• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • desert
    • bauturi
  • travel
  • Despre
  • Contact

Tort de ciocolata cu maia si crema de alune (fara lactate)

15/04/2013 By Andreea 7 Comments

Stiu ca a trecut mai mult de o luna de cand mi-am facut aparitia pe aici, insa am cam somat. Am avut ceva mai multa treaba in afara bucatariei, insa acum ca am revenit din concediu, am inceput incet incet sa revin la vechile obiceiuri. Framant paine vinerea, coc o pizza duminica, mai pun de cate o supa si timid de cate un desert.
Desi planuiam ca prima si prima oara sa va povestesc despre cum a fost la Londra (foodie paradise!), ieri a fost ziua unei mari descoperiri.
Am descoperit o reteta de tort cu maia absolut FANTASTIC! Cam de cand am inceput sa fac paine cu maia m-am intrebat daca nu pot folosi maiaua si pentru prajituri. Am facut cozonac si a iesit senzational, insa nu e un desert pe care sa il pot face prea des. Bineinteles, am facut si pancakes, insa nu prea intra ele la categoria “prajituri”, asa ca vroiam sa gasesc o varianta perfecta pentru pofta de dulce, dar totusi sa fie sanatoasa.

tort_ciocolata_maia
Am gasit o reteta ce parea promitatoare aici dar recunosc ca am fost putin sceptica la inceput. Insa cateodata merita sa experimentezi, pentru ca numai asa dai peste cate o comoara culinara. Cam ca tortul asta, care pe langa ca e extraordinar de gustos, mai are si o multime de beneficii:

– doua treimi din cantitatea de faina este faina integrala
– faina este fermentata timp indelungat, astfel glutenul devine mult mai digerabil, iar acidul fitic este eliminat (mai multe despre beneficiile maielei puteti citi aici)
– nu contine lactate (untul e inlocuit cu ulei de cocos, iar laptele cu lapte de cocos)
– poate fi facut fara zahar (sau cu o cantitate foarte mica)
– crema este plina de nutrienti (proteine, fibre, vitaminele E, B1, B6, magneziu, fier, potasiu si acid lauric) si este vegana

Deci blatul asta minune are nevoie de:

250 gr maia hranita
o cutie de 400 ml de lapte de cocos
210 gr faina integrala
50 gr de zahar brun + 100 ml sirop de curmale (sau 200 ml de sirop de curmale si puteti renunta la zahar). Daca nu gasiti sirop de cumparat, puteti sa il faceti voi, ca aici.
200 ml de unt de cocos (eu am folosit unt de cocos pentru gatit luat de la Ki Life cu 23 ron/500 ml)
2 linguri de extract de vanilie
2 oua (de preferat ecologice, de tara)
o lingurita de sare
o lingurita si jumatate de bicarbonat de sodiu
5 linguri de cacao (sau o ciocolata cu 75% cacao de 90 gr topita)

Apoi, pentru crema pregatiti:

200 gr de alune de padure crude (curatate)
5 curmale mari si moi (daca sunt uscate, hidratati-le o ora)
150 ml lapte de cocos
3 linguri de cacao
o pastaie de vanilie

Apoi, asigurati-va ca mai aveti prin casa doua linguri de miere, niste lichior de fructe, cateva fructe (proaspete sau congelate), o mana de fistic crud si o bucata de ciocolata neagra.

Desi par cam multe ingrediente, nu e deloc complicat de facut. Eu am facut asa: sambata dimineata am hranit maiaua cu o cantitate mult mai mare de apa si faina ca de obicei. Adica am luat 50 gr de maia matura si am amestecat-o cu 150 de grame de apa si 150 de gr de faina. Din cantitatea care a iesit am folosit 30 gr pentru paine si pizza si am pastrat 250 gr pentru tort, restul a ramas in borcan pentru urmatoarea hranire.

Sambata seara am amestecat intr-un castron mare maiaua, laptele de cocos si faina integrala si le-am lasat la fermentat peste noapte.
Duminica dimineata am pornit cuptorul pe la 160-170 de grade si am adaugat peste maia zaharul, siropul de curmale, uleiul de cocos si extractul de vanilie. Le-am mixat bine si apoi am adaugat ouale pe rand, dupa aia au intrat si cacaua, sarea si bicarbonatul.
In doua tavi de 26 cm am pus hartie de copt pe care am uns-o cu ulei de cocos si am tapetat-o apoi cu putina faina integrala. In ele am pus compozitia si le-am bagat la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, pana cand o scobitoare infipta in blat a iesit uscata.

Cat timp s-au copt si s-au racit blaturile, am spart si curatat alunele de padure si fisticul. Intr-un robot am macinat alunele, apoi am mixat si curmalele, am pus laptele de cocos, semintele din pastaia de vanilie si cacaua. Am amestecat bine pana cand am obtinut o pasta cremoasa.
Am facut repede si un sirop din 100 ml de apa calduta, doua linguri de miere si 5 linguri de lichior de fructe de padure. Fisticul l-am taiat grosier.

La final, am transferat un blat pe suportul de tort, l-am insiropat, l-am uns cu jumatate din crema si apoi am presarat cateva mure congelate si jumatate din fistic. Am asezat deasupra al doilea blat si am repetat operatiunile: sirop, crema, mure, fistic + cateva coacaze si niste carlionti de ciocolata taiati cu aparatul de curatat legume. That’s it! Cam asa suna instructiunile pentru cel mai bun tort pe care l-am mancat in ultima vreme. Credeti-ma, am mancat o felie la micul dejun, una la pranz si una in seara asta. Stiu ca e cam mult chiar si pentru un tort sanatos, insa e atat de bun ca provoaca dependenta. Ce m-a surprins a fost ca nu are gustul specific al fainii integrale si nici nu e acru de la maia. Mie mi se pare ca gustul se aseamana cu cel de cozonac :).

 

Deja ma gandesc sa-l refac si sa incerc sa gasesc un inlocuitor pentru oua (probabil faina de in cu apa), ca prajitura asta fabuloasa sa aiba si o varianta de post si ma gandesc chiar sa fac niste briose din blatul asta cu niste budinca de avocado si niste zmeurici deasupra. Cam cat de cool ar fi? 😀

Daca vrea cineva sa incerce deliciosenia asta si singura problema e ca nu are maia, anunt cu aceasta ocazie ca pot dona cu mare drag o portie, de cate ori o hranesc, daca sunteti in Bucuresti.

Save

Articole asemanatoare:

  • Un an de Taste Bazaar si un tortulet cu fisticUn an de Taste Bazaar si un tortulet cu fistic
  • Prajitura cu portocale rosii la aniversarePrajitura cu portocale rosii la aniversare
  • Tort cu mousse de castane si ciocolataTort cu mousse de castane si ciocolata
  • Tort cu cirese si ciocolataTort cu cirese si ciocolata

Filed Under: desert, retete Tagged With: ciocolata, desert, fistic, maia, tort

Previous Post: « Unt de migdale
Next Post: Socata cu miere »

Reader Interactions

Comments

  1. Andie says

    16/04/2013 at 8:21 am

    Frate, tu taci, dar si cand le faci… Pai tortul asta e epic. Epic. Dupa cum arata, blatul a iesit usor umed si indesat? Sau ma insel?
    In orice caz, I am out of words.

    Reply
  2. Andreea says

    16/04/2013 at 11:20 am

    Blatul neinsiropat nu l-am incercat, dar cred ca e destul de “moist”, oricum, clar nu e uscat si faramicios. Iar dupa ce e insiropat, e putin umed, dar cred ca data viitoare il insiropez un pic mai mult.
    Indesat este cam ca un brownie dar e putin mai tare. Oricum, e extrem si neasteptat de bun.

    Reply
  3. Natalia says

    16/04/2013 at 4:38 pm

    Wow, pare asa de delicios si de bun!

    Reply
  4. Paula says

    16/04/2013 at 5:14 pm

    Arata grozav!
    Sirop de curmale unde ai gasit de cumparat?

    Reply
  5. Emily says

    18/04/2013 at 4:16 pm

    Minunat tort!

    Reply
  6. Andreea says

    19/04/2013 at 6:35 am

    Va multumesc, fetelor! Paula, siropul l-am luat de la Whole Foods din Londra. La noi nu am gasit si de aceea am pus link cu reteta home made. Sigur o sa o incerc si eu.

    Reply
  7. Petre says

    11/05/2013 at 4:58 pm

    Frumos blogul si continutul lui, cat despre POZE …chiar te lasa masca

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Gaseste mai multa inspiratie pe contul de Instagram

Salatele clasice nu sunt chiar preferatele mele, d Salatele clasice nu sunt chiar preferatele mele, dar cum anul trecut mi-am propus să mâncăm mai multe legume, am intrat într-o fază de căutare a unor rețete de salată ceva mai deosebite, "with a twist", cum s-ar zice. Așa am ajuns la mult iubitele salate cu gulie și sfeclă și la cea cu nuci și clementine, care sunt deja vedete pe masa noastră.
Într-una din zilele trecute căutam o idee de prânz rapid, lejer, dar care să fie totuși consistent și să ne țină de foame. Așa am ajuns să pregătesc o salată cu grâu spelta, porumb, roșii cherry și feta, care ne-a surprins tare plăcut. Am mâncat toți trei de am lins farfuriile 🙈.
După cum spuneam, am vrut să nu dureze prea mult pregătirea prânzului, așa că am apelat la rezervele mele de conserve din cămară și am folosit grâu spelta și porumb de la @daucy_ro. 

Ce am pus în salată : o conservă de grâu spelta, 100 gr porumb bio de la borcan, un avocado, 200 gr de roșii cherry, o ceapă verde și 100 gr de brânză feta.

Roșiile cherry le-am tăiat în două, le-am uns cu ulei de măsline, le-am presărat cu sare și piper și le-am copt 30 de minute la 190 de grade.
Am pregătit un dressing din 2 linguri de ulei de măsline, sucul de la jumătate de lămâie, jumătate de linguriță de sare și piper.
Am pus într-un bol grâul, porumbul, avocado tăiat cuburi, apoi roșiile coapte. Le-am stropit cu dressing-ul, apoi am pus brânza feta sfărâmată și ceapă verde tocată și le-am amestecat.

Dacă doriți o variantă de post, puteți renunța la feta  sau puteți folosi o brânză vegetală.

[AD]

#retetebuneacasa #daucy #salad #spelt #corn #cherrytomatoes #feta #grainsalad #inmykitchen #hereismyfood #vegetarian
Am văzut săptămâna trecută în Stories la @de Am văzut săptămâna trecută în Stories la @deliciouslyella un fel de mâncare care mi-a atras Instant atenția pentru că din descrierea ei îmi părea o combinație tare bună. Orzo cu broccoli, zucchini, mazăre, spanac și pesto, servit cu semințe de floarea soarelui.
Azi am adunat ingredientele și am pregătit rețeta și mi s-a confirmat bănuiala: este delicios. Se pregătește super ușor, e un "one pot meal" și e gata în 20 de minute.
Mie mi s-a părut super gustos și o modalitate perfectă de a mânca mai multe legume. Ce m-a surprins a fost că și Petrei i-a plăcut atât de mult încât a mâncat toată porția. 
Clar intră pe lista de favorite și o să încerc și cu alte legume. 

Ce aș mai menționa este că orzo-ul meu s-a gătit în aprox. 12 minute și pentru că legumele au fost puse odată cu el la fiert, cred că au fiert un pic prea mult. Data viitoare aș pune orzo prima dată în oală și după 2 minute aș adăuga legumele, ca să rămână un pic mai al dente.

Ingrediente (aprox. 4 porții)
200 gr orzo 
200 gr broccoli
200 gr zucchini 
150 gr mazăre congelată 
100 gr spanac proaspăt sau 50 gr spanac congelat 
2 linguri generoase de pesto de busuioc 
parmezan pentru servit

Se pun la fiert 1,5 litri de apă (eu am fiert în fierbator).
Broccoli și zucchini se taie în bucăți medii. 
Într-o oală se pune orzo, broccoli, zucchini și mazărea congelată. Se pune oala pe foc și se toarnă apa fiartă în ea.
Se adaugă și puțină sare și se lasă la fiert 10-12 minute, până când se gătește orzo. Se mai amestecă din când în când (orzo-ul meu a avut tendința să se adune, așa că îl mai desprindeam amestecând).

Într-o tigaie fără ulei se prăjesc 20-30 gr de semințe de floarea soarelui.
Se scurge apa în care au fiert legumele și orzo, păstrând în oală în jur de 100 ml. Puteți să păstrați din apa scursă încă o ceașcă în plus, dacă vreți să mai ajustați cremozitatea.
Se adaugă pesto-ul și se amestecă bine. Se condimentează cu sare și piper după gust.
Se servește cu semințele prăjite și cu fâșii de parmezan.
.
.
.
.
.
#orzo #broccoli #zucchini #peas #spinach #pesto #greenfood #vegetables #vegetarian #eatrealfood #quickrecipes #inmykitchen #hereismyfood
Una din rezoluțiile mele culinare de anul acesta Una din rezoluțiile mele culinare de anul acesta este să experimentez mai multe rețete cu maia. Ieri am făcut o focaccia cu maia care a ieșit genial. Efortul a fost minim, pentru că aluatul se pregătește fără frământare, însă a trebuit să am ceva răbdare, căci a dospit vreo 10 ore.
Am făcut aluatul dimineață și l-am copt la cină.
Eu am folosit un mix de făinuri, pentru că așa am avut, dar puteți folosi un singur tip de făină. Ideal e să fie o făină de pâine, rezistentă la o hidratare mai mare.

Ingrediente:

380 apa
60 gr maia hranita 1:1:1 (la punctul maxim de fermentare)
500 gr făină albă de pâine (eu am folosit 150 gr făină 480 de la Harmopan și 350 gr făină Manitoba Caputo)
9 sare

Într-un bol mare am amestecat apa cu maiaua, apoi am adăugat făina și sarea. Am amestecat cu mâna până s-a omogenizat aluatul. Am acoperit bolul și am lăsat aluatul să dospească la temperatura camerei (22-23 de grade).
După 15 minute am făcut un set de întinderi și împăturiri (stretch and folds) direct în vas.
După alte 30 de minute am repetat aceleași împăturiri.
Am acoperit iar bolul și l-am lăsat la temperatura camerei încă 7 ore.
Am pus într-o tavă o bucată de hârtie de copt, pe care am uns-o cu o lingură de ulei de măsline.
Am turnat o lingură de ulei și pe deasupra aluatului, l-am uns peste tot, apoi am acoperit tava cu o folie alimentară și am lăsat aluatul din nou la dospit o oră jumătate la o temperatură mai mare (aprox. 25 de grade).
Cu vreo 20 de minute înainte de a fi gata aluatul, am preîncălzit cuptorul la 220 de grade.
Am mai turnat o lingură de ulei peste aluat și l-am uns bine peste tot. Am întins aluatul în tavă și l-am împuns cu degetele, astfel încât să se creeze niște adâncituri.
Am pus deasupra aluatului niște roșii cherry tăiate în două, măsline verzi, pesto de fistic și fulgi de sare Maldon. Eu doar asta am avut, dar puteți să mai puneți rozmarin, busuioc, căței de usturoi.
Am băgat tava în cuptor pentru 25 de minute.
Noi am mâncat focaccia cu o salată cu nuci și clementine, cu niște mozzarella. Dacă rămâne, se păstrează bine învelită în folie alimentară, la temperatura camerei. A doua zi puteți face niște sandvișuri delicioase cu mozzarella și prosciutto.
Prânzul de azi: pulpe de pui cu sos de muștar ș Prânzul de azi: pulpe de pui cu sos de muștar și miere, cartofi dulci la cuptor și salată de varză roșie.
Pentru sosul de muștar am amestecat 3 linguri de muștar cu o lingură de ulei de măsline, o lingură de miere, o linguriță de oțet, o linguriță de rozmarin uscat, jumătate de linguriță de usturoi granulat, sare și piper. Am întins sosul pe toată suprafața pulpelor, le-am așezat într-o tavă unsă cu puțin ulei și le-am copt cam 45 de minute la 180 de grade.
.
.
.
.
.
#chicken #honeymustard #honeymustardchicken #sweetpotato #redcabbage #lunch #hereismyfood #inmykitchen #myopenkitchen #shareyourtable #goodmoodfood
Era ora 00:08 când am făcut poza asta, după ce Era ora 00:08 când am făcut poza asta, după ce am stat pe întuneric în bucătărie să ne uităm la artificii. Am ciocnit un pahar de prosecco, apoi am scos tarta cu lime din frigider și pentru că mi-a plăcut tare mult cum a ieșit, l-am rugat pe @madagrecu să-mi facă o poză cu ea. N-aveam ținută festivă și nici n-aveam coafura aranjată, dar eram liniștită și încrezătoare că vom avea un an bun, așa că m-am gândit să împărtășesc și cu voi această imagine.
Vă doresc un an liniștit, să fiți sănătoși și să vă bucurați de tot ce aveți. Vă mulțumesc că sunteți aici și că îmi dedicați și mie puțin din timpul vostru. Înseamnă tare mult pentru mine ❤️.

P.S. Rețeta tartei cu lime și lapte și o găsiți la @prajiturela.
.
.
.
.
.
#happynewyear #livethelittlethings #thehappynow #mytinyatlas
Dacă și voi petreceți Revelionul acasă, am pen Dacă și voi petreceți Revelionul acasă, am pentru voi o idee de desert festiv cu care să vă răsfățați. Un parfait cu straturi de brownie, mousse de ciocolată  și vișine, un vis dulce amărui numai bun de savurat în ultima zi din an.

Alături de @heidi.chocolate, vă invităm să pregătiți acest desert și să publicați în feed o poză cu el (în care să apară și ciocolata Heidi 75) până pe 5 ianuarie și puteți câștiga un voucher de 1000 de lei la @kitchenshopromania. În postare e necesar să dați tag @heidi.chocolate pe imagine, iar în text să includeți #HeidiToCook. Dacă doriți, îmi puteți da și mie tag să vă admir creațiile ❤️ 🍫.

Eu am făcut un blat de brownie pentru a-l așeza în straturile parfait-ului, iar rețeta lui o veți găsi în Highlights. Dacă nu aveți timp sa îl  pregătiți, puteți folosi biscuiți digestivi, cu ciocolată sau Speculoos (200 gr).

Ingrediente (4 porții)

70 gr zahăr
4 ouă 
160 ciocolată Heidi 75 tocată mărunt
2 linguri cacao
o lingură de cafea instant 
o lingură de unt 
300 ml smântână lichidă rece

200 gr vișine congelate (sau din compot)
o lingură de zahăr 
50 gr migdale măcinate 

Vișinele congelate se pun într-o oală împreună cu o lingură de zahăr și se fierb 15 minute.

Se pun într-un castron termorezistent ouăle și zahărul și se așază la bain marie. Se amestecă în continuu cu un tel timp de 8 minute până când se formează o cremă spumoasă.
Castronul se ia de pe foc și se adaugă în el ciocolata tocată, cacaoa, cafeaua instant și untul și se amestecă până se omogenizează. Se lasă la răcit 10 minute.
Se mixează 300 ml smântână până se întărește. Se pune o treime din smântâna bătută în crema de ciocolată și se încorporează cu mișcări ușoare. Se adaugă și restul de smântână și se amestecă până la omogenizare.
Se fărâmițează blatul de brownie/ biscuiții într-un bol. Se toarnă deasupra zeama de la vișinele fierte (sau 50 ml de compot) și se amestecă.
Într-un pahar se așază 3 linguri de firimituri de brownie/ biscuiți, o lingură de migdale, apoi 3 linguri de mousse. Se pun câteva vișine, apoi iar 3 linguri de mousse. Se repetă așezarea straturilor. Paharele se țin la frigider minimum o oră. Se decorează paharele cu frișcă și fulgi de ciocolată.
AD
Vă povesteam acum câteva zile că am pus în Vă povesteam acum câteva zile că am pus în meniul de Crăciun și o salată cu nuci și clementine pe care o descoperisem pe @delish. Mi se păruse o combinație interesantă de gusturi și texturi, numai bună să aducă ceva prospețime și culoare pe masa festivă. 
N-am reușit să o pregătesc de Crăciun, dar am făcut-o aseară și ne-am plăcut atât de mult încât am făcut-o din nou și azi. 
Ieri am mâncat-o alături de o pastă de morcovi copți cu năut și migdale, iar în seara aceasta alături de cartofi dulci copți cu bacon. A mers super bine în ambele variante.
Vă las mai jos rețeta pe care eu am adaptat-o puțin.

Ingrediente 
80 gr mix de frunze verzi (baby spanac, rucola, fetică)
3 clementine 
60 gr miez de nucă 
20 gr merișoare
50 gr brânză maturată (se poate folosi parmezan sau cheddar)

Pentru dressing
2 linguri de oțet balsamic 
2 linguri de ulei de măsline 
o lingură de suc de clementine 
o linguriță de miere
o linguriță de muștar 
1/2 linguriță sare
piper

Se prăjesc nucile într-o tigaie, fără ulei.
Într-un borcan mic se pun ingredientele pentru dressing, se fixează capacul și se agită puternic câteva secunde pentru a se omogeniza.
Într-un bol se așază frunzele verzi și peste ele se toarnă 3/4 din dressing. Se amestecă bine.
Clementinele se curăță de coajă și se feliază. Se așază peste frunze. Se pun nucile prăjite, merișoarele, iar brânza se rade pe deasupra cu un curățător de legume. 
La fina se toarnă și restul de dressing.
.
.
.
.
.
#salad #clementine #clementinesalad #walnuts #hereismyfood #inmykitchen #vegetarianfood #eatrealfood #mykitchenstories
În Ajun am gătit, am făcut cozonaci cu Petra În Ajun am gătit, am făcut cozonaci cu Petra și am împachetat cadouri până târziu. Ieri am desfăcut cadouri, am stat în pijamale toată ziua, ne-am jucat, am mâncat ceva bun la cină și ne-am uitat la artificii pe geam. 
Au fost niște zile frumoase și liniștite în trei, la noi acasă ✨.
Sper că nu e târziu să vă urăm sărbători frumoase, liniștite, cu tihnă și mici bucurii care să vă aducă zâmbete și armonie.
Cozonacul e gata, pâinea cu maia e gata, am făcu Cozonacul e gata, pâinea cu maia e gata, am făcut și o supă de găluște cu pui și un chec aperitiv și aproape am terminat de gătit pe ziua de azi. 
Diseară fac prăjitura cu smântână și nuci, iar mâine pregătesc friptura pentru masa de Crăciun.
Voi cum stați cu pregătirile?
Cozonacul l-am făcut după rețeta de cozonac cu aluat opărit de la @andreeachinesefood și a ieșit divin! Aluatul se rupe în fâșii (swipe pentru video), iar proporția de aluat/ umplutură e perfectă. Eu am înjumătățit cantitățile de ingrediente din reteta ei și mi-au ieșit doi cozonaci medii.
.
.
.
.
.
#cozonac #cozonaccunuca #christmasdessert #christmaseve #christmastime #homebaked #inmykitchen
Follow @tastebazaar on Instagram

Cauta pe blog

Calatorii

Portugalia

Excursie in Franta

Mai multe calatorii →

Deserturi

Trufe raw de canepa

Tarta cu mere, lime, nuci si stafide

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Chocolate chip cookies

Sandvis cald cu branza topita (grilled cheese sandwich)

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Salata cu nuci si clementine

Salata turceasca de morcovi cu iaurt

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Salata cu grau spelta, porumb si rosii coapte

Chilli con carne

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2021 · Taste Bazaar ·