Ma tot gandeam de ceva timp la o rubrica de recomandari, pe care n-am reusit sa o materializez pana acum. Mi-am dat seama ca se aduna lucruri interesante pe care le descopar, majoritatea food related, pe mi-ar placea sa le dau mai departe. Unele din ele mai ajung pe Facebook, insa din cate am observat, fara reclama platita, nu toate postarile ajung la toata lumea, asa ca le voi lasa si aici.
Desi saptamana aceasta abia a inceput, am deja cateva lucruri despre care vreau sa va spun.
Prima recomandare este sursa de lactate de capra de la Ferma Caprina. Comand produse de la ei de vreo 2 ani si sunt foarte multumita. Branza specialitatea casei, o crema de branza usor sarata, e preferata mea. Untul e perfect pe o felie de paine integrala cu maia si cateva feliute de ridichi :), iar laptele nu are gust puternic de capra, asa cum am mai intalnit. Au chiar si sapun de casa cu lapte de capra, daca va intereseaza. Livrarile se fac in Bucuresti (momentan doar in 3 sectoare, dar vor urma si celelalte) si sunt gratuite.
Saptamana a inceput cu doua lansari foarte frumoase in lumea culinara: proiectul Romania Culinara, care promoveaza o industrie gastronomica diversificata, bazata pe principii sanatoase si responsabile. Gasiti o lista a restaurantelor in care nu se fumeaza, una a producatorilor autohtoni si afaceri de familie, recomandate de cititori. Ba chiar vor organiza in luna mai o saptamana a restaurantelor, in care preparatele vor fi oferite la preturi reduse pentru a da ocazia cat mai multor clienti sa le descopere.
Al doilea proiect lansat azi este Cooku Bau, o idee originala care isi propune sa va aduca la usa o cutie cu ingrediente, plus retete, pentru a prepara mese gatite acasa. Daca sunteti incepatori in ale gatitului, sau daca pur si simplu nu mai aveti inspiratie sau timp sa mergeti la cumparaturi, comandati o cutie Cooku Bau (care e super simpatica, btw) si gasiti tot ce va trebuie, deja cantarit si portionat, gata sa amestecati, prajiti, fierbeti si sa pregatiti o masa rapida si originala (bye bye cartofi prajiti cu ochiuri! 🙂 ). Check out the site, e adorabil!
Si tot azi am descoperit niste bomboane bune de tot la Lidl, mai exact, visine liofilizate invelite in ciocolata neagra. Imi amintesc ca prima oara am mancat zmeura liofilizata in ciocolata, pe care o primisem cadou de la o ceainarie pretentioasa. De atunci n-am mai gasit prin magazine prea usor. O punga costa 12 ron si desi nu-s chiar ieftine, merita incercate.
Iar la final va las o reteta simpla de coltunasi, pe care i-am visat cateva saptamani la rand si pe care i-am facut in seara asta: am framantat 100 gr de faina cu un ou si putina apa calda (cam 100 ml) pana cand am obtinut un aluat omogen, nelipicios. Am intins aluatul pe blatul infainat si l-am taiat in patrate de aprox 5 cm/5 cm. Le-am umplut cu cate o lingura de branza de vaci ( in total cam 100-150 gr) frecata cu un ou si o lingura de zahar brun.
Am inchis colturile patratelor intr-un “plic” si le-am sigilat cu furculita. Apoi am fiert coltunasii 5 minute, in portii de cate 4-5. Pe deasupra am pus cate o lingura de niste smantana amestecata cu miere si extract de vanilie. Am fost asa de buni, incat am macat patru :).
Retete de coltunasi mai detaliate si ilustrate gasiti si la Miha, Alice si Cristina.
Gloria says
Voiam sa-ti multumesc pentru informatiile legate de Ferma Caprina. Sunt abia la a doua comanda, dar sunt foarte multumita. Iar branza specialitatea casei este intradebar fff buna! 🙂
Andreea says
Gloria, ma bucur ca iti plac si ma bucur ca putem incuraja producatorii locali care fac produse bune, de aceea am zis ca merita sa scriu si aici despre ei :).