La sfarsitul lui martie am fost intr-o vacanta de o saptamana in Atena. Nu aveam asteptari prea mari si nici nu mi-am facut prea multe planuri dinainte, pentru ca am vrut sa fie un concediu relaxat, in care sa descoperim orasul din mers, cu ajutorul prietenilor nostri care stau acolo. Din acelasi motiv nu am luat nici aparatul foto cu mine, asa ca toate pozele le-am facut cu telefonul si va rog sa iertati calitatea unora dintre ele.
Spre surprinderea mea, Atena este un oras foarte ofertant pentru un foodie. Se gasesc restaurante foarte diverse, cu diferite specifice, foarte multe localuri de street food cu mancare foarte buna, o multime de cafenele interesante si rooftop bars. Exista si o piata centrala imensa, insa de data asta nu am ajuns sa o vizitez, pentru ca nu ne-am nimerit in zona in timpul programului.
Intr-una din zile am facut o excursie de o zi in Nafplio un oras port din Peloponez, cu influente venetiene, asa ca voi adauga si de acolo cateva locuri dragute.
Incep cu restaurantele:
Am aflat ceva foarte interesant de la prietenii nostri, despre felul in care grecii mananca in oras. Mai exact, se aduna mai multe persoane si comanda la comun feluri de mancare cat mai diverse, ba chiar daca sunt destui, tot meniul. Farfuriile sunt puse in mijlocul mesei si fiecare gusta din toate preparatele. Dupa ce am aflat, chiar am fost atenta la acest detaliu in fiecare restaurant in care am intrat si invariabil asta se intampla. Majoritatea meselor erau ocupate de cel putin 4 persoane, dar peste tot am vazut si mese foarte mari, la care se aduna intreaga familie.
Asa ca am procedat si noi la fel si mi s-a parut genial ca am putut testa mult mai multe feluri decat daca comandam individual.
Tzitzikas kai Mermigas, Mitropoleos 12, Atena – Acest restaurant pregateste retete locale din toate zonele Greciei. Am incercat o salata de legume, pasta de fava, ciuperci la gratar cu sos de miere si balsamic, branza Gruyere prajita cu susan, miere si bacon, porc la gratar cu rosii si pita si cotlete de porc cu morcovi. Pentru ca ne-a placut foarte mult mancarea, am revenit si a doua oara, de data asta doar in doi si am luat si kebab-ul oriental si ied cu rozmarin si cartofi. Tot ce am mancat aici a fost delicios, iar preturile sunt decente. In medie, pentru o masa plus vinul casei, o persoana plateste cam 15 euro. De fapt, cam aici a ajuns costul pentru o persoana in toate restaurantele in care am fost.
Psarakia kai Thalassina, Kosta Varnali 5, Chalandri , Atena & Ilision 27,Kifisia , Atena – Si aici am mers de doua ori, in doua locatii diferite. Restaurantul are specific de peste si fructe de mare, toate foarte bine gatite si gustoase. Am mancat o caracatica excelenta (cea mai buna mancata de mine pana acum), calamari prajiti, o dorada la gratar delicioasa, midii in sos de vin si usturoi, cod pane cu piure de cartofi si usturoisi ceva aperitive (feta picanta, dolmades, sardine marinate). Vinul casei alb este foarte bun si preturile sunt un pic mai mici ca in alte locuri.
Sardelaki, Fivis 15, Athena – Despre Sardelaki citisem la Foodie Family acum doi ani si mi-a fost recomandat si de prietena mea, Mihaela, asa ca a trebuit sa il vizitam, chiar daca este destul de departe de centru si am mers vreo ora jumate cu mijloacele de transport in comun pana acolo. Si aici am mancat o caracatita foarte buna, sardine la gratar, dar si o salata greceasca excelenta.
Seychelles, Keramikou 49, Atena – Aici am mers impreuna cu prietenii nostri si pentru ca am fost 6 persoane la masa, am trecut prin tot meniul. Felurile de mancare sunt specific grecesti, dar putin modernizate. Nu-mi mai amintesc exact ce am mancat (nici poze n-am prea facut), insa totul a fost proaspat si gustos, iar ce mi-a placut foarte mult, spre suprinderea mea, a fost limba (de vita, cred) si ficatul, care au fost foarte bine gatite.
To Omorfo Tavernaki, Kotsonopoulou & Bas. Olgas 1,Nafplio – Aici am mancat o salata foarte buna cu branza si fructe uscate, un souvlaki ok, dar care nu ne-a impresionat si un platou de aperitive (tzatziki, feta picanta si vinete) chiar bune.
Revelatia culinara a vacantei a fost salata. In fiecare restaurant exista o selectie de 2-3 salate destul de consistente, pe care grecii le comanda ca aperitiv. Ce m-a surprins a fost vinegreta pe care o folosesc, care ii da salatei un gust fantastic. Nu e nimic nemaintalnit ( o combinatie de otet balsamic, mustar, miere, uneori suc de portocale) dar pe mine m-a convins ca asta schimba total salata si ca ar trebui sa ii acord si eu o mai mare atentie. De cand m-am intors nu ma mai limitez doar la ulei si zeama de lamaie, ci fac vinegrete inspirate de cele din Atena si nu ma mai satur de salate.
Cafenele & baruri
Yiasemi Cafe Bistrot, Mnisikleous 23, Atena – Aici a fost primul loc in care ne-am oprit sa bem o cafea si sa ne familizarizam cu atmosfera Atenei si nu puteam alege un loc mai bun. Este situata in cartierul Plaka, Cafeaua este foarte buna, iar portokalopita este mi-nu-na-ta. Portia este enorma, super insiropata si extraordinar de parfumata.
A for Athens, Miaouli 2, Atena – In Atena sunt foarte multe rooftop bars, mai ales in zona centrala, de unde se poate admira Acropole. Chiar in piata Monastiraki sunt doua la care ne-am baut cafeaua. Unul dintre ele este A for Athens, de unde am admirat o priveliste minunata a pietei si dealului cu Acropole.
360 Cocktail Bar, Ifestou 2, Atena – Acesta este cel de-al doilea bar din la care am fost, mult mai fain amenajat decat A for Athens (cu multa verdeata), doar ca privelistea nu era chiar la fel de frumoasa. In poza de mai sus, facuta din A for Athens, se vede barul 360, in dreapta, deasupra cladirii cu multa verdeata.
Couleur Locale, Normanou 3, Atena – Tot un rooftop bar, unde am mers seara sa bem un cocktail. La fel, se vede si de aici Acropole, foarte dragut luminat pe timp de noapte.
Balux, Vasileos Konstantinou,Glifada, Atena – O locatie extraordinar de frumos amenajata in interior, cu o terasa pe plaja, unde am admirat apusul.
Rosso Music Cafe Bar, Komninon 3, Nafplio – O cafenea cu o terasa draguta, unde am baut niste specialitati din cafea foarte bune (in special cea cu Grand Marnier).
Cofetarii,patiserii & gelaterii
Le Greche, Mitropoleos 16A, Atena – Aici am mancat cea mai buna inghetata nu doar din Atena, ci din toate orasele vizitate, cred. Noi am trecut pe aici de fiecare data cand eram prin apropiere (din pacate au o singura locatie) si am incercat mai multe arome: ricotta cu bergamota si Aperol, fistic, alune de padure, ciocolata neagra cu rom si prune uscate, sorbet de citrice, fructe de padure, tiramisu, mascarpone si smochine. E un loc care merita clar vizitat daca ajungeti la Atena si nu il lasati pe final, caci o sa regretati :). In plus, e la doi pasi de Tzitzikas kai Mermigas, asa ca puteti sa le bifati pe amandoua la pranz sau la cina.
Krinos, Aiolou 87, Atena – O cofetarie traditionala unde se servesc gogosile grecesti, loukoumades. Nu mi s-au parut extraordinare, dar locatia e mai speciala, pentru ca e deschisa din 1933 si are un aer vintage.
Ariston, Voulis 10, Atena – Ariston e o brutarie destul de veche din Atena care vinde tot felul de placinte, unde vin mai mult localnicii. Am mancat o placinta delicioasa cu pui, ciuperci si mustar, dar au nenumarate feluri, atat sarate cat si dulci.
Lukumades, Aiolou 21 – Din nou un loc in care gogoselele grecesti sunt in centrul atentiei, doar ca de data asta mai moderne, cu topping-uri de ciocolata, inghetata, diverse nuci sau seminte. Sunt foarte bune, insa portiile sunt mari si pot fi impartite usor la doi.
Karakoy Gulluoglu, Nikis 10, Atena – Daca vreti sa mancati o baclava buna, mergeti aici. Este foarte aproape de Ariston. Cea cu fistic mi-a placut mult mai mult decat cea cu nuci.
The Bakers, Leof. Pentelis 1, Chalandri, Atena – Ne-am nimerit prin cartierul Chalandri inainte de a pleca in mini excursia in Nafplio si ne-am oprit la The Bakers sa luam cate o cafea si niste mancare pentru drum. Brutaria arata minunat, cu o gramada de optiuni originale de produse de patiserie si sandvisuri.
Street food
Mirch Indian Souvlaki, Ermou 109, Atena – Souvlaki traditional n-am apucat sa mancam in Atena, insa cel indian de la Mirch a fost delicios. Am impartit unul la doua persoane, pentru ca era imens. Este destul de picant, dar carnea e foarte frageda, iar combinatia cu legume e foarte gustoasa. Aici am gasit si berea preferata a lui Madalin, Kozel bruna, pe care am descoperit-o in Cehia acum doi ani.
Not just falafel, Romvis 16, Atena – Sunt destul de multe fast food-uri care servesc falafel in Atena, dar noi am ales sa mergem aici. Am luat un falafel cu sos muhammara picant si un sandvis cu kibbe (chiftelute de vita).
Oven sesame, Aiolou 17, Atena – Un fast food cu sandvisuri facute in aluat de covrigi cu susan. Au combinatii interesante care ne-au placut.
Daca mai stiti si alte locuri care merita o vizita gurmanda in Atena, lasati-mi un comentariu, caci e foarte probabil sa mai ajung pe acolo cat de curand.
Leave a Reply