• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Risotto cu ciuperci

31/05/2014 By Andreea 2 Comments

Zilele trecute am gasit galbiori in Kaufland, unde se intampla sa gasesc si alte tipuri de ciuperci in afara de champignon si pleutorus, un lucru ce-mi place tare mult la ei. N-am stat deloc pe ganduri si am luat o cutie, avand in gand o reteta de risotto de-a lui Jamie care mi-a ramas pe retina de ceva timp.

O parte mai putin placuta a fost ca am stat sa curat galbiorii cam 30 de minute (400 de grame) ceea ce m-a cam plictisit, dar apoi in maxim 40 de minute aveam risotto-ul gata.

Ingrediente (pentru 4 portii):
400 gr galbiori (sau alte ciuperci)
15 gr hribi uscati
300 gr orez arborio (pentru risotto)
o ceapa mica
50 gr telina (radacina sau apio)
2 catei de usturoi
100 ml vin alb
cateva legume pentru supa (morcov, ceapa, pastarnac) sau doua linguri de vegeta naturala
70 gr parmezan ras
o lingura de unt
sare
piper
ulei de masline
cimbru
rozmarin

Mai intai se pregateste supa: se fierb legumele cu 1.5 litri de apa si se pastreaza fierbinte. In acelasi timp, se curata ciupercile.
Intr-un castronel se pun hribii uscati si se acopera cu doua polonice de supa pentru a se hidrata. Daca nu aveti hribi uscati, inlocuiti-i cu 2-3 ciuperci champignon, taiatile felii si caliti-le cateva minute in tigaie, cu putin ulei de masline.
Intr-o oala se calesc ceapa, telina si usturoiul in 3-4 linguri de ulei de masline, pana cand se inmoaie. Se adauga orezul, se invarte 2-3 minute pana devine translucid si apoi se toarna vinul. Dupa ce vinul se absoarbe, se adauga zeama lasata de hribi si se amesteca pana se absoarbe si ea. Gustati inainte apa in care au stat hribii. A mea a fost destul de parfumata si a dat un gust puternic de ciuperci risotto-ului. Daca mi-as fi dat seama din timp, as fi schimbat o data apa si as fi folosit-o pe cea din a doua tura.

Hribii se toaca marunt si se adauga si ei in orez. Se toarna in oala primul polonic cu supa fierbinte si apoi se amesteca pana cand apa patrunde orezul. Operatiunea se repeta, adaugand cate un polonic de supa si amestecand, pana cand orezul este gatit, usor al dente. La final, se opreste focul, se pun in oala parmezanul si untul si se acopera oala cu un capac timp de 5 minute, cat sa se topeasca. Inainte de servire, se amesteca risotto-ul de cateva ori.
Intr-o tigaie se calesc ciupercile cu doua linguri de ulei de masline, cimbru, o crenguta de rozmarin, sare si putin piper.

Pe farfurie se aseaza doua polonice de risotto, iar ciupercile se aseaza deasupra. Se insoteste de vinul ramas in sticla :).

Save

Articole asemanatoare:

  • Minestrone cu legumeMinestrone cu legume
  • Chiftelute de risotto (risotto cakes)Chiftelute de risotto (risotto cakes)
  • Risotto cu midii in vinRisotto cu midii in vin
  • Tagliatelle de casa cu sos alb si sparanghelTagliatelle de casa cu sos alb si sparanghel

Filed Under: fel principal, retete, vegetarian Tagged With: ciuperci, italian, legume, risotto

Previous Post: « Despre lucrurile care ne fac viata mai usoara – cutia Cooku Bau
Next Post: Cu bazaarul in vacanta: Prin Cluj »

Reader Interactions

Comments

  1. Adri says

    13/04/2019 at 10:13 am

    Exceptional, numai ca noi am eliminat orezul din alimetatie de ani de zile, inlocuindu-l cu mei. Iese la fel de gustos si mult mai samatos, dar e doar o chestie de obisnuinta. Felicitari, Andreea!

    Reply
    • Andreea says

      15/04/2019 at 7:10 pm

      Multumesc, Adri! Sa stii ca mi-ar placea sa introduc si eu meiul in alimentatie, dar nu prea stiu retete. Daca ai una buna buna care merita testata, te rog sa imi scrii.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Muntenia brunch la Urlati

Cu bazaarul in vacanta: prin Atena

Mai multe calatorii →

Deserturi

Orez cu lapte si piersici caramelizate si o confesiune

Banana bread fara zahar

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Chocolate chip cookies

Scones cu afine

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Ouă vopsite natural

Biscuiți cu parmezan și mac

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Mușchiuleț de porc cu sos de smântână și spanac

Mâncare de fasole cu sos de roșii

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·