Gatesc porc foarte rar, poate de maxim 3 ori pe an, pentru ca nu obisnuiesc sa mananc. Din acest motiv nici nu am vreo alta reteta pe blog. De data asta, din dorinta de a mai face o pauza de la pui, dar fara intentia de a-l manca eu, am ales o bucata intreaga de cotlet de porc. Pana la urma, cand am vazut ce frumos a iesit, fara fir de grasime, am indraznit sa mananc si eu o felie si recunosc ca mi-a placut :). N-am cautat vreo reteta anume, ci am ales sa-l prepar simplu, cu ingredientele pe care le aveam la indemana.
Am condimentat bucata de carne cu sare si piper, am crestat-o doar pe o parte si am bagat in taieturi cateva crengute de rozmarin si de cimbru.
Intr-o tigaie ce se poate folosi si in cuptor, am incalzit 3 linguri de ulei de masline impreuna cu 4 catei de usturoi in coaja si am rumenit carnea pe toate partile pana cand s-a deschis la culoare. Am turnat in tigaie cam 100 ml de vin alb sec, am mai tinut tigaia cam 2 minute pe foc si apoi am bagat-o in cuptorul incalzit la foc mic. Friptura s-a copt cam 30-40 de minute, timp in care am mai uns-o cu sosul din tigaie. La un moment dat sosul a scazut destul de tare si am mai adaugat putin vin.
Cand carnea a fost gata, am scos-o pe o farfurie si am acoperit-o cu foie de aluminiu. In tigaia in care am facut friptura, am adaugat doua mere taiate in felii subtiri, o lingura de zahar brun, jumatate de lingurita de sare si doua linguri de otet balsamic. In 10 minute merele s-au caramelizat si am avut gata un sos foarte gustos.
Ca garnitura am ales sa prepar un porumb copt, deoarece aveam cativa stiuleti care deja aveau cateva zile de cand stateau in frigider :).
Am curatat porumbul, l-am asezat intr-o tava, l-am stropit cu doua linguri de ulei de masline si l-am condimentat cu sare si cateva crengute de cimbru. Am turnat in tava si 100 ml de apa, am acoperit-o cu folie de aluminiu si a introdus-o in cuptor. Dupa 15 minute am descoperit tava si am mai lasat-o inca 5 minute. Porumbul a iesit absolut delicios. Dulceag, fraged si perfect potrivit cu aroma de cimbru. Daca vreti sa va faceti de cap, puteti topi peste el o lingura de unt.
Combinatia a fost inedita dar foarte gustoasa.
Mihai says
M-ai terminat cu reteta asta! Si cu pozele!