• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Placinte cu legume si un consum responsabil de apa

27/09/2013 By Andreea 2 Comments

Astazi raspund unei noi provocari minunate lansata de Electrolux. Ma bucur sa vad cand companiile sustin campanii de responsabilitate sociala sau ecologiste si de aceea am acceptat imediat sa promovez si eu aceasta initiativa. E vorba de o cauza pe care o sustin si o transmit mai departe de mult timp, reducerea consumului de apa.
Desi, momentan, este suficienta apa pentru nevoile populatiei actuale, aceasta este distribuita inegal si irosita, poluata sau gresit administrata. Pentru a sustine cresterea populatiei din anii urmatori, este nevoie sa eficientizam consumul de apa.
Este nevoie de 650 de litri de apa pentru a putea produce jumatate de kilogram de faina. Iar ceaiul de care nu ne putem desparti consuma 90 de litri de apa pentru a ajunge in ceainicul fiecaruia.
Daca obisnuiti sa beti cafea, atunci consumul este si mai mare – 140 de litri de apa pentru a produce cantitatea de cafea necesara pentru o cana.
Fiecare dintre noi poate contribui la economisirea apei prin cateva schimbari simple in activitatile zilnice.
Puteti sa va calculati si voi consumul de apa cu ajutorul aplicatie Watermark lansata de Electrolux: http://bit.ly/WatermarkElectrolux.
Chiar din intrebarile din aplicatie va veti putea da usor seama ce modificari puteti face, cum ar fi scaderea timpului alocat dusului de la 15 la 5 minute.

Dupa cum va spuneam, eu sunt extrem de atenta la consumul de apa si mereu opresc robinetul cand ma spal pe dinti sau cand curat un vas cu buretele cu detergent si nu am nevoie de apa. Eram curioasa sa vad daca intr-adevar consum apa intr-un mod responsabil, asa ca mi-am calculat si eu consumul de apa si am obtinut un singur punct din 10, adica un punctaj ce arata cel mai eficient consum de apa.

Provocarea lansata bloggerilor culinari nu putea sa fie alta decat de a crea o reteta. Insa nu oricum :). Am primit un cos cu ingrediente dar si cu 3 litri de apa. Am avut voie sa folosim doar ingredientele date dar si doar apa alocata. Insa provocarea cea mai mare a fost sa folosim cat mai putina apa atat pentru spalarea legumelor si fructelor cat si in reteta, care trebuia obligatoriu sa includa apa.

Cand m-am uitat la cosul plin de legume am stiut ca voi folosi cat mai multe dintre ele. Am insirat toate ingredientele si in final m-am hotarat la niste placinte cu legume in care am folosit un ingredient surpriza: laptele de cocos :). Pentru ca nu am avut lapte, smantana sau branza, a trebuit sa improvizez. A fost una din cele mai inspirate improvizatii din ultima vreme.

Pentru aluatul de placinta am folosit:
80 gr faina alba
40 gr unt rece
2 linguri de apa
un praf de sare
un ou


Pentru umplutura am folosit:
1/2 vanata
un morcov
un cartof
un sfert de dovleac
1/2 dovlecel
o cutie de lapte de cocos
1/2 praz
o lingura de unt
sare


In primul rand a trebuit sa spal legumele. Insa cum nu imi premiteam sa risipesc prea multa apa, mi-a venit ideea sa le curat cu o carpa umeda.
Pentru vanata, am udat un servet de bucatarie curat cu o jumatate de lingura de apa si am sters-o cu ambele parti ude ale servetului. Pentru dovlecel am procedat la fel.

Am curatat cartoful si morcovul cu un cutit econom si apoi le-am sters cu o parte curata a servetului, udata cu alta lingura de apa. Dovleacul l-am curatat de coaja si am taiat in felii subtiri suprafetele expuse, deci n-am mai folosit apa. Prazul l-am curatat de doua straturi de foi si din nou n-a mai fost nevoie de apa.


Deci, am folosit in total 3 linguri de apa la curatatul legumelor. Cu cele 2 pentru aluat, au fost in total 5 linguri. Am masurat cat inseamna o lingura de apa cu o seringa si am obtinut 8 ml. Ori 5 linguri, inseamna 40 de ml de apa pentru intreaga reteta. Deci am ramas cu 2 litri si 960 ml cu care as fi putut sa spal si vasele :)).

Pentru aluat am framantat usor faina cu sarea si untul taiat in cuburi pana cand s-au transformat in firimituri. Am adaugat apa si am omogenizat aluatul. Am format o bila pe care am invelit-o in folie alimentara si am lasat-o in frigider.

Am taiat legumele in cuburi foarte mici si le-am asezat intr-o tava in care am pus hartie de copt. N-am adaugat peste ele decat sare, pentru ca nu am avut ulei in cos :). Le-am copt cam 30 de minute, amestecand in ele de 2-3 ori.

Am taiat prazul rondele si l-am calit intr-o tigaie cu o lingura de unt, in jur de 5 minute. Apoi am adaugat  laptele de cocos. Am folosit doar laptele mai dens, fara sa-l amestec cu partea apoasa. S-a comportat exact ca smantana si a legat compozitia. Apoi am adaugat sarea si legumele coapte, pe care le-am mai calit timp de 4-5 minute.

Am asezat compozitia in 4 vase ramekin unse foarte usor cu unt. Am scos aluatul de la frigider si l-am intins (intre doua foi de hartie de copt) cam de 0.5 cm grosime. Am taiat 4 cercuri de aluat, mai mari decat gura vaselor si le-am lipit de marginile lor.  Apoi le-am intepat in cateva locuri cu o furculita.

Am batut un ou si am uns capacele de aluat. Vasele au intrat in cuptorul incalzit la 160 de grade, timp de 10-15 minute, pana cand aluatul s-a rumenit.
placinte_legume

Au fost cele mai bune placinte cu legume pe care le-am facut sau mancat pana acum. Laptele de cocos a dat cremozitate compozitiei, iar combinatia dulceaga de legume a fost perfecta cu aluatul cald si crocant. Am mancat fara sa respiram si am mai cerut o portie :).

 

Articole asemanatoare:

  • Supa de dovleac si lapte de cocos de casaSupa de dovleac si lapte de cocos de casa
  • Stir fry cu pui și legumeStir fry cu pui și legume
  • Minestrone cu legumeMinestrone cu legume
  • Ciorba radauteanaCiorba radauteana

Filed Under: aperitive, retete, vegetarian Tagged With: concurs, lapte de cocos, legume, placinte

Previous Post: « Rulada cu cacao si banane
Next Post: Dahl cu linte si conopida si o invitatie cu aroma indiana »

Reader Interactions

Comments

  1. Anca says

    09/10/2017 at 8:14 pm

    Daca rolul laptelui de cocos este doar de a lega compozitia, se poate inlocui cu smantana?

    Reply
    • Andreea says

      28/10/2017 at 3:51 pm

      Da, cred ca e o idee buna si nu are ce sa mearga rau. Cred ca pentru cremozitate si textura ar fi mai potrivita smantana de gatit.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Cu bazaarul in vacanta: Atena – partea a doua

Gustul Romei

Mai multe calatorii →

Deserturi

Galette cu piersici

Briose cu ciocolata

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Sandvisuri calde cu ton

Pancakes cu maia

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Ouă vopsite natural

Biscuiți cu parmezan și mac

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Curry cu năut și cartofi dulci

Tartă cu praz și ciuperci

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·