• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Prăjitură Tosca

16/01/2025 By Andreea Leave a Comment

Am mai făcut prăjitură Tosca acum câțiva ani și țin minte că mi-a plăcut foarte mult, însă nu am reușit atunci să îi fac poze și să postez rețetă pe blog. Am refăcut-o de Revelion, acum câteva săptămâni și a fost atât de apreciată în familia noastră încât am hotărât să scriu rețeta cât mai curând.

Deși poate părea o prăjitură complicată, chiar nu este greu de făcut. Este compusă din 4 straturi: blat cu mac, o cremă de vanilie cu unt, biscuiți și ganache de ciocolată, o combinație genială de gusturi.


Prăjitură Tosca
 
Print
Timp de preparare
60 mins
Timp de gatire
30 mins
Timp total
1 hour 30 mins
 
Portii: 15
Ingrediente
Pentru cremă
  • 6 gălbenușuri
  • 100 gr zahăr alb
  • 500 ml lapte
  • 50 gr amidon de porumb
  • o lingură de extract de vanilie
  • 180 gr unt la temperatura camerei
Pentru blat
  • 6 albușuri
  • 100 gr zahăr alb
  • 60 gr făină albă
  • o linguriță (3 gr) praf de copt
  • un praf de sare
  • 50 gr semințe de mac
  • 100 gr biscuiți de tip Petit Beurre (eu am folosit biscuiti cu unt Leibniz)
  • 100 ml smântână/frișcă lichidă UHT
  • 100 gr ciocolată neagră
Preparare
  1. Laptele se pune într-o cratiță și se aduce la punctul de fierbere (nu se lasă să fiarbă).
  2. Într-un castron se pun gălbenușurile, zahărul, amidonul, extractul de vanilie și un praf de sare și se mixează timp de 2 minute cu un mixer.
  3. Se toarnă treptat jumătate din cantitatea de lapte peste amestecul de gălbenușuri, mixând în continuu. Se toarnă lichidul în cratiță peste restul de lapte și se pune înapoi pe foc mic.
  4. Se fierbe aproximativ 5 minute, amestecând în continuu cu un tel, până când crema se încheagă și devine de consistența unei budinci.
  5. Se transferă într-un bol, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la răcit, până ajunge la temperatura camerei.
  6. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade, căldură sus și jos.
  7. Albușurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă treptat zahărul și se mixează până când se obține o bezea lucioasă și fermă.
  8. Se adaugă făina amestecată cu praful de copt și semințele de mac și se încorporează cu o spatulă, cu mișcări ușoare, de jos în sus.
  9. Aluatul se toarnă într-o tavă (de aprox. 20 x 30 cm) cu hârtie de copt și se coace 20 de minute la 180 de grade. Se scoate din cuptor și se lasă la răcit. Apoi se întoarce pe un platou și se desprinde ușor hârtia de copt.
  10. Când crema s-a răcit, untul moale se mixează câteva minute până când devine ușor spumos și se încorporează treptat în cremă, mixând până se omogenizează.
  11. Crema se întinde peste blatul răcit, apoi se așază biscuiții peste cremă.
  12. Smântâna lichidă se pune într-o crăticioară și se aduce la punctul de fierbere (nu se lasă să fiarbă).
  13. Se oprește focul și se adaugă ciocolata tocată. Se lasă să se topească 2 minute, fără a amesteca, apoi se amestecă bine cu un tel, până când se omogenizează.
  14. Se toarnă ganache-ul peste biscuiți și se lasă prăjitura la răcit 4-5 ore (sau peste noapte) înainte de a se tăia.
3.5.3251

 

Articole asemanatoare:

  • Tort de ciocolată cu cremă de mascarpone și frișcăTort de ciocolată cu cremă de mascarpone și frișcă
  • Biscuiți cu parmezan și macBiscuiți cu parmezan și mac
  • Biscuiti cu ciocolataBiscuiti cu ciocolata
  • Tarta cu unt de arahide si ciocolata (vegana si fara gluten)Tarta cu unt de arahide si ciocolata (vegana si fara gluten)

Filed Under: desert, retete Tagged With: biscuiti, ciocolata, mac, meniu festiv, prajitura

Previous Post: « Chifteluțe de pui cu ricotta în sos de roșii
Next Post: Salată cu linte, cartofi dulci și ceapă murată »

Reader Interactions

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Aventura greceasca

Cu bazaarul in vacanta: Londra

Mai multe calatorii →

Deserturi

Fudge cu nuci si marshmallows

Croissant French toast

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Rulada de…omleta

Frittata cu legume si feta

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Pastă de somon

Muhammara

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Cartofi dulci umpluți

Quiche rapid cu ciuperci

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2025 · Taste Bazaar ·