• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Sfintisori (mucenici moldovenesti)

06/03/2011 By Andreea 2 Comments

Acesti colacei se pregatesc de 9 martie, de sarbatoarea Sfintilor 40 de mucenici. Anul acesta a fost prima data cand i-am preparat singura :).

Am framantat doua aluaturi, unul de frupt si unul de post.

Pentru primul dintre ele, am folosit reteta de la rulourile cu scortisoara doar ca am pus cam 150 ml lapte si un plic intreg de drojdie uscata. In rest am folosit aceleasi ingrediente si cantitati. La fel, faina am adaugat-o treptat pana cand am obtinut consistenta potrivita a aluatului.
Pentru aluatul de post, am folosit 100 ml apa calduta in care am dizolvat drojdia si am adaugat 2 linguri de ulei de floarea soarelui, 500 gr de faina si un praf de sare.

Am lasat aluaturile la crescut o ora si apoi am format din bilute de aluat, cate un ‘snur’ de aprox 1.5 cm grosime si 30 cm lungime, ruland in maini sau pe masa (fara a le mai da prin faina). Am format ‘8’-uri de 10-15 cm lungime si le-am pus in tavi unse cu ulei tapetate cu faina. Le-am mai lasat la crescut pe aragazul cald jumatate de ora. Apoi le-am uns cu un ou batut si le-am pus la cuptor (la foc mic) 45 de minute – o ora.

Aluatul de post a crescut foarte frumos, odata cu cel de dulce, dar chiar cand am vrut sa-l modelez s-a lasat. Era mai moale (probabil nu am pus destula faina :-?) si a fost necesar sa il rulez cu mainile unse cu ulei, altfel se lipea foarte tare de palme.

Siropul se face din 200 ml apa si 100 gr zahar. Se fierb impreuna pana dau in clocot, se opreste focul si se mai pun 3 linguri de esenta de vanilie si o lingura de coaja de portocale/lamaie.
Fiecare colacel este uns apoi cu miere (am folosit 150 gr) si peste el se presara miez de nuca macinat (300-400 gr). Se pun toti intr-o tava in care se pune siropul sau se insiropeaza separat pe ambele parti.

Timp: 2-3 ore
Portii: aprox 30 bucati (din aluatul de dulce).

 

 

Save

Articole asemanatoare:

  • Mucenici muntenestiMucenici muntenesti
  • Mucenici moldoveneștiMucenici moldovenești
  • Prajitura cu nuci si glazura de galbenus (P)Prajitura cu nuci si glazura de galbenus (P)
  • Cozonac fara framantareCozonac fara framantare

Filed Under: retete Tagged With: mucenici, nuca, sfintisori

Previous Post: « Rulada de…omleta
Next Post: Mucenici muntenesti »

Reader Interactions

Comments

  1. uca says

    06/03/2011 at 7:27 pm

    Arata foarte bine 🙂

    Reply
  2. Adina says

    08/03/2011 at 9:31 am

    De-abia astept sa dau maine iama in ei ( desi deocamdata nu vor fi facuti de mine, dar promit sa incerc la anu’ ) 🙂

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Vacanta foodie la Londra

Muntenia brunch la Urlati

Mai multe calatorii →

Deserturi

Raw brownie

Doua variante de baclava

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Scones cu afine

Rosti cu praz si oua prajite

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Tartă cu praz și ciuperci

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·