Ieri seara am participat la un eveniment foarte frumos si organizat cu grija, ca de obicei, de Electrolux si Golin Harris la Club Cortina, menit sa anunte cu mandrie, lansarea noii game de produse Electrolux, Inspiration. Pe cartea de vizita a acestor echipamente scrie “dezvoltate pentru uz profesional, adaptate pentru tine”. Adica au toata tehnologia de care are nevoie un chef, dar sunt accesibile oricarui bucatar amator.

Tema serii a fost pregatirea unei retete in echipe formate dintr-un food blogger si unul sau mai multi bloggeri generalisti. Ucenicul meu a fost Auras care a urmat toate indicatiile si a reusit sa prepare niste tarte cu tapenada de masline verzi, branza de capra si ansoa foarte bune.

Eu nu le mai pregatisem niciodata, insa mi s-a parut o idee buna pentru o petrecere si o reteta usoara de invatat un novice :).

V-o scriu si voua, ca poate va intereseaza.
Ingredientele pentru 4 portii:
o foaie de aluat de foietaj Bella
200 de grame de masline verzi fara samburi (pot fi si umplute cu gogosari si dar acesta trebuie scos)
jumatate de cana de alune de padure decojite
o legatura de tarhon proaspat
2 linguri de capere
zeama de la o jumatate de lamaie
2 linguri ulei de masline
un catel de usturoi
un baton de branza de capra (simpla) La Colline
10-15 fileuri de ansoa
12 rosii cherry
un ou
sare
piper
cimbru uscat
Cuptorul se preincalzeste la 200 de grade si se pregateste o tava peste care se aseaza hartie de copt.
Fiecare foaie de aluat se taie in patru bucati egale. Pe fiecare bucata, se traseaza usor, cu un cutit, o margine de 1 cm pe fiecare latura si apoi se lasa la frigider 15 minute.
Maslinele, alunele, caperele, tarhonul, zeama de lamaie, uleiul de masline, usturoiul, sare si piper se baga intr-un blender si se transforma intr-o pasta fina.
Aluatul se scoate din frigider si se umple cu aceasta pasta, in interiorul cadranului trasat cu cutitul.
Peste pasta se aseaza felii de branza de capra, cateva bucati de file de ansoa si vreo 4 jumatati de rosii cherry. Se presara putin piper si putin cimbru.
Marginile aluatului se ung cu un ou batut.
Tartele pun in tava si se coc timp de 15-20 de minute.

De copt, am copt intr-un cuptor mult mai destept decat mine, insa i-am prins repede spilul :). Mi-a placut ca pe ecranul cu setari, puteam sa vad la ce temperatura s-a ajuns inauntru si cand s-a atins limita setata de mine. Mi se pare foarte utila functia asta, pentru ca nu se mai pierde energie si gaz. Poate functia asta e intalnita la mai multe cuptoare, insa, eu n-as avea de unde sa stiu, pentru ca aragazul meu (actual) nu are nici macar desenate treptele de caldura la cuptor :)).
Dar ce mi s-a parut genial, a fost functia de autocuratare a cuptorului. Stiti de cate ori spal eu cuptorul intr-un an? Mai bine nu va zic :P. Deci sigur functia asta ar fi binevenita oricand.
Dupa fix 20 de minute, au iesit niste minunatii de tarte, crescute pe margini, exact asa cum trebuia, perfect rumenite si toate erau coapte uniform, desi am bagat in cuptor doua tavi, pe nivele diferite.

In afara de tarte, am mai mancat o supa de ardei copti cu iaurt , super cremoasa si gustoasa, de la Madalin si Andreea, niste paste yummy cu dovlecei si creveti de la Lavinia, Alex si Alina, o mega tocana intr-o super combinatie de la Ana si Carmen, si deseeeert! Am fost norocosi, pentru ca doua echipe s-au gandit sa ne rasfete. Monica, Andreea si Marius au pregatit un clafoutis de cirese cremos si delicios, care mi s-a parut ca aduce la gust cu un gris cu lapte (nu mai mancasem niciodata) iar Mazi si Razvan au lucrat la o prajitura imbietoare cu multa multa ciocolata si fructe de padure din care as fi mancat vreo doua portii, insa m-am limitat la cateva lingurite :).
Deci de mancat am mancat bine, am cunoscut niste oameni foarte draguti si prietenosi dar am si plecat acasa cu ceva. Iar eu nici in vise nu visam ce urma sa mi se intample. Mie! Care niciodata nu castig lucruri insemnate la concursuri de tip tombola.

Asa ca la sfarsit ne-am adunat toti in jurul lui Carmen Georgescu si am ales cate un biletel din bolul cu surprize. Si uitandu-ma eu la bilete, imi zic “hai sa-l iau pe asta de deasupra, ca nu-l ia nimeni…toata lumea alege de dedesubt”. Apoi, pentru o secunda, m-am gandit sa cotrobai totusi mai mult, dar m-am scuturat si-am zis ca trebuie sa merg pe primul instinct. Asa ca asta am facut si am inceput sa razuiesc. Si total relaxata, neconstientizand ce se intampla zic “e un cuptor!”. Carmen zice “Neah…mai razuieste”. Mai dau eu cu moneda si-n partea dreapta si vad ca scrie “Aragaz Electrolux”. Si o intreb pe Carmen “Really? Al meu? E electric?” =)). Si da, era pe bune, era al meu si era electric. N-am putut sa-l iau in brate sa-l mangai si sa-l duc acasa sa dorm cu el in pat, dar l-am asteptat azi cu sufletul la gura si de vreo ora ma invat in jurul lui ca in jurul cutiilor cu cadouri de Craciun :).

Acum mai trebuie doar sa transfer aragazul vechi, ca sa il pot pune in functiune pe noul meu prieten :). Asa ca de acum inainte nu o sa mai sufar ca nu pot seta temperatura cuptorului.
Bineinteles ca undeva in topul listei “de incercat” sunt niste macarons, pe care trebuie sa vad daca ii pot face intr-un cuptor electric. Si apoi, voi baga muuulte tavi de rosii si ciuperci la deshidratat. Asta pentru ca am descoperit ca se poate seta la 50 de grade! Tot ce mi-am putut dori de la un cuptor :).
Abia astept sa incep experimentele, asa ca va tin la curent cu noile aventuri (imbunatatite) din bucatarie.
Catalina says
Bravo Bravo, abia astept sa tragem un party cu rosii uscate, macarons, Pavlova :)) si lista continua fara nerusinare.
Andreea says
Merci Cata! Party it is, numa sa îl bag în priza :P.
violeta says
Ai experimentat ceva cu noul cuptor Electrolux?As dori sa vad cat mai multe deoarece mi-am cumparat si eu un cuptor Electrolux si cam greu ma descurc cu el.Cu stima si multumiri anticipate.Violeta
Andreea says
Buna, Violeta! Articolul este scris in 2012, iar cuptorul a ajuns la cineva din familie, nu l-am testat eu. Insa de aproximativ 5 ani am un cuptor electric Electrolux la care am pregatit orice am pus aici pe blog si a fost gatit in cuptor, inclusiv sute de paini cu maia. Eu sunt foarte multumita de el, coace exact cum trebuie. Totusi, modelele sunt diferite si nu toate functioneaza la fel. Cauta pe YouTube filmulete cu modelul tau de cuptor, poate gasesti mai multe demonstratii video acolo.