Rosiile uscate se pot folosi in foarte multe combinatii si au un gust diferit de cel al rosiilor proaspete. Sunt mult mai aromate si mai consistente. Pot fi mancate si simple, ca niste snacks-uri, mai ales daca nu sunt pastrate in ulei (pentru ca asa sunt cam grase pentru a manca prea multe). Pana acum le-am folosit in sos de rosii, pateu din seminte de floarea soarelui, supa de rosii si tarta cu pesto si rosii uscate. Mi-am mai pregatit si niste sandvisuri foarte gustoase cu crema de branza, somon, rosii uscate si marar.
Rosiile in ulei pe care mi le cumparam erau de la Kaufland (le luam la kilogram) si aveau un gust deosebit fata de rosiile uscate obisnuite. Un gust acrisor dar si dulce, iar printre rosii gaseam cateva seminte de floarea soarelui care ofereau putin ‘crunch’. Am verificat eticheta si m-am inspirat pentru reteta asta. Am folosit:
rosii prunisoare (lunguiete)
ulei de masline
otet balsamic
usturoi
patrunjel
miere
seminte de floarea soarelui decojite
crengute de rozmarin
frunze de busuioc
sare
Mai intai am taiat rosiile in doua, pe lung si le-am pus intr-o tava acoperita cu hartie de copt. Le-am sarat si le-am stropit cu putin ulei de masline. Le-am lasat in cuptor cu usa inchisa, vreo 2-3 ore, la cel mai mic foc. Apoi, am deschis usa cuptorului si am mai lasat rosiile inautru, cu focul aprins, tot la treapta cea mai mica, pentru inca vreo 6 ore, pana cand s-au deshidratat aproape de tot. Trebuie sa ramana usor lipicioase dar sa nu se prajeasca. Daca incep sa se innegreasca, deschideti usa cuptorului mai devreme.
Rosiile foarte uscate le-am strans intr-o punga de hartie si le pastrez pentru a le folosi rehidratate, ca pentru pateu.
Restul au fost puse intr-un borcan cu un catel de usturoi pisat, doua linguri de otet balsamic, cateva fire de patrunjel, cateva de busuioc, o crenguta de rozmarin, o lingura de miere, o lingura de seminte, iar peste toate am turnat uleiul, cat sa umple borcanul.
Mie din 9 kg de rosii mi-au iesit cam 3 borcane de 400gr de rosii in ulei si vreo 200 de grame de rosii uscate.
Cred ca din 3 kg iese un borcan, dar depinde si de cat de mult se usuca si de cat de tare se ingramadesc in borcan.
Chiar daca procesul de deshidratare este lung, merita sa incercati sa faceti macar o portie pentru ca sunt extraordinar de bune. Iar iarna pot inlocui cu succes rosiile insipide din supermarketuri.
Jocuri de gatit says
Salut ,detin cateva site-uri si vin cu o propunere de colaborare . In caz ca esti interesat ,te rog adauga pe site-ul tau ,linkul http://www.jocuri-masini.in/category/11/Jocuri-de-gatit cu titlul Jocuri de gatit ,apoi astept datele site-ului tau ,ca sa te adaug pe blogul meu cu page rank 2 http://www.viitorulinromania.blogspot.com . Astept raspunsul tau , Iti multumesc !
Anonymous says
Fratele meu vroia sa faca si el ceva asemanator, foarte interesant, o sa ii dau reteta ta .
Pupici,
Mari