• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Rosii uscate ‘murate’ in ulei de masline

10/10/2011 By Andreea 2 Comments

   Rosiile uscate se pot folosi in foarte multe combinatii si au un gust diferit de cel al rosiilor proaspete. Sunt mult mai aromate si mai consistente. Pot fi mancate si simple, ca niste snacks-uri, mai ales daca nu sunt pastrate in ulei (pentru ca asa sunt cam grase pentru a manca prea multe). Pana acum le-am folosit in sos de rosii, pateu din seminte de floarea soarelui, supa de rosii si tarta cu pesto si rosii uscate. Mi-am mai pregatit si niste sandvisuri foarte gustoase cu crema de branza, somon, rosii uscate si marar.

   Rosiile in ulei pe care mi le cumparam erau de la Kaufland (le luam la kilogram) si aveau un gust deosebit fata de rosiile uscate obisnuite. Un gust acrisor dar si dulce, iar printre rosii gaseam cateva seminte de floarea soarelui care ofereau  putin ‘crunch’. Am verificat eticheta si m-am inspirat pentru reteta asta. Am folosit:

rosii prunisoare (lunguiete)
ulei de masline
otet balsamic
usturoi
patrunjel
miere
seminte de floarea soarelui decojite
crengute de rozmarin
frunze de busuioc
sare

   Mai intai am taiat rosiile in doua, pe lung si le-am pus intr-o tava acoperita cu hartie de copt. Le-am sarat si le-am stropit cu putin ulei de masline. Le-am lasat in cuptor cu usa inchisa, vreo 2-3 ore, la cel mai mic foc. Apoi, am deschis usa cuptorului si am mai lasat rosiile inautru, cu focul aprins, tot la treapta cea mai mica, pentru inca vreo 6 ore, pana cand s-au deshidratat aproape de tot. Trebuie sa ramana usor lipicioase dar sa nu se prajeasca. Daca incep sa se innegreasca, deschideti usa cuptorului mai devreme.
   Rosiile foarte uscate le-am strans intr-o punga de hartie si le pastrez pentru a le folosi rehidratate, ca pentru pateu.

   Restul au fost puse intr-un borcan cu un catel de usturoi pisat, doua linguri de otet balsamic, cateva fire de patrunjel, cateva de busuioc, o crenguta de rozmarin, o lingura de miere, o lingura de seminte, iar peste toate am turnat uleiul, cat sa umple borcanul.
   Mie din 9 kg de rosii mi-au iesit cam 3 borcane de 400gr de rosii in ulei si vreo 200 de grame de rosii uscate.
   Cred ca din 3 kg iese un borcan, dar depinde si de cat de mult se usuca si de cat de tare se ingramadesc in borcan.

    Chiar daca procesul de deshidratare este lung, merita sa incercati sa faceti macar o portie pentru ca sunt extraordinar de bune. Iar iarna pot inlocui cu succes rosiile insipide din supermarketuri.

Articole asemanatoare:

  • Paste cu sos de mascarpone si dovleceiPaste cu sos de mascarpone si dovlecei
  • Pasta de ricotta cu rosii uscate si nuciPasta de ricotta cu rosii uscate si nuci
  • Pui cu smantana si rosii uscatePui cu smantana si rosii uscate
  • Chiftelute indoneziene de porumbChiftelute indoneziene de porumb

Filed Under: aperitive, utile Tagged With: gustare, rosii uscate

Previous Post: « Cel mai bun pate de casa
Next Post: Invitatie la Ziua Mondiala a Painii »

Reader Interactions

Comments

  1. Jocuri de gatit says

    16/10/2011 at 9:20 am

    Salut ,detin cateva site-uri si vin cu o propunere de colaborare . In caz ca esti interesat ,te rog adauga pe site-ul tau ,linkul http://www.jocuri-masini.in/category/11/Jocuri-de-gatit cu titlul Jocuri de gatit ,apoi astept datele site-ului tau ,ca sa te adaug pe blogul meu cu page rank 2 http://www.viitorulinromania.blogspot.com . Astept raspunsul tau , Iti multumesc !

    Reply
  2. Anonymous says

    16/01/2012 at 1:14 pm

    Fratele meu vroia sa faca si el ceva asemanator, foarte interesant, o sa ii dau reteta ta .

    Pupici,
    Mari

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Vacanta foodie la Londra

Arome si soare din Sicilia

Mai multe calatorii →

Deserturi

Mini pavlova

Tort de ciocolata cu maia si crema de alune (fara lactate)

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Cum se germineaza graul si o idee de mic dejun sanatos

Mic dejun sanatos: budinca raw de cacao

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Ouă vopsite natural

Biscuiți cu parmezan și mac

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Mușchiuleț de porc cu sos de smântână și spanac

Mâncare de fasole cu sos de roșii

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·