Am văzut aceasta rețetă de chifteluțe de pui cu ricotta anul trecut pe pagina de Instagram a lui Julius Roberts și m-am îndrăgostit de ea la prima vedere. Am făcut-o la scurt timp și a intrat pe lista noastră de rețete preferate. Este definiția perfectă a unui ‘comfort food‘ și se face destul de ușor. Rețeta originală cere pulpe de pui pe care să le tocăm, însă pentru o variantă mai simplă, se poate folosi fară probleme carne tocată cumpărată (ideal din pulpe de pui).
Eu am pus destul de puțin tarhon, pentru că nu știam cât de intens va fi gustul lui în chifteluțe și cred că a fost cantitatea ideală pentru gustul nostru. Le dă o aromă fresh, diferită de alte ierburi aromatice. Totuși, dacă nu aveți tarhon sau nu vă place, puteți folosi pătrunjel, mărar sau chiar și puțin busuioc.
Noi am mâncat aceste chifteluțe cu cous cous, dar merg bine și alături de orez, piure de cartofi sau chiar mămăligă.
- o ceapă mare
- 3 căței de usturoi
- 2 conserve de roșii tocate
- 150 ml supă de pui (sau apă)
- 2 frunze de dafin
- o linguriță de zahăr brun
- ¼ linguriță fulgi de ardei iute
- 2 linguri de ulei de măsline
- sare, piper
- 650 gr pulpe dezosate de pui
- o linguriță tarhon proaspăt tocat
- o lingură pătrunjel tocat
- o linguriță de sare
- o linguriță coajă de lămâie
- 150 gr ricotta
- 40 gr pesmet
- 2 linguri de ulei de măsline
- Ceapa se toacă marunt și se pune într-o cratiță împreună cu uleiul de măsline. Se călește în jur de 5 minute, până se înmoaie. Usturoiul se toacă și el mărunt, se adaugă peste ceapă și se mai călesc împreună 2 minute.
- Se adaugă roșiile tocate, supa de pui (sau apa) frunzele de dafin, ardeiul iute, o linguriță de sare și piper și se lasă la fiert pe foc mic timp de 25 de minute, amestecând din când în când.
- Carnea se taie în bucăți medii și se pune într-un robot de bucătărie împreună cu ricotta, pesmetul, sarea, coaja de lămâie, tarhonul și pătrunjelul. Se mixează în jur de un minut, până când se obține un amestec omogen.
- Cu mâinile umede, se formează chiftelele care se pun pe o farfurie.
- Se încinge o tigaie, se pune uleiul de măsline și se pun chiftelele la prăjit, în jur de 2-3 minute pe fiecare parte (în jur de 8-10 minute).
- Se transferă chiftelele în sosul care fierbe și se mai lasă 10 minute la fiert.
Nabe says
Văd că din compoziția de chiftele lipsește oul. Se leagă bine doar cu ricotta?
Andreea says
Da, sigur. Nu este nevoie de ou.
Simona says
Nu ma asteptam sa fie atat de pufoase si bune! Cu siguranță o sa mai fac! Toata familia a fost incantata!