• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Scoici St. Jacques cu salata de morcovi mov si pak choi

11/12/2013 By Andreea 3 Comments

Una din marile mele dorinte culinare era sa pot intr-o zi sa pregatesc cea mai simpla reteta cu scoici St. Jacques, pe care o vazusem de atatea ori in emisiunile lui Ramsay.
Cum arunca el vreo 12 scoici perfecte intr-o tigaie infierbantata si cum le invartea in sensul acelor de ceas si in 5 minute erau gata asezate, aparent neglijent, pe o farfurie unde le asteptau cele mai interesante garnituri. Of, ce-am mai suspinat, caci, nu prea m-a lasat inima sa cumpar St Jacques, mai ales ca (poate e doar impresia mea gresita, dar n-am indraznit sa intreb) banuiam ca se vand cu tot cu cochilii (ceea ce, evident, era cam pagubos).

Culmea ironiei a fost cand, la un concurs culinar, am avut ca proba, sa gatesc scoici St. Jacques. Era pentru prima oara cand am gatit, insa n-am avut decat vreo 2-3 bucati la dispozitie, pe care trebuia sa le guste juriul. Imaginati-va cum ma uitam la ele cu jind, avand in vedere ca pana atunci, nici macar nu le gustasem.
Mai tarziu, la Milano si prin restaurante, am gustat cateva bucatele, insa n-am putut sa ma bucur cu adevarat de o portie zdravana.

Saptamana trecuta, insa, am avut ocazia de a incerca scoicile St. Jacques, pentru ca niste oameni draguti, de la Sea-Way.ro, m-au invitat sa le testez.
Nu cred ca va puteti imagina bucuria. Micuta de mine cu o punga intreaga (1 kg!) de scoici St. Jacques?! Mos Craciun a venit mai devreme :).

Si uite asa am inceput sa ma gandesc si sa ma razgandesc cum sa le prepar. De fapt, preparatul lor era simplu, stiam deja de la Ramsay si nu puteam sa-l dezamagesc :). Dar cu ce sa le combin? Oh my, oh my! Atatea posibilitati…
Pana la urma am pregatit mai multe variante, insa prima la care m-am oprit a fost o salata de pak choi si morcovi mov, pentru ca astea isi asteptau deja randul in frigider de cateva zile.


Am folosit:

6 scoici St. Jacques decongelate
o lingura de ulei de masline
sare
piper
6 bucati de mini pak choi (am gasit la Dragonul Rosu cu 1 leu legatura)
2 morcovi mov (de la Lidl)
doua linguri de ulei de susan
o lingura jumate de sos de soia
o lingura de susan negru
jumatate de lingura de susan alb
jumatate de avocado
doua linguri de zeama de lamaie
patru rosii cherry

Mai intai am curatat morcovii si pak choi-ul. Morcovii i-am taiat cu un curatator de legume in fasii lungi, i-am asezat intr-un castron, i-am amestecat cu uleiul si semintele de susan si sosul de soia si i-am lasatla marinat cam 15 minute.
Pak choi-ul l-am gatit la abur cam 7-8 minute.

Am spalat scoile decongelate si le-am lasat la scurs intr-o sita. Le-am condimentat cu sare si piper.
Am pus o tigaie la incins pe aragaz si apoi am pus uleiul de masline. Dupa ce s-a incalzit si uleiul, am asezat fiecare scoica, in sensul acelor de ceas, incepand cu ora 12. Cand le-am terminat pe toate, le-am mai lasat la praijt (la foc mare) inca 2 minute. Cand au capatat o crusta aurie pe partea inferioara, le-am intors in aceeasi ordine in care le-am asezat si le-am mai lasat 2-3 minute, pana cand s-au rumenit si pe cealalta parte. Inainte cu 30 de secunde de a le scoate, le-am stropit cu zeama de lamaie.

In farfurie, ordinea straturilor a fost: pak choi, morcovi, scoici, iar pe deasupra cateva cubulete de avocado si rosii cherry, stropite cu zeama de lamaie.

st.jaques (2)

Au fost de vis! Absolut delicioase. Au intrat in topul meu personal instant.
Desi aveam ceva rezerve legate de produsele congelate, pot sa zic ca mi s-au spulberat toate. De fapt, treaba faina e ca ele au fost congelate pe vas, la scurt timp dupa ce au fost pescuite (sau cum s-o numi activitatea de a scoate scoicile din apa :)) ), ceea ce inseamna ca si-au pastrat mai bine proprietatile decat produsele necongelate.

Iar vestea buna e ca au fost destule incat sa le incerc si cu un piure dulceag de mazare (yum!) si ca mai am de inca vreo doua portii. Incerc sa trag de ele pana la Craciun, sa fac atunci un aperitiv special :).

Articole asemanatoare:

  • Scoici St. Jacques cu piure de conopida, sos de hribi si oua de prepelitaScoici St. Jacques cu piure de conopida, sos de hribi si oua de prepelita
  • Stir fry cu pui și legumeStir fry cu pui și legume
  • Minestrone cu legumeMinestrone cu legume
  • Ciorba radauteanaCiorba radauteana

Filed Under: aperitive, peste & fructe de mare, retete Tagged With: legume, saint Jacques, scoici

Previous Post: « Rosti cu praz si oua prajite
Next Post: Scoici St. Jacques cu piure de conopida, sos de hribi si oua de prepelita »

Reader Interactions

Comments

  1. Margot says

    12/12/2013 at 9:44 am

    Cum ai zis scoici St. Jacques, hop si eu! Sa inteles ca te-ai indragostit de ele, nu? Eu le ador in (aproape) toate combinatiile posibile.

    Acum eu sunt in aceeasi situatie despre care povesteai tu, dar cu stridiile. Nu le-am gustat niciodata, dar presimt ca si ele imi plac la fel de mult! 😀

    Nu avem gusturi rele!

    Reply
    • Andreea says

      12/12/2013 at 12:51 pm

      Da, m-am indragostit total! De stridii nu sunt convinsa ca mi-ar placea, dar n-as refuza sa incerc :).

      Reply
  2. Aurica says

    15/12/2013 at 4:39 pm

    o reteta interesanta si pe cat de usor de preparat, pe atat de usor de degustat si la cum arata sigur are un gust unic si aparte 🙂

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Arome si soare din Sicilia

Un weekend la vila Leonida

Mai multe calatorii →

Deserturi

Salam de biscuiti cu ciocolata

Prajitura cu martipan

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Frittata cu legume si feta

Scrambled eggs (oua cremoase)

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Tartă cu praz și ciuperci

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·