Zilele trecute eram in pana de idei despre ce sa mai gatesc. De obicei, cand am dileme de genul asta, caut ceva pe net, insa se mai intampla sa deschid si una din cele 3 carti de bucate din biblioteca :). Pentru ca in ultima vreme ma uit aproape in fiecare seara la “30 minute meals”, l-am ales pe Jamie. Dupa ce am rasfoit toate paginile din “La masa cu Jamie”, m-am oprit la reteta pentru care aveam toate ingredientele, pui tikka masala. Totusi, am mai adaptat pe ici pe colo reteta, in timp ce o preparam, pentru ca fie mi se parea ca e prea putin sos, fie prea multi ardei iuti, sau n-am avut boia :).
un piept de pui intreg fara os si piele taiat in bucati maricele
5 catei de usturoi zdrobiti
o bucata de ghimbir proaspat ( de cam 5 cm) curatat si ras
jumatate de ardei iute tocat
ulei de masline
o lingura de boabe de mustar
2 lingurite de chimion macinat
2 lingurite de coriandru macinat
3 lingurite de garam masala
150 ml de iaurt cu 2% grasime (puteti folosi si unul mai gras)
o lingura de unt
2 cepe medii curatate si taiate solzi
2 linguri de pasta de rosii
o mana de nuci caju maruntite
500 ml apa
100 ml smantana cu grasime 12%
sare
piper
o legatura de patrunjel
zeama de la o lamaie
Intr-o tigaie adanca se incalzesc 4 linguri de ulei de masline si se prajesc usor boabele de mustar. Cand incep sa pocneasca, se adauga ghimbirul ras, usturoiul zdrobit (prin presa de usturoi,se poate introduce chiar cu tot cu coaja), adreiul iute tocat, chimionul, coriandrul si garam masala. Se prajesc cam 5 minute. Daca se usuca foarte tare compozitia si incepe sa se prinda de tigaie, mai adaugati ulei.
Intr-un castron mai mare se combina jumatate din amestecul de condimente cu iaurtul. Se adauga si bucatile de pui si se lasa la marinat jumatate de ora.
In tigaia folosita mai devreme, alaturi de cealalta jumatate de amestec de condimente, se pune ceapa taiata care se caleste la foc mic cam 10-15 minute pana se inmoaie. Urmeaza pasta de rosii, caju-ul maruntit, 500 ml de apa si jumatate de lingurita de sare. Sosul se fierbe cam 10-15 minute pana scade si se ingroasa putin. Trebuie amestecat destul de des, pentru a nu se prinde.
Puiul se prajeste intr-o tigaie neaderenta, far a mai adauga ulei. In jur de 5 minute pe fiecare parte, in functie de cat de grase sunt bucatile. Puteti taia o bucata pentru a testa daca este gata.
Cand toate bucatie de pui sunt prajite, se adauga in sos impreuna cu smantana. Totul se aduce la punctul de fierbere si apoi se ia de pe foc.
Acest pui tikka masala se serveste in mod normal cu coriandru proaspat si zeama de lamaie, dar cum mie nu-mi place coriandrul proaspat deloc deloc (am impresia ca are gust de detergent), l-am inlocuit cu patrunjel. S-a potrivit foarte bine alaturi de o portie de orez basmati fiert cu putina sare.
Mult de tot mi-a placut puiul asta si desi prepararea lui a durat ceva mai mult (cam o ora jumate), a meritat. Sigur il mai pregatesc curand.
Si daca va intrebati, condimentele le-am cumparat de la pastaidevanilie.ro.
Oana says
In lista Ingredientelor nu scrie cantitatea de sos de rosii ce trebuie folosita in reteta dau la instructiuni scrie ca se pune sos de rosii. Cam cât sos de rosii se pune?
Andreea says
Buna, Oana! Multumesc pentru atentionare. Am cautat in cartea de retete a lui Jamie si am gasit, era vorba de doua linguri de pasta de rosii. Am actualizat in articol.