Ieri am facut cel mai bun pateu pe care l-am mancat vreodata. Nu am urmarit o anumita reteta, stiam doar ca vreau sa contina rozmarin. Asa ca am cumparat 500 de grame de ficatei de pui si o punguta de rozmarin si am pregatit pateul cu ce mai aveam prin casa.
Mai intai am calit, timp de 5 minute, doua cepe albe taiate marunt in 50 de grame de unt. Apoi am pus 2 catei de usturoi zdrobiti si ficateii in ceaun si i-am invartit pentru 5 minute, cat sa se deschida la culoare. Am adaugat 200 ml de vin roze (doar de asta aveam in casa :)) si multe condimente. Cred ca asta a fost secretul, combinatia de condimente. Adica, doua crengute de rozmarin, 3 crengute de cimbru, o lingurita de boabe de piper rosu, o lingurita de boabe de mustar, jumatate de lingurita de piper verde macinat si sare.
Am fiert ficateii cam 30-40 de minute, pana cand a mai ramas doar foarte putin sos. Trebuie sa ramana 2-3 linguri de zeama astfel incat pasta sa nu fie foarte tare. Am lasat ceaunul sa se raceasca si apoi am scos crengutele si frunzulitele de rozmarin desprinse.
Am pus totul intr-un vas inalt, am mai adaugat 50 de grame de unt la temperatura camerei, patrunjel si marar si am amestecat cu blenderul pana cand am obtinut o pasta.
Cam asta a fost tot ce am facut ca sa obtin o gustare perfecta. Este dulceag, foarte aromat si absolut delicios!
Costuri: 12 ron
Portii: pentru 10-12 felii de paine
Timp: o ora
rozmarin says
Ce idee buna!!! Pate cu rozmarin…n-am facut niciodata asa, dar o sa incerc
Multumesc pentru reteta
Andreea says
Cu drag!:)