• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Trio de paste de casa cu sos de rosii proaspete

15/11/2012 By Andreea 23 Comments

Revenim in forta in concursul Electrolux – Inspiration Food Marathon.
Dupa cum va povesteam luni, in fiecare saptamana avem doua teme pentru acasa :). Luni am avut petrecere cu ciocolata, iar azi avem…paste! Mai exact, “Italian pasta”.
Ce credeti ca a trecut prin mintea mea cand am citit aceasta tema? Rotitele s-au invartit, au luat scurt in calcul niste ravioli, dar apoi s-au oprit la alta idee: paste tricolore care sa simbolizeze steagul Italiei :). Banal sau nu, n-am mai stat sa ma gandesc. M-am atasat de idee si am dus-o pana la sfarsit. Iar ce a iesit mi-a placut tare mult.
Daca va place si voua, va rog sa lasati un comentariu la acest post si sa dati like pe facebook. Multumesc! 🙂
Am ales sa fac paste de casa, pentru ca mi se par cele mai gustoase, in forma de tagliolini cu un sos de rosii proaspete si cu 3 “topping-uri” diferite.
 
paste-in-trei-culori-4
Dar sa incepem cu reteta de paste. Am facut un aluat standard de paste din:
 
200 gr de faina 650
2 oua
o lingura de ulei de masline
jumatate de lingurita de sare
 
Intr-un castron am pus faina, am facut o gropita in mijlocul ei unde am spart ouale. Am pus sarea si uleiul si am batut ouale cu o furculita, omogenizand treptat din faina. Cand nu s-a mai putut lucra aluatul cu furculita, am amestecat cu mainile si apoi am scos aluatul pe masa infainata.
L-am framantat cu miscari de intindere a aluatului inspre laterale, incercand sa nu il apas foarte tare in jos.
Inainte de a se omogeniza perfect, am impartit aluatul in 3 bucati. Cea pe care urma sa o las “alba”, a mai fost framantata cam 5 minute. Pentru celelalte doua am pregatit “colorantii” :).
Pentru pastele verzi am pus la oparit 50 de grame de spanac congelat de mine, crud. I-am pus o lingura de apa, cat sa nu se lipeasca in prima faza de oala si l-am fiert 3 minute, pana cand s-a inmuiat. Apoi l-am scurs bine de tot si l-am taiat foarte fin. L-am integrat intr-o bila de aluat si am mai framantat cam 5 minute.
Pentru pastele rosii, am tinut timp de 3 ore vreo 5 jumatati de rosii uscate in apa. Le-am scos din apa, le-am scurs, le-am mixat bine cu blenderul si, la fel ca mai inainte, am incorporat sosul in cea de-a doua bila de aluat pastrata pentru colorat. Dupa ce am mai framantat si acest aluat timp de 5 minute, am invelit toate bucatile de aluat in folie alimentara si le-am lasat sa se odihneasca timp de 30 de minute la temperatura camerei.
 
paste-in-trei-culori
Dupa aceea a urmat partea cea mai solicitanta. Pentru ca nu am masina de facut paste (da’ lasa ca-mi iau eu! :P), am intins aluatul cu sucitorul. Timp de vreo ora am impins si am intins de ma dureau palmele. Dar nici un lucru bun nu iese fara efort :).
 
Masa trebuie presarata cu faina, iar sucitorul trebuie si el infainat. Aluatul se intinde cat de mult se poate. Trebuie sa iasa o foaie de aluat foarte subtire, aproape transparenta. Apoi, ea se acopera cu un strat subtire de faina si se impatureste in doua, iar se pune faina, iar se impatureste si din nou aceleasi miscari. Deci de trei ori, pana se obtine un baton lung de aluat. Acesta se tai in grosimea preferata, iar apoi pastele obtinute, se desfac, se mai infaineaza putin si se lasa putin la uscat.
paste-in-trei-culori-2
Am repetat operatiunea cu toate bilele de aluat si apoi m-am apucat de sos.
Am folosit:
 
3 rosii medii
o ceapa rosie mica
3 catei de usturoi
doua linguri de ulei de masline
mix de condimente pentru paste (ardei iute, busuioc, oregano)
cateva frunze de busuioc proaspat
sare
paste-in-trei-culori-3
Mai intai am fiert un litru de apa intr-o craticioara. Cand a dat in clocot, am bagat rosiile pentru a le opari 3-4 minute.Le-am scos, le-am lasat sa se raceasca putin si le-am decojit. Am taiat ceapa marunt si am calit-o in uleiul de masline timp de 5 minute. Am amestecat mereu in ea, pentru a nu se arde. Am adaugat usturoiul zdrobit, condimentele si busuiocul.
Am tinut sosul pe foc timp de 15 minute, timp in care am mai amestecat de cateva ori in el. Dupa acest timp, am pus sosul intr-un vas inalt si l-am pasat bine cu blenderul. Pentru a avea un  sos fin si fara samburi, l-am strecurat printr-o sita.
Intre timp, am pus 3 oale cu apa la fiert, pentru paste. Deoarece aveau culori diferite si vroiam sa le asez separat in farfurie, am ales sa le fierb separat. Am pus in apa putina sare si o lingura de ulei si cand a inceput sa clocoteasca, am pus pastele. Le-am lasat la fiert 5 minute dupa care am scurs apa.
Deasupra pastelor, vroiam sa pun 3 “topping-uri” diferite, asa ca am ales ansoa si capere, putin pesto de busuioc facut in casa (parmezan, ulei de masline, busuioc si seminte de pin) si pentru ca vazusem mai demult la Masterchef paste de casa cu ou posat, m-am gandit ca am fi o completare delicioasa.
 
paste-in-trei-culori-5
Asa ca am fiert doua cani de apa cu un strop de otet si am introdus usor in ea un ou fara coaja. Dupa 3 minute l-am scos cu o spumiera si l-am scurs pe o hartie de bucatarie.
In final, am asamblat farfuria astfel: am asezat un strat de sos, am pus apoi 3 “cosulete” de paste (invartite intr-o lingura) pe deasupra carora am pus ansoa impreuna cu caperele, sosul pesto, oul, putin parmezan si cate o frunzulita de busuioc.
Cu ocazia acestei retete mi-am reamintit cat de bune sunt pastele de casa si de ce trebuie sa-mi cumpar masina de facut paste :).

Save

Articole asemanatoare:

  • Gnocchi cu sos de rosii si carnatiGnocchi cu sos de rosii si carnati
  • Rulouri de paste cu dovleac si spanacRulouri de paste cu dovleac si spanac
  • Linguine cu cerneala de sepie cu sos de rosii cherry si crevetiLinguine cu cerneala de sepie cu sos de rosii cherry si creveti
  • Tagliatelle de casa cu sos alb si sparanghelTagliatelle de casa cu sos alb si sparanghel

Filed Under: fel principal, retete Tagged With: electrolux, italian, paste de casa, rosii uscate

Previous Post: « Petrecere cu ciocolata
Next Post: Prajitura St. Honoré »

Reader Interactions

Comments

  1. adinadp says

    15/11/2012 at 9:17 am

    Mmmm, chiar mi-era pofta de paste. Trebuie sa le incerc 🙂

    Reply
  2. Mihai says

    15/11/2012 at 9:25 am

    Interesanta idee, Andreea! Arata tare bine! Succes!

    Reply
  3. Anda says

    15/11/2012 at 9:29 am

    Succes! Arata super!

    Reply
  4. flory says

    15/11/2012 at 9:32 am

    Arata senzational! Felicitari!!!!

    Reply
  5. Cristina says

    15/11/2012 at 9:35 am

    Bafta Andreea! Arata ff bine!

    Reply
  6. Andie says

    15/11/2012 at 9:45 am

    Doamne cat ai putut sa muncesti! Si mi-ai facut o foame si o pofta… de numa’!

    Reply
  7. Delicious Flavours says

    15/11/2012 at 11:51 am

    Ideea este foarte originala, iar rezultatul final de nota 10!
    Felicitari si bafta! 🙂

    Reply
  8. Lorena says

    15/11/2012 at 11:57 am

    Arata extraordinar de delicios!! Mult succes!

    Reply
  9. Andreea says

    15/11/2012 at 12:17 pm

    Va multumesc tuturor pentru aprecieri!

    Reply
  10. Adriana Bucurici says

    16/11/2012 at 7:32 am

    Foarte tare ideea cu steagul Italiei 🙂 si cred ca si gustul e pe masura!

    Reply
  11. Roxana says

    16/11/2012 at 7:33 am

    Pastele sunt preferatele mele, iar cele de casa sunt cele mai bune. Imi place mult reteta.

    Reply
  12. Marin says

    16/11/2012 at 7:33 am

    Mi-ai facut o pofta incredibila, Andreea!

    Reply
  13. Ioana G. says

    16/11/2012 at 8:07 am

    O reteta foarte rafinata. Te sustin!

    Reply
  14. Bianca says

    16/11/2012 at 10:46 am

    Cred ca o sa incerc si eu reteta, pare ceva special!

    Reply
  15. Valentina says

    16/11/2012 at 10:47 am

    Multumim ca ne incanti cu retete gustoase si originale!

    Reply
  16. Irina Costescu says

    16/11/2012 at 12:05 pm

    Mmmm, imi lasa gura apa…foarte mult imi place reteta, mi-ar placea sa o si gust.

    Reply
  17. Alexandra says

    16/11/2012 at 12:06 pm

    Nu e deloc banala ideea cu steagul, e chiar originala. Pare o reteta ce o poti manca la un restaurant in Italia :).

    Reply
  18. Madame Carnaval says

    16/11/2012 at 12:10 pm

    cand vii acasa sa ne gatesti si noua niste paste din-astea! arata foarte bine!

    Reply
  19. Nina says

    16/11/2012 at 12:12 pm

    Nu stiu cum reusesti sa faci atatea preparate minunate! Felicitari!

    Reply
  20. Madalin says

    16/11/2012 at 1:25 pm

    Really good pasta 🙂

    Reply
  21. Alexandra says

    16/11/2012 at 1:45 pm

    Pastele sunt preferatele mele, asa ca m-am bucurat sa gasesc reteta asta – o sa o incerc si eu.

    Reply
  22. Maria says

    18/11/2012 at 9:09 pm

    Succes Andreea!

    Reply
  23. The Wandering Oltean says

    26/11/2012 at 12:18 pm

    Paste facute acasa.. de trei ori yummy!!!

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Un weekend la vila Leonida

Cu bazaarul in vacanta: Londra

Mai multe calatorii →

Deserturi

Mini pavlova

Crumble cu prune si migdale

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Waffles cu maia

Oladi

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Pastă de somon

Muhammara

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Cartofi dulci umpluți

Quiche rapid cu ciuperci

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2025 · Taste Bazaar ·