Stiu ca a trecut mai mult de o luna de cand mi-am facut aparitia pe aici, insa am cam somat. Am avut ceva mai multa treaba in afara bucatariei, insa acum ca am revenit din concediu, am inceput incet incet sa revin la vechile obiceiuri. Framant paine vinerea, coc o pizza duminica, mai pun de cate o supa si timid de cate un desert.
Desi planuiam ca prima si prima oara sa va povestesc despre cum a fost la Londra (foodie paradise!), ieri a fost ziua unei mari descoperiri.
Am descoperit o reteta de tort cu maia absolut FANTASTIC! Cam de cand am inceput sa fac paine cu maia m-am intrebat daca nu pot folosi maiaua si pentru prajituri. Am facut cozonac si a iesit senzational, insa nu e un desert pe care sa il pot face prea des. Bineinteles, am facut si pancakes, insa nu prea intra ele la categoria “prajituri”, asa ca vroiam sa gasesc o varianta perfecta pentru pofta de dulce, dar totusi sa fie sanatoasa.
– doua treimi din cantitatea de faina este faina integrala
– faina este fermentata timp indelungat, astfel glutenul devine mult mai digerabil, iar acidul fitic este eliminat (mai multe despre beneficiile maielei puteti citi aici)
– nu contine lactate (untul e inlocuit cu ulei de cocos, iar laptele cu lapte de cocos)
– poate fi facut fara zahar (sau cu o cantitate foarte mica)
– crema este plina de nutrienti (proteine, fibre, vitaminele E, B1, B6, magneziu, fier, potasiu si acid lauric) si este vegana
Deci blatul asta minune are nevoie de:
250 gr maia hranita
o cutie de 400 ml de lapte de cocos
210 gr faina integrala
50 gr de zahar brun + 100 ml sirop de curmale (sau 200 ml de sirop de curmale si puteti renunta la zahar). Daca nu gasiti sirop de cumparat, puteti sa il faceti voi, ca aici.
200 ml de unt de cocos (eu am folosit unt de cocos pentru gatit luat de la Ki Life cu 23 ron/500 ml)
2 linguri de extract de vanilie
2 oua (de preferat ecologice, de tara)
o lingurita de sare
o lingurita si jumatate de bicarbonat de sodiu
5 linguri de cacao (sau o ciocolata cu 75% cacao de 90 gr topita)
Apoi, pentru crema pregatiti:
200 gr de alune de padure crude (curatate)
5 curmale mari si moi (daca sunt uscate, hidratati-le o ora)
150 ml lapte de cocos
3 linguri de cacao
o pastaie de vanilie
Apoi, asigurati-va ca mai aveti prin casa doua linguri de miere, niste lichior de fructe, cateva fructe (proaspete sau congelate), o mana de fistic crud si o bucata de ciocolata neagra.
Desi par cam multe ingrediente, nu e deloc complicat de facut. Eu am facut asa: sambata dimineata am hranit maiaua cu o cantitate mult mai mare de apa si faina ca de obicei. Adica am luat 50 gr de maia matura si am amestecat-o cu 150 de grame de apa si 150 de gr de faina. Din cantitatea care a iesit am folosit 30 gr pentru paine si pizza si am pastrat 250 gr pentru tort, restul a ramas in borcan pentru urmatoarea hranire.
Sambata seara am amestecat intr-un castron mare maiaua, laptele de cocos si faina integrala si le-am lasat la fermentat peste noapte.
Duminica dimineata am pornit cuptorul pe la 160-170 de grade si am adaugat peste maia zaharul, siropul de curmale, uleiul de cocos si extractul de vanilie. Le-am mixat bine si apoi am adaugat ouale pe rand, dupa aia au intrat si cacaua, sarea si bicarbonatul.
In doua tavi de 26 cm am pus hartie de copt pe care am uns-o cu ulei de cocos si am tapetat-o apoi cu putina faina integrala. In ele am pus compozitia si le-am bagat la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, pana cand o scobitoare infipta in blat a iesit uscata.
Cat timp s-au copt si s-au racit blaturile, am spart si curatat alunele de padure si fisticul. Intr-un robot am macinat alunele, apoi am mixat si curmalele, am pus laptele de cocos, semintele din pastaia de vanilie si cacaua. Am amestecat bine pana cand am obtinut o pasta cremoasa.
Am facut repede si un sirop din 100 ml de apa calduta, doua linguri de miere si 5 linguri de lichior de fructe de padure. Fisticul l-am taiat grosier.
Deja ma gandesc sa-l refac si sa incerc sa gasesc un inlocuitor pentru oua (probabil faina de in cu apa), ca prajitura asta fabuloasa sa aiba si o varianta de post si ma gandesc chiar sa fac niste briose din blatul asta cu niste budinca de avocado si niste zmeurici deasupra. Cam cat de cool ar fi? 😀
Daca vrea cineva sa incerce deliciosenia asta si singura problema e ca nu are maia, anunt cu aceasta ocazie ca pot dona cu mare drag o portie, de cate ori o hranesc, daca sunteti in Bucuresti.
Andie says
Frate, tu taci, dar si cand le faci… Pai tortul asta e epic. Epic. Dupa cum arata, blatul a iesit usor umed si indesat? Sau ma insel?
In orice caz, I am out of words.
Andreea says
Blatul neinsiropat nu l-am incercat, dar cred ca e destul de “moist”, oricum, clar nu e uscat si faramicios. Iar dupa ce e insiropat, e putin umed, dar cred ca data viitoare il insiropez un pic mai mult.
Indesat este cam ca un brownie dar e putin mai tare. Oricum, e extrem si neasteptat de bun.
Natalia says
Wow, pare asa de delicios si de bun!
Paula says
Arata grozav!
Sirop de curmale unde ai gasit de cumparat?
Emily says
Minunat tort!
Andreea says
Va multumesc, fetelor! Paula, siropul l-am luat de la Whole Foods din Londra. La noi nu am gasit si de aceea am pus link cu reteta home made. Sigur o sa o incerc si eu.
Petre says
Frumos blogul si continutul lui, cat despre POZE …chiar te lasa masca