Poate ati vazut deja prin blogosfera culinara retete una mai sofisticata ca alta, care se intrec pentru a castiga premiul pus in joc de Electrolux, adica o excursie la Milano, pentru a trai experienta unica oferita de restaurantul Cube by Electrolux.
Concursul cauta retete inedite, in tonul acestui restaurant nonconformist.
Asa ca am ales o reteta exotica cu o combinatie surprinzatoare de ingrediente, dar accesibila oricui doreste sa-si impresioneze invitatii la cina :).
Am trecut la treaba si m-am aprovizionat cu o dorada grasuta de aproximativ 500 de grame si cu:
(pentru pesto)
150 gr caju crud
50 gr seminte de pin
o radacina de 10cm de ghimbir taiat in bucatele
doua bete de lemongrass taiate in bucati mici
doi catei de usturoi
o legatura de busuioc proaspat
sare roz de Himalaya
5 linguri de ulei de rapita
(pentru salata de taitei)
150 gr de taitei de orez
pulpa de la o jumatate de nuca de cocos proaspata
doua fire de ceapa verde
o legatura de frunze de busuioc proaspat
(pentru dressing)
zeama de la doua limes
doi catei de usturoi
o lingurita de ghimbir dat prin razatoare
o lingura de sos de stridii
zeama de la 4 fructe ale pasiunii ๐
Mai intai am pregatit pesto-ul si am prajit caju-ul impreuna cu semintele de pin (fara ulei) timp de 5 minute, pana cand s-au rumenit. Le-am macinat apoi intr-un robot si le-am transferat intr-un blender, impreuna cu restul ingredientelor pentru pesto, pentru a le transforma intr-o pasta groasa si aromata.
Apoi am curatat si filetat dorada. E o operatiune destul de simpla, daca aveti un cutit ascutit. Am pus pestele pe un tocator si am facut o taietura in spatele capului pana am ajuns la oase. Am facut o alta taiatura la coada si de acolo, am inceput sa tai spre cap, sprijinind cutitul de coloana. Cand am ajuns la taietura, am separat fileul. La fel am facut si pe partea cealalta a doradei.
Am acoperit ambele bucati de peste (pe o parte si pe cealalta) cu sosul pesto si le-am pus in frigider, intr-un castron acoperit, pentru o ora.
Intre timp am pregatit dressing-ul. Am blenduit zeama de lime, usturoiul, sosul de stridii si ghimbirul, apoi am taiat fructele pasiunii in doua si am scos pulpa, pe care am pus-o intr-o strecuratoare, pentru a scoate zeama. Am mancat cativa samburi si dupa ce m-am acrit de tot, i-am aruncat pe restul :). Am adaugat sucul in sos.
Apoi partea cea mai complicataโฆam spart nuca de cocos :). Daaar, cu mare atentie, astfel incat sa obtin un castronel pentru salata :). Dupa ce am reusit sa scot cateva bucati mai mari de pulpa, am taiat niste fasii cu ajutorul curatatorului de legume.
Am scos dorada din frigider si am prajit-o intr-o tigaie in care am incalzit o lingura de ulei de rapita. Cam 4-5 minute pe fiecare parte.
In sfasit, pentru salata, am turnat apa fiarta peste taiteii de orez si i-am lasat 5 minute sa se inmoaie. Apoi i-am clatit cu apa rece si i-am pus intr-un bol impreuna cu dressing-ul. Am adaugat busuiocul, ceapa verde taiata marunt si nuca de cocos si am amestecat bine.
Si cu asta, salata a fost gata. Tot ce-a ramas de facut a fost sa le “cuplez” :).
Pentru mine reteta asta a fost o revelatie. Este o combinatie exotica si delicioasa, diferita de retetele clasice.
Daca va place, ma puteti sustine in concurs dand like retetei pe pagina de pe Facebook si lasand un comentariu la aceasta postare.
Eu as cam vrea sa invat niste lucruri noi de la bucatarii restaurantului Cube :P. Voi ce spuneti, ati vrea sa le aflati de la mine? ๐
Cecilia says
Super reteta! Spune-mi te rog de unde ai luat fructul pasiunii? Vreau si eu sa o incerc :))
Adina says
Mmmm…suna foarte bine, sa stii. Chiar ma gandeam azi ca as vrea sa incerc ceva nou pe baza de peste, iar ce ai gatit tu mi se pare tare tentant ๐
Andreea says
multumesc fetelor! fructul pasiunii am luat de la Carrefour Militari. cam 60 ron/kg costa. mai au si la Metro din cand in cand, dar in weekend n-aveau :). p.s. sarea de Himalaya poate fi inlocuita cu alt tip de sare ๐
Sisters'Kitchen says
Foarte bun, bafta!
Brindusa Scheaua says
Vai, Andreea ce bunatate ai facut tu aici. sunt innebunita dupa aromele astea! Succes.
Andreea says
multumesc mult! reteta trebuie incercata, e chiar delicioasa. am uitat sa zic ca lemongrass am gasit la Metro si daca insistati, cantaresc oamenii de acolo si 3 bete :). dar daca nu gasiti, nu-i problema, puteti sa nu-l adaugati. e destul de aromat ghimbirul.
Brindusa Danilescu says
o sa-i spun si lu’ Teo despre reteta ta… el e the chef.. eu doar ajutorul… dar mi-ai facut pofta ๐
xo xo
Antonina says
M-ai dat gata, pe bune!! Peste, caju, fructul pasiunii? Sa mor nu alta de pofta! Bafta !!
Francisca says
Arata si sunt convisa ca si este delicios ๐
Succes!
Emily says
super super super combinatia, ador fructul pasiunii ♥
bafta la concurs :*
Laura B says
m-ai dat gata cu reteta asta :)) o sa ii zi si lui Paul sa incerce…cam cat dureaza ca si timp pana e gata?
Miha S says
Arata super!o sa printez reteta pt tata:D succes!
Bogdan says
Bafta la concurs, totul arata excelent! ๐
Rayana says
“daca” nu-si mai are rostul in propozitie :P. Da, imi place, si da, sper sa castigi si sa ajungi la Milano. Sa vezi atunci provocari pentru bucatarii de acolo :))
Andreea says
va multumesc!:)
Mariana says
Am dat intamplator peste blogul tau si de 2 ore citesc intruna ๐ O sa pregatesc si eu reteta cu dorada si o sa te anunt cum a iesit! ๐
Horia says
Suna delicios si foarte exotic! N-am mai mancat dorada pana acum, dar m-ai convins sa incerc.
Zazuza says
placeeeee! dar ce ma fac eu cu voi, ca toti ati venit cu niste idei una si una! teoretic ar fi trebuit sa am un favorit, dar crezi ca pot?! bravo!
Andreea says
multumesc, Zazu! e bine ca nu-s limitate like-urile la o singura reteta ๐
Anonymous says
Imi place! Succes Maria
Madalin says
a fost d e l i c i o s!! ๐
manuela says
Foarte bun,bafta !
nicoletta says
supeeer!
deja am o pofta nebuna
cred ca o sa fac si eu reteta
iolanda says
Ti-am urmarit retetele.Multa pasiune si talent! Felicitari!
Mihaela.D says
Super reteta !
Louise says
Apreciez reteta ta .succes!
Liza says
Mi-a placut mult faptul ca ai facut un castronel din nuca de cocos ๐ Ai imaginatie!
claudia says
Ce pofta mi-ai facut…,arata excelent!succes!
Andreea says
multumesc tuturor pentru sustinere! >:D<
Bianca says
Arata delicios!!!
Anda says
Arata extraordinar ๐ Trebuie sa incerc si eu ! Mult succes !
aurora.h says
Pestele este placerea mea.Astazi incerc sa gatesc si eu… buna idee! succes!
Diana Pop says
Felicitari pentru blog si pentru toate retele de pe el! Am gasit multe idei originale si delicioase pe pagina ta, iar reteta de fata e urmatoarea pe lista mea de ,,what to cook next,,.
LuLu says
Peste Yamiiiiiiii ๐
Miruna S. says
Te urmaresc de mult, dar nu am zis nimic pana acum :).
Insa cred ca e momentul sa-ti spun ca imi plac retetele tale, iar asta e intr-adevar deosebita!
Succes!
Miruna
Familia Petre says
Draga Andreea, vreau doar sa iti declar in numele familiei mele: Sarut-mana pentru masa! Am gatit aseara reteta ta si a fost delicioasa! ๐
Anonymous says
bun:)
Anonymous says
Pare delicios…
Alexandra says
Arata excelent si sunt convisa ca este si foarte delicios!:)
ellebar says
delicios, deci fructul pasiunii se prepara in Romania dar e nevoie de ingrediente straineze ๐
Felix Prican says
arata bine, mi-ar placea sa si gust :))
George says
Arata delicios!
Anonymous says
arata super si cred ca are un gust…bafta multa!
Adi says
Arata super bine!
Ana-Maria says
Felicitari pentru toate “creatiile” tale culinare si rabdarea cu care ne inveti si pe noi “ce e bun”! ๐
CiprianC says
Andreea nu prea am timp sa gatesc ceva acum, dar o sa imi fac un ceai cu lemongrass, fructul pasiunii si ghimbir de la Twinings :))
Mari says
Arata foarte bine si sunt convinsa ca este delicios!
dana says
buuun.succes!
uca says
Reteta este fenomenala ๐
Oana M says
Numai din priviri si e senzational de gustos !!! Gata, e pe lista mea.
Edi says
Foarte buna pare, am mancat ceva asemanator in Franta si mi-a placut mult! Bafta la concurs! ๐
manuela tanase says
Mereu patesc la fel: sunt la munca, intru pe blogul tau si raman cu gandul la cate-un fel de mancare pe care il visez pana ajung seara acasa. Azi e Dorada day ๐
Ariana says
Am un singur cuvant: delicios!
Lie says
imi place, dar de mancat, cand mananc si eu? ๐
Alexandra N. says
sis, te sustin! fugi la Milano! :))
Alina says
Ce bine arata! ๐
Hermina P. says
imi place mult reteta! succes!
Anca S says
e unul dintre felurile de mancare preferate de sotul meu! cred ca il voi face foarte fericit :D.
Raluca says
Arata foarte bine! mi-ai dat o idee pentru weekend…
Anonymous says
bafta!
Didyscout says
Delicios cu siguranta ๐ succes!
Remus says
Exceptional! Foarte tare reteta.
Jean says
Sunt curios cum e Dorada gatita asa… Pana acum am mancat numai facuta la gratar sau pe pat de sare. Poate cine stie… intr-o zi o sa incerc si reteta asta ๐
geanina says
esti un fenomen! succes!
anamaria says
pare atat de bun .. :X
Ioana G. says
din cate imi dau seama, nu e foarte complicata reteta, desi e de mare efect ๐
Alina R. says
Delicios, sanatos si cu un aspect deosebit :D!!! Foarte interesant!!1
Ivo Baxant says
Arata bine! ๐
Ivo Baxant says
Arata bine :)!
Roxana Scraba says
Niiice. O sa incerc si eu. Felicitari Andreea.
Alina says
cam de multisor nu prea dau prin bucatarie si mi-ai dat o idee geniala de revenire in forma cu aceasta reteta ๐ mult succes!!
Alina says
cam de multisor nu prea dau prin bucatarie si mi-ai oferit o idee geniala de revenire in forta cu aceasta reteta ๐ mult succes!!
cata ivan says
arata intr-un fel… trebuie sa fie delicios!
Anonymous says
arata fantastic! mult succes!! :*
Oxana P
Adina says
arata foarte foarte apetisant ๐
Anonymous says
Ti-am citit o parte din retete. esti super talentata. bafta!
Luminita says
Multa bafta Andreea! Sunt convinsa ca reteta este un adevarat succes! ๐ sper sa castigi concursul!
Crina says
Uau, ce bine arata! Si sigur este cel putin la fel de gustos!! Multa bafta in concurs, Andreea!
deea c. says
Arata foarte bine… mult succes!
Diana says
Wow… arata super
Madi says
It looks really nice!O sa incerc aceasta minunata reteta..mai ales ca imi place pestele la nebunie!mult succes!
Delia says
Yummy!!!Arata delicios!!!
razvan b says
Suna delicios…acum astept sa ne gatesti si noua ๐
Adina says
arata super! cred ca e delicios!!!
Anonymous says
Yammmy