V-am ramas datoare cu retetele din restul pestelui pe care l-am inceput pentru bisque si crema de branza cu somon, asa ca scriu repede, inainte sa ma doboare (iar!) caldura si sa ma intind in pat ca o leguma lasata la deshidratat :P. Deci, sa recapitulam, am folosit jumate de bucata de file si una bucata sira spinarii, deci mi-au mai ramas 3 bucati de file. Dintr-un file intreg am preparat somon en papillote, iar din jumatatea ramasa am facut un somon caramelizat.
Pentru papillote, am taiat fileul in bucati late de 4-5 cm si l-am curatat de oase. Am fiert 500 ml de apa si am inmuiat in ea (dupa ce am luat-o de pe foc), cam 100 de grame de taitei thailandezi (de orez).
Apoi am taiat doua patrate mari din hartie de copt si am pus la baza cate jumatate din cantitatea de taitei, cate doua-trei bucati de peste, cate un fir de ceapa verde, taiata marunt si cateva bucatele de ardei iute.
Am adunat marginile hartiei si le-am invartit, pana cand au format un buzunar care izola taiteii si somonul. Am turnat in fiecare buzunar cate 50 ml de apa, cate o lingura de sos de soia, cate o lingura de ulei de susan, sare si piper. Am inchis si in partea superioara pachetelele si le-am bagat in cuptorul incalzit la foc mediu pentru 15 minute.
Pachetele trebuie desfacute cu mare grija pentru ca din ele iese un abur foarte fierbinte.
Si ca sa inchei capitolul somon, din ultima jumatate de file am taiat mai multe bucatele, le-am curatat de oase si le-am prajit usor in ulei de susan intr-o tigaie. Dupa ce s-au deschis la culoare (3-4) minute, le-am scos intr-o farfurie.
Apoi am pus in tigaie cam 5 linguri de otet balsamic, 5 linguri de sos de soia, o lingura de zahar brun, putina sare si 5 linguri de apa si am facut un sos pe care l-am fiert cam 10-15 minute pana cand s-a legat. Apoi am adaugat bucatile de peste si le-am mai prajit inca 3-4 minute.
In perioada in care am facut eu somonul asta caramelizat, inca se mai difuza Masterchef (da, stiu, cred ca am trecut si in alt anotimp de atunci 😀 ) si cum tocmai fusese episodul in care Petru facuse fenomenalii cartofi dulci cu chilli, am vrut sa-i incerc si eu.
Asa ca am taiat un cartof dulce in felii de vreo 0.5 cm si l-am fiert cu vreo doi morcovi, pana cand s-a inmuiat putin, dar nu de tot :). Apoi am prajit feliile intr-o tigaie cu putin ulei de masline, sare si un praf de chilli. Nu le-am lasat pana s-a dezintegrat, ci doar cateva minute, pana s-au facut putin crocante. Surpriza a fost ca mi-au placut mult. Nu stiu daca au fost asa senzationali ca ai lui Petru, dar reteta merita refacuta.
Cam asta a fost povestea somonului…Mie mi-a convenit afacerea. Dintr-un somon de vreo 50 de ron am mancat o saptamana, ceea ce n-a fost rau deloc.
Leave a Reply