prefermentul, amestecand mai intai apa cu maiaua si apoi cu faina. Se lasa la temperatura camerei pentru a isi dubla volumul.
Cand prefermentul este gata, acesta se amesteca cu 235 de grame de apa foarte rece si cu faina. Se amesteca bine (daca e necesar, se framanta) pana cand faina se incorporeaza in totalitate. Castronul se acopera cu o folie si se lasa la frigider timp de 8 ore.
Dupa acest timp, peste aluat se mai adauga 15 grame de apa si se framanta pana se obtine un aluat omogen. Apoi, aluatul se framanta, prinzand cate o bucata din marginile lui, tragand in sus si apoi impaturind in mijloc. Se fac 4-5 rotiri de aluat.
Castronul se acopera si se lasa la temperatura camerei.
Se mai fac cate 4-5 rotiri de castron, impaturind aluatul catre mijloc, la fiecare 20 de minute, de 4 ori. Dupa 80 de minute, aluatul se mai lasa la dospit timp de o ora.
Dupa acest timp, aluatul se rastoarna pe un blat usor infainat, se imparte in 4 bucati si li se da o forma rotunda. Dupa 15 minute, se da forma finala baghetelor, ca in acest video de la minutul 2:32 .
Baghetele se aseaza intre cutele unui prosop infainat, se acopera cu un alt prosop si se mai lasa la dospit inca o ora.
In acest timp, cuptorul se incalzeste la temperatura maxima, cu piatra de copt inauntru (daca aveti). Cu 15 minute inainte de a coace painea, se pune in cuptor o tava pe nivelul inferior al cuptorului. Cu 5 minute inainte, intr-un ibric, se fierb 300 ml de apa.
Pe un tocator de lemn, se presara putina faina. Pe rand, se pune cate o bagheta pe tocator, se cresteaza usor cu o lama, de-a lungul baghetei, in 3 locuri si se transfera pe piatra de copt (sau intr-o tava cu hartie de copt).
Dupa ce s-au introdus painile in cuptor, se toarna apa fierbinte in tava de pe fundul cuptorului (cu mare atentie la stropii de apa si la aburi). Se inchide usa cuptorului si nu se mai deschide timp de 15 minute. Dupa acest timp, se scoate tava cu apa si se scade temperatura cuptorului cu o treapta. Daca e necesar, schimbati pozitionarea painilor, astfel incat sa se coaca uniform.
In aproximativ 10 minute, baghetele sunt gata. Verificati daca sunt rumenite si daca atunci cand bateti cu degetul pe partea inferioara, suna a gol. Se lasa la racit pe un gratar si se pot taia dupa cateva ore.
Toata aceasta asteptare, are o rasplata mai mare decat v-ati putea imagina. Doar priviti fotografiile si va veti convinge :).
Ca topping-uri am ales varianta clasica de rosii cu busuioc, ulei de masline si putin usturoi, o pasta de feta cu ardei iuti si ardei copti, pasta de masline, pesto de busuioc cu fasii de parmezan si hummus, toate pregatite de mine in prealabil. Ma intreb care ar fi cea mai populara varianta :). Eu chiar nu ma pot decide.
Nu e nimic mai bun decat o felie de paine gustoasa unsa cu niste ingrediente proaspete si aromate. Nu credeti?
Monica Lazar says
M-am indragostit de farfuria roz cu trandafiri! (asta in timp ce baleam la restul pozelor)♥ Succes!
Andreea says
Multumesc mult, Monica! Si eu m-am indragostit de farfuriile alea imediat ce le-am vazut. Imi pare rau ca nu mi-am luat mai multe.
Cristina says
Apetisante produsele tale!!! Tare as gusta din toate…
Aava Mihaela says
Aha, deci asa pui baghetele. Nu m-as fi gandit ever! Multumesc de pont 😉